ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 137

Hormonet e pjesës së prapme të hipofizës

Pjesa e prapme e hipofizes eshte e lidhur ngushte ne kuptimin anatomik dhe ffunksional me hipotalamus. Demtimi i hipotalamusit shkakton çrregullimin e neurohipofizes dhe anasjelltas. Ne baze te kesaj mendohet se tipotalamusi e ka funksionin e nje ...

Hormonet indore

Hormonet indore jane substanca kimike, te cilat krijohen ne inde te ndryshme. Keto hormone permes gjakut ose limfes shkojne ne organe te ndryshme ku mund te ndikojne ne funksionin e tyre. Hormonet me te rendesishme indore jane: acetilkolina, hist ...

Hormonet tretës

Hormonet tretese jane hormone qe i tajisin qelizat e lukthit dhe te zorreve. Ato pasi te derdhen ne gjak stimulojne sekretimin e lengjeve tretese. Kryesisht jane polipeptide te perbera nga dhjetera aminoacide. Hormonet me te rendesishme tretese j ...

Hormoni adenokortikotrop

Hormoni adenokortikotrop -kortikotropina eshte hormon stimulues i adenohipofizes. Sipas natyres kimike eshte nje polipeptid i ndertuar prej 39 aminoacidesh. Ky hormon e stimulon sekretimin e kores se gjendres mbiveshkore. Ne te vertete e stimulon ...

Hormoni tireotrop

Hormoni tiretrop krijohet ne hipofize, kurse stimulon sekretim te gjendrave te tjera endokrine. Sipas struktures kimike eshte proteid, i cili si grup proetetik e ka ndonje sheqer, prandaj ben pjese ne glikoproteide. Nese ky hormon futet ne organi ...

Imunologjia

Imunologjia eshte shkence qe studion mbrojtjen dhe pergjigjen e organizmit tone ndaj makromolekulave te huaja ose mikroorganizmave pushtues apo infektues. Perveç mikroorganizmave te huaj, trupi i njeriut mund te zhvilloje pergjigje imunologjike e ...

Limfociti-B

Limfociti-B ose dhe shkurt qelizat-B ju takojne grupit te rruzave te bardha te gjakut. Jane te vetme qeliza te cilat jane ne gjendje te formojne antitrupa dhe se bashku me Limfocitet-T e formojne sistemin imunologjik adaptiv.

Limfociti-T

Limfociti-T ose dhe shkurt qelizat-T jane nje prej grupeve me te rendesishme te gjakut. Behet fjale per nje pjesez e rruzave te bardha te gjakut. Pos limvociteve-B edhe limfocitet-T marrin pjese ne sistemin imunologjik.

Hepatiti

Hepatit eshte inflamacion i melçise. Shoqerohet me vdekje te hepatociteve. Zverdhja eshte nje nga shenjat e semundjes dhe eshte pasoje e kolestazes intrahepatike. Gjithashtu shihen dhimbje barku, diarre, dobesi, mungese oreksi, ethe. Transaminaza ...

Infeksionet te fëmijët

Disa prej infeksioneve te femijerise jane: Lija e dheneve qe shkaktohet nga virusi Varicela zoster, shytat, semundja dore-kembe-goje, eritema infektivesindoma e faqes se skuqur.

Karantina

Karantina eshte teresia e masave mbrojtese qe merren per te parandaluar perhapjen e nje semundjeje ngjitese ose edhe epidemike, kryesisht duke i mbajtur te semuret ose ata qe dyshohen si te tille, te veçuar nga te tjeret per nje kohe te caktuar. ...

Kolera

Kolera si semundje ka filluar te vezhgohet qe ne kohet e lashta. Per here te pare ajo eshte paraqitur ne Evrope rreth vitit 1831. Rreth vitit 1892, kolera e shkreton Afganistanin dhe perhapet ne Rusi. Epidemia e koleres heren e fundit eshte paraq ...

Tuberkulozi

Ne grafi te gjoksit shihet nodula e kalcifikuar ne vendin e infeksionit paresor dhe nyjet limfatike hilare te kalcifikuara kompleksi Ghon. Zakonisht eshte josimptomatik. Prek lobet e poshtme sepse bacilet e tuberkulozit depozitohen atje gjate fry ...

Kardiologjia

Kardiologjia merret me studimin e struktures, funksionin dhe semundjet e zemres. Si dege e mjekesise kardiologjia llogaritet te nendeget e mjekesise interne, e cila studion semundjet e zemres dhe eneve te gjakut prane zemres. Mjeku i cili e ushtr ...

Ekokardiografia

Ekokardiografia eshte metode e perdorur ne mjekes qe sherbehet me valet e ultrazerit me qellim te matjeve te gjakut. Ekokardiografia eshte metode joinvazive. Valet e ultrazerit depertojne neper inde dhe lengje me shpejtesi te caktuar. Kur hasin n ...

Elektrokardiografia

Elektrokardiografia eshte metode e mjekesise per matjen e punes se pjeseve te trupit me instrument elektrik. Elektrokardiografia, si metode me rendesi te veçante per ekzaminimin klinik te zemres, konsiston ne regjistrimin e aktivitetit elektrik t ...

Fonokardiografi

Fonokardiografi instrument elektrike qe perdoret kryesisht ne mjekesi. Fonokardiografi perbehet prej mikrofonit, amplifikatorit fenomenet akustike i kthen ne impulse elektrike, filtrit te frekuencave dhe sistemit te regjistrimit. Regjistrohet ne ...

Zhurmat e zemrës

Zhurmat e zemres jane te rrahurat e zemres te cilat i degjon mjeku dhe ne baze te cilave vije ne perfundim per gjendje normale apo te semure te pacientit. Zhurmat jane perzierje e vibracioneve me frekuence, intensitet, forme dhe kohezgjatje te nd ...

Flumazenil

Flumazenil quhet antagonisti i benzodiazepineve, qe perdoret si antidot ne terapine e mbidozes se benzodiazepineve.

Koma

Koma eshte nje gjendje e thelle e pavetedijes se zgjatur ne te cilen nje person nuk mund te zgjohet; nuk arrin t’i pergjigjet normalisht stimujve te dhimbshem, drites ose zerit; i mungon nje cikel normal zgjimi; dhe nuk inicon veprime vullnetare. ...

Migrena

Fillon me simptome prodromale, gjysme deri nje ore para kokedhimbjes, me eufori, depresion, lodhje, puls te shpejtuar, anoreksi. Pastaj vijon dhimbja e forte e kokes ne te shumten e rasteve vetem nga njera ane, por jo gjithnje. Gjate aktiviteteve ...

Multiple skleroza

Multiple Skleroza eshte semundje e rende e njeriut, ne sistemin nervor, e cila paraqitet me ankesa dhe dhimbje te ndryshme, te cilat vijne kohe pas kohe. Ankesat tipike te kesaj semundje jane: ligeshtimi ne duar apo kembe; ndjenja te qenit te pir ...

Tumori i trurit

Tumori i trurit eshte nje semundje e rende ne sistemin nervor te njeriut. Sikurse qelizat e pjeseve tjera te trupit edhe qelizat e trurit mund te shumohen pa kontroll. Kanceri i trurit paraqet nje shumim te pakontrolluar te indit te trurit si dhe ...

Abscesi i mëlçisë

Abscesi i melçise shkaktohet nga bakteret, parazitet, ose nga funget. Bakteret me te zakonshme jane Eschericia coli, Klebsiella pneumoniae, Bacteroides, Enterococcus. Absceset bakteriale zakonisht pasojne shtrirjen e infeksionit nga fshikeza e te ...

Bronkiti kronik

Bronkiti kronik perkufizohet si prodhim gelbaze ne shumicen e diteve per te pakten 3 muaj, per te pakten 2 vjet njeri pas tjetrit.

Cirroza

Cirroza eshte gjendja ne te cilen perfundon melçia pas semundjeve kronike qe shoqerohen me demtim te qelizave te melçise, fibroze, rigjenerim nodular, dhe shtremberim te mikroarkitektures te melçise. Fiziologjikisht, cirroza shkakton pamjaftueshm ...

Hernia diskale

Hernia diskale eshte nje gjendje patologjike e shtylles kurrizore ku pjesa e jashtme unazore e diskut ndervertebror fryhet ose çahet dhe materiali i bute i brendshem i diskut zhvendoset, duke kaluar ne pjesen e fryre ose te çare te diskut. Disqet ...

Hipoksemia

Hipoksemia eshte nje semundje kur permbajtja e oksigjenit ne gjak nen nivelin e duhur. Niveli normal i oksigjenit ne gjak varet prej moshes, gjinise dhe peshes trupore. Norma qendron diku rreth > 65 mm Hg. Prej nen 50 mm Hg flitet per hipoksem ...

Infeksioni i perikardit

Perikardi perbehet nga 2 shtresa: Perikardi parietal eshte shtresa fibroze e jashtme, Preikardi visceral eshte membrane seroze e brendshme. Hapsira ndermjet dy shtresave te perikardit permban 20-50 mL lend te kthjellte seroz. Funksionet fiziologj ...

Infeksioni i valvulave

Infeksioni i valvuleve te zemres ndodh shpesh dhe quhet endokardit infektiv ose endokardit bakterial. Endokarditi nuk sherohet kurre vete, por kerkon trajtim intensiv me antibiotike. Simptomat klinike percaktohen nga ethet, mundesia e embolise te ...

Pneumonia

Pneumoni ne mjeksi eshte inflamacion i parenkimes mushkerore e shprehur ne gjuhen popullore, ndezje e mushkerive. Kjo semundje mund te paraqitet si virale apo bakteriale. Varesishte nga lloji behet edhe mjekimi i saj.

Sarkoidoza

Afersisht gjysma e pacienteve nuk kane simptoma dhe semundja zbulohet rastesisht ne grafi te gjoksit. e. Probleme me syte uveit, qe mund ti preke te dy syte. d. Kolle, veshtiresi ne frymemarrje. c. Humbje peshe. g. Prekje e lekures: lat.lupus per ...

Sëmundjet vaskulare

b. Nese PCWP > 15 mm Hg atehere kemi te bejme me edeme kardiake astme kardiake. Diagnoza diferenciale e edemes pulmonare a. Nese PCWP presioni pyke - pulmonary capillary wedge pressure eshte me pak se 12 mm Hg atehere kemi ARDS. Shenjat dhe si ...

Strabizmi

Strabizmi Shprehja te shikuarit venger perdoret per te dhene dukurine e mangesise se koordinimin motorik dhe sensorial te dy syve, pra nje devijim i syve. Ne kete rast syte nuk jane ne nje aks gjate fiksimit te nje objekti me momente te caktuara ...

Tumoret e mushkërive

Kanceri i mushkerive eshte kanceri i dyte per nga shpeshtesia, dhe i pari per nga numri i vdekjeve. Ne grafi kanceri shihet vetem kur eshte mbi 1 cm, por kur kanceri i mushkerive ka arritur madhesine 1 cm zakonisht ka arritur te jape metastaza, p ...

Tumoret mediastinale

Tumoret mediastinale Mediastini i mesem: limfoma, cistet perikardiale, cistet bronkiale. Mediastini posterior: neuroblastoma, schwannoma, neurofibroma. Mediastini i perparshem: thymoma, tumoret e tiroides, teratoma, limfoma.

Internisti

Emertimi implikon nje mjek qe merret me semundjet e organeve "te brendshme". Ky percaktim eshte sidoqofte disi i pasakte, pasi qe shumica e mjekeve bejne pikerisht kete e shume prej tyre nuk jane interniste. Internist eshte nje term qe i perket n ...

Mjeku

Mjeke, profesion, mision per te shpetuar e ndihmuar ata qe vuajne nga patologji te ndryshme. Hipokrati konsiderohet si babai i mjekesise, ka themeluar edhe betimin qe bejne mjeket e sapodiplomur, me ane te cilit betohen te ndihmojne e tu sherbejn ...

Skolioza

Skolioza,idiopatike,ose sekondare ne nje gjendje primare. Skolioza sekondare mund te jete rezultat i nje gjendje neuromuskulareose sindroma te tilla si deformiteti Chiari.

Abazia

Abazia eshte humbja e aftesise per te ecur, qe shpesh shoqerohet me astazi. Humbja e aftesise motorike ne perdorimin e kembeve munde te vije edhe si rezultat i ndonje demtimi organik ose neurologjik te sistemit nervor. Kjo simptome takohet gjate ...

Akromegalia

Akromegalia eshte semundje e cila manifestohet me rritja e metejshme te akreve pas zhvillimit normal si pasoje e prodhimit te shtuar te hormonit te somatotropines.

Alopecia Areata

Alopecia Areata eshte nje gjendje ne te cilen bien floket nga disa ose te gjitha pjeset e trupit. Zakonisht rezulton me renie flokesh ne koke, me siperfaqen e nje monedhe. Mund te çoje drejt stresit psikologjik. Megjithate njerezit mund te jene t ...

Angina pectoris

Angina Pectoris eshte gjendje patologjike koronare e cila shkaktohet si pasoje e iskemise se miokardit. Kjo vjen si rrjedhoje e qrregullimit te balancit ndermjet rrjedhes se gjakut koronar dhe kerkesave te miokardit.

Antraksi

Me termin Antraks njihet nje semundje infektive qe prek kafshet dhe njeriun. Ne kafshe zhvillohet ne forme septicemike, kurse te njerezit shfaqet me teper ne forme te lokalizuar te puçrres se zeze. Ne popull kjo semundje njihet me emrin" plasja”. ...

Artriti

Artriti eshte nje term i perdorur shpesh per te nenkuptuar çdo çrregullim qe ndikon ne nyje. Simptomat zakonisht perfshijne dhimbje te perbashket dhe ngurtesi. Simptoma te tjera mund te perfshijne skuqjen, ngrohtesine, enjtjen dhe zvogelimin e le ...

Bloza e bimëve

Bloza eshte semundje e bimeve qe shkaktohet nga disa kerpudha. Keto prekin sidomos dritherat, kryesisht lulesat, te cilat shnderrohen ne nje pluhur me ngjyre te zeze, qe perbehet nga klamidiosporet e kerpudhes. Me te njohura jane bloza e grurit, ...

Bronkiti akut

Bronkit akut llogaritet ndezja e perkohshme e rrugeve te medha te frymemarrjes e cila shoqerohet me kolle, sekrecion te hundes dhe temperature si dhe simptome te tjera te pergjithshme.

Diabeti i tipit 1

Diabeti tip I Diagnoza Njihet edhe si diabet qe strajtohet dot pa insuline angl: insulin dependent diabetes mellitus. Shkaktohet nga shkaterrimi i qelizave beta te ishujve te Langerhansit prej sistemit imun. b. Glukoza esell mbi 125 ne 2 raste te ...

Diabeti i tipit 2

Diabetes mellitus tip II eshte semundje. Diabeti tip II Shkaktohet nga a. Mosfunksionimi i mire i qelizave beta, ose. Prek zakonisht moshat e rritura, te semuret shpesh kane histori familiare me kete semundje. b. Nga rezistenca e indeve ndaj insu ...

Diarreja

Diarre - jashteqitja e shpeshte ; shkula - nenkupton kryerjen e nevojes me shpesh se 3 here ne dite, me çrast nevoja eshte e paformuar dhe te rriturit e kalon peshen prej 200 g/dite. Me diarre eshte e lidhur nje ndjenje e madhe per kryerjen e nev ...