ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 130

Kompleksiteti i specifikuar

Kompleksiteti i specifikuar eshte nje argument i propozuar nga Uilliam Dembski u perdor nga ai dhe te tjeret per te promovuar projektimin inteligjent. Sipas Dembski, koncepti ka si qellim per te formalizuar nje prone qe identifikon nga modelet qe ...

Predictions made by Ray Kurzweil

Autori amerikan, shpikesi dhe futuristi Raymond Kurzweil eshte bere i njohur per parashikimet e tij ne lidhje me inteligjencen artificiale dhe njerezimin,kryesisht ne lidhje me singularitetin teknologjik. Ai parashikon qe Inteligjenca Artificiale ...

Elektroencefalografia

Elektroencefalografia eshte metode qe mundeson regjistrimin e aktivitetit elektrik te trurit. Elektrodat vendosen ne lekuren e kokes dhe ndryshimet e potencialit qe regjistrohen te amplifikuara ne letren levizese prezantohen si gjurme me ngjyre. ...

Elektromiografia

Elektromiografia eshte teknika e regjistritmit te aktivitetit elektrik te muskulit ne qetesi dhe gjate kontraksionit. Regjistrimi me elektroda siperfaqesore ka rendesi vetem per studimin e fiziologjise se muskujve dhe per te percaktuar cili musku ...

Fiziologjia patologjike

Fiziologjia patologjike eshte shkence e cila studion proceset e çrregulluara ne organizem, shkaqet e tyre dhe mekanizmat e perfshire ne to si dhe ligjshmerine e fillimit, ecurise dhe perfundimit te semundjes, menyren e pershtatjes dhe pergjigjes ...

Fryma

Fryma eshte sasia e ajrit qe thithet me ane te veprimtarise se frymemarrjes dhe qe gjendet ne mushkerite dhe ne trupin e njeriut. Emertimet "fryme" dhe "frymemarrje" perdoren gabimisht shpesh ne gjuhen e perditshme si fjale me te njejtin kuptim. ...

Heparina

Heparina prodhohet dhe lirohet nga mastocitet dhe gjendet me bollek ne melci, mushkeri dhe zorre, Funksionet fiziologjike te heparines akoma nuk jane qartesuar sa duhet.

Hipertermia

Hipertermia eshte nje gjendje ku temperatura e trupit te nje individi ngrihet pertej normales per shkak te termorregullimit te deshtuar. Trupi i personit prodhon ose thith me shume nxehtesi sesa shperndahet. Kur ndodh ngritje ekstreme e temperatu ...

Hipotermia

Hipotermia eshte nje temperature e reduktuar e trupit qe ndodh kur nje organ shperdoron me shume nxehtesi se sa absorbon. Ne njerezit, eshte percaktuar si nje temperature thelbesore e trupit nen 35.0 ° C. Simptomat varen nga temperatura. Ne hipot ...

Kineziologjia

Kineziologjia si terminologji qe vjen nga anglishtja, ndryshe shkenca e levizjes, eshte nje studim shkencor i levizjeve trupore njerezore ose jonjerezore. Kineziologjia i referohet mekanizmit te levizjeve fiziologjike, biomekanike dhe psikologjik ...

Ameba

Ameba jeton ne ujerat tokesore, ne keneta, ne kanale, ne ujera amull. Ajo eshte pershtatur aq mire me kete mjedis, saqe po te futet ne ujin e detit, ajo ngordh menjehere. Ameba e zakonshme nuk ka forme te caktuar. Ne çdo moment ne pjeset e ndrysh ...

Autotrof

Nje organizem autotrofe eshte nje organizem i cili eshte vete ne gjendje per te marre materiale dhe energjine e nevojshme per te mbeshtetur jeten.Fjala eshte i perbere nga dy fjale greke: auto, do te thote "vete" dhe tropiket e Hein, domethene "i ...

Butakët

Butaket jane gjallesa me trup te bute, pa skelet te mbuluar me nje cipe te perjargur, qe kane zakonisht nje guaske mbrojtese dhe qe rrojne kryesisht ne ujera te kripura te embla.

Euglena

"Euglena e gjelber" eshte protozoar qe leviz me ndihmen e kamxhikut, prandaj radhitet ne grupin e kerbaçoreve. Ky parashtazor ka membranen qelizore e ka shume me te zhvilluar sesa "ameba", prandaj edhe ka forme trupore te qendrueshme. A keni mend ...

Djali

Djali eshte krijese mashkullore njerezore e moshes se re, e kunderta e vajzes qe eshte krijese njerezore femerore e moshes se re. Vitet ne te cilat djali kalon ne burre dallon varesisht nga shoqeria. Afersisht kalimi i djalit ne burre ndodh rreth ...

Dhëmbi

Dhembi kur ze kavitet. Dhembet jane kocka te cilat gjenden ne goje, pra perbejne pjese ne kockat e kafkes. Dhembet jan te ndare ne kurore dhe rrenje: kurora eshte e perbere nga 3 shtrese te cilat jane zmalti, dentina dhe pulpa. Zmalti eshte pjesa ...

Homo georgicus

Homo georgicus eshte nje specie humane qe u propozua ne vitin 2002. Ajo eshte e bazuar ne kafka fosile dhe nofullat e gjetura ne Dmanisi, Gjeorgji ne vitin 1999 dhe 2001.

Homo sapiens

Homo sapiens eshte emri sistematik qe perdoret ne taksonomi per te vetmin lloj ekzistues njerezor. Emri eshte nga latinishtja qe perkthehet si "njeri i mençur" dhe u prezantua ne 1758 nga Carl Linnaeus. Llojet e zhdukura te gjenit Homo perfshire ...

Njeriu i Neandertalit

Njeriu i neandertatit jetoj ne epoken e Akullnajave. Njeriu i neandertatit: merrej me gjueti perdorte mishin dhe zjarrin perdorte lekuren e kafsheve per veshje jetonte ne grupe mendonte per te ardhmen e tij.

Plaka

Plaka eshte nje femer e moshes se shtyer, ne te kundert nga plaku qe paraqet nje mashkull te moshes se shtyer. Zakonisht me emrin plaka perfshihen femra nga mosha 60 vjeçare e gjer ne fund te jetes. Termi plak zakonisht perdoret per te dalluar nj ...

Plaku

Plaku eshte njeri i gjinise mashkullore i moshes se shtyre, ne te kundert nga plaka qe paraqet nje femer te moshes se shtyre. Zakonisht ne emrin plak perfshihen meshkujt nga mosha 60 vjeçare e gjer ne fund te jetes. Termi plak zakonisht perdoret ...

Pleqëria

Pleqeria - natyrore eshte pjesa e fundit e zhillimit te qenieve te gjalla. Tek njerezit vije me braktisjen e disa veriprimeve pergjegjese per zhvillimin e prodhuesve te hormoneve pergjegjese per ndryshime. Sistemi skeletor dobesohet ndersa eshter ...

Vajza

Vajza eshte krijese femerore njerezore e moshes se re, e kunderta e djalit qe eshte krijese mashkullore njerezore e moshes se re. Vitet ne te cilat vajza kalon ne grua dallon varesisht nga shoqeria. Afersisht kalimi i vajzes ne grua ndodh rreth v ...

BDSM

BDSM eshte nje varietet praktikash erotike ose shtirjeje seksuale qe perfshin roberine, disiplinen, dominimin dhe nenshtrimin, sadomazokizmin, dhe dinamika te tjera personale te lidhura me konceptet me siper. Duke pasur parasysh gamen e gjere te ...

Depëtim i dyfishtë

Nje person mund te penetrohet seksualisht nga disa vete njekohesisht. Penetrimi mund te perfshije perdorimin e gishtave, lodrave te seksit, ose penisit. Skenat me depertime te shumefishta jane te zakonshme ne filmat pornografike. Nese nje person ...

Dildo

Nje dildo eshte nje loder seksi, shpesh e ndertuar ne formen e penisit te mashkullit, e destinuar per penetrim seksual apo aktivitete te tjera seksuale gjate masturbimit ose midis partnereve.

Dimorfizmi gjinor

Dimorfizem gjinor quhen ndryshimet e theksuara te ndertimit trupor ndermjet femres dhe mashkullit te nje lloji biologjik. Ndryshimet mund te jene ne madhesine, formen apo ngjyren e trupit. Shembuj te dimorfizmit gjejme gati te gjithe llojet e kaf ...

Kama Sutra

Kama Sutra eshte nje tekst i lashte Indian Hindu, i shkruar nga filozofi vedik Vātsyāyana. Kjo veper konsiderohet gjeresisht si vepra me e rendesishme mbi sjelljen seksuale te njeriut ne letersine Sanskrite. Historianet besojne se Kama Sutra duhe ...

Marrëdhënia seksuale

Marredhenie seksuale, ose coitus ose copulim, i referohet kryesisht penetrimit te penisit te mashkullit ne vaginen e femres me qellim kenaqesine seksuale, riprodhimin, ose te dyja. Kjo lloj marredhenje njihet ndryshe edhe si seks vaginal. Forma t ...

Masturbimi

Masturbimi eshte stimulimi seksual i organeve gjenitale vetjake per te arritur kenaqesi seksuale, zakonisht deri ne piken e orgazmes. Stimulimi mund te kryet me perdorimin e duarve, gishtave, objekteve te perditshme, lodrave te seksit, ose kombin ...

Masturbimi i ndërsjelltë

Masturbimi i ndersjellte zakonisht perfshin stimulimin manual te organeve gjenitale nga dy ose me shume njerez qe njekohesisht stimulojne veten e tyre ose njeri-tjetrin. Ky aktivitet mund te behet si pjese pergatitore perpara fillimit te penetrim ...

Pornografia

Pornografia eshte portretizimi i akteve seksuale, me qellim kenaqesine seksuale te shikuesit. Pornografia mund te paraqitet nepermjet nje shumellojshmerie mediash, duke perfshire libra, revista, kartolina, fotografi, skulpture, vizatim, pikture, ...

Pozicioni 69

Pozicioni 69 eshte nje grup pozicionesh seksuale gjate te cilave dy njerez pozicionohen ne menyre te tille qe goja e njerit eshte afer organit gjenital te tjetrit, dhe te dy kryejne seks oral njekohesisht. Duke qene se pjesemarresit qe te dy jane ...

Pozicioni kalorëse

Pozicioni femra siper, i quajtur edhe pozicioni kalorese, eshte nje grup pozicionesh seksuale ne te cilat mashkulli qendron me shpine ose ulur, ndersa femra vendoset mbi te ose perballe ose ne drejtim te kembeve, dhe mashkulli fut penisin e ngrit ...

Pozicioni mbrapsht

Poziocioni mbrapsht, eshte emri i nje pozicioni seksual ne te cilin njeri partner perkulet nga perpara dhe qendron mbi te katra gjymtyret ndersa partneri tjeter e penetron nga pas gjate marredhenies seksuale ose aktiviteteve te tjera seksuale. Ky ...

Pozicioni seksual

Nje pozicion seksual eshte nje pozicion i trupit qe nje individ ose nje çift mund te perdorin gjate marredhenies seksuale apo aktiviteteve te tjera seksuale. Aktet seksuale ne pergjithesi pershkruhen nga pozicionet qe pjesemarresit marrin gjate k ...

Prezervativi

Prezervativi eshte nje kellef plastik, i cili vendoset mbi penisin gjate marredhenies seksuale per te zvogeluar gjasat e shtatzenise dhe perhapjen e infeksioneve seksualisht te transmetueshme, te tilla si HIV/AIDS. Ajo mbeshtillet mbi nje penis t ...

Puberteti

Puberteti eshte procesi i ndryshimeve fizike me te cilat trupi i femijes behet nje trup i rritur i afte per riprodhim. Puberteti niset nga sinjale hormonale nga truri te gametet. Ne pergjigje, gonadet prodhojne nje shumellojshmeri te hormoneve qe ...

Seksi anal

Seksi Anal ose marredhenia anale ne pergjithesi cilesohet penetrimi dhe ferkimi i penisit te ngritur ne anusin dhe rektumit e partnerit, me qellim kenaqesine seksuale. Forma te tjera te seksit anal perfshijne perdorimin e gishtave ose lodrave te ...

Smegma

Smegma eshte nje leng lubrifikues i organeve gjenitale te njeriut, i cili perbehet nga nje kombinim i vajrave natyrale te lekures, qelizave te vdekura te lekures, dhe lageshtise. Te dy gjinite sekretojne smegma. Tek meshkuj, smegma prodhohet dhe ...

Stimulim me gjoks

Stimulimi me gjoks eshte nje akt seksual, i kryer si pjese e lojes seksuale ose si forme e seksit jo-penetrativ, qe perfshin stimulimin e penisit te mashkullit nga gjoksi i femres dhe anasjelltas.

Treshe (seks)

Ne seksualitetin e njeriut, nje treshe eshte aktivitet seksual qe perfshin tre persona ne te njejten kohe. Edhe pse treshe eshte me se shumti aplikohet per aktivitete seksuale rastesore qe perfshijne aktivitetin seksual mes tre pjesemarres, nje t ...

Shqisa e nuhatjes

Shqisa te nuhaturit eshte shqisa e cila kryen dy vunksione te cilat jan thelbesore per jeten e njeriut siq jane frymemarrja dhe nuhatja shqisa te nuhaturit eshte nje nga shqisat te cilat ndimojne njeriun ne jeten e perditshme po te mos ishte hund ...

Shqisa e shijes

Shqisa e shijimit. Gjuha eshte organ i rendesishem i cili pranon ngacimimet e shijimit.Gjuha eshte e ndare ne disa pjese pjesa e embel e cila gjendet ne maj te gjuhes,e hidhet ne fund te gjuhes,njelmet afer fillimit te gjuhes nga e majta ne te dh ...

Arkeat

Ne taksonomine, Halobacterium eshte nje gjini e Halobacteriaceae. Gjini Halobacterium "kripe" ose "bakter i oqeanit" perbehet nga disa lloje te Archaea me nje metabolizem aerobe qe kerkon nje mjedis me nje perqendrim te larte te kripes; shume pre ...

Gjenia

Gjenia si njesi ne botanike pershkruan kafshet apo bimet me disa tipare kryesore te perbashketa. Ne anen tjeter ne biologji gjinia merret si teresia e tipareve natyrore, qe dallojne mashkullin nga femra d.m.th seksin ndersa ne gramatiken e nje va ...

Nënllojet

Ne klasifikimin biologjik, termi nenlloje ose nenspecie i referohet nje njesie te popullatave te nje lloji qe jeton ne nje nenndarje te games globale te llojeve dhe ndryshon nga popullatat e tjera te njejtit lloj me karakteristikat morfologjike N ...

Bioakustika

Bioakustika eshte pjese e zologjise e cila merret me mesimet dhe studimet e zerave qe leshojne shtazet si dhe aftesite e degjimit te shtazeve. Ky artikull ne lidhje me biologjine eshte i cunguar. Ndihmoni dhe ju ne permirsimin e tij.

Gekoja

Gekoja eshte nje hardhuce qe i perkrasin familjes Gekonide, qe gjenden ne klimat e ngrohta ne te gjithe boten. Ato variojne nga 1.6 deri ne 60 cm. Shumica e gekove ne familjen Gekonide perdorin tinguj cicerime ose klikimi ne nderveprimet e tyre s ...

Qeni Mollos

Qeni Mollos i njohur edhe si Jennings Dog, Qeni Duncombe ose Qeni i Alcibiades eshte identifikuar ne Muzeun britanik si nje qen roje Mollos qe sot sipas zoologeve dhe veterinereve i korrespondon Qenit te Stanit i cili ndodhet me shpesh ne rajonet ...