ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 189

Kalaja e Bruçit

Ndodhet ne perendim te fshatit Prell ne veri te fshatit Bruç ndodhen vendbanimet ilire te lashta te Blazit, Nezirit, Keputes. Aty ku bashkohen dy perrenjte e Blazit te Valit qe jane dege te lumit Urake, eshte vendi ku ka qene ngritur nje kala e q ...

Kalaja e Currilave

Kalaja e Currilave eshte nje monument i trashegimise kulturore ne rrethin e Durresit, ne qarkun e Durresit, Shqiperi. Ky monument eshte i llojit "Arkeologji", i miratuar me numer NR VENDIMI: 6, 15.01.1963".

Kalaja e Dajtit

Kalaja e Dajtit eshte nje monument i trashegimise kulturore ne rrethin e Tiranes, ne qarkun e Tiranes, Shqiperi. Ky monument eshte i llojit "Arkeologji", i miratuar me numer 6 me 15.01.1963 ". Kalaja e gjendet ne njeren prej lartesive qe ngrihen ...

Kalaja e Delvinës

Kalaja e Delvines eshte nje monument i trashegimise kulturore ne Delvine, rrethi i Delvines, ne qarkun e Vlores, Shqiperi. Ky monument eshte i llojit "Arkeologji", i miratuar me numer Nr.68/7. Date. 30.05.1970 ".

Kalaja e Dishnicës

Kalaja e Dishnices eshte nje monument i trashegimise kulturore ne Dishnice, rrethi i Korçes, ne qarkun e Korçes, Shqiperi. Ky monument eshte i llojit "Arkeologji", i miratuar me numer "1886" me "10.06.1973". Kalaja e Dishnices ndodhet ne jugperen ...

Kalaja e Dorëzit

Kalaja e Dorezit ose Kalaja e Dorzes eshte nje monument i trashegimise kulturore afer fshatit te Dorezit ne qarkun e Tiranes, Shqiperi. Ky monument eshte i miratuar me numer 6 me 15.01.1963 ".Kjo kala perfaqeson qendren e vetme urbane te pellgut ...

Kalaja e Galigatit

Kalaja e Galigatit eshte nje monument i trashegimise kulturore ne Galigat, rrethi i Gramshit, ne qarkun e Elbasanit, Shqiperi. Ky monument eshte i llojit ", i miratuar me numer "1886, 10.06.1973".

Kalaja e Gurit të Bardhë (Petralba)

Ndodhet poshte fshatit Guri i Bardhe dhe permbi fshatin Fshat dhe eshte nje kreshte malore me lartesi 778. Barleti per kete kala thote" Ky eshte nje qytet ne Mat i ndertuar ne maje te nje mali, por qe si trembet megjithate, perveç urise, asnje fu ...

Kalaja e Irmajt

Kalaja e Irmajt eshte nje monument i trashegimise kulturore ne Tunje, rrethi i Gramshit, ne qarkun e Elbasanit, Shqiperi. Ky monument eshte i llojit `Arkitekture`, i miratuar me numer ` 586e4874, 17.03.194823.09.1971`.

Kalaja e Ishmit

Kalaja e Ishmit eshte nje kala dhe monument i trashegimise kulturore ne Ishem, ne qarkun e Durresit, Shqiperi. Ajo eshte ndertuar nga viti 1572 deri ne vitin 1574 nga osmanet. Perballe hyrjes se kalase eshte varros artisti shqiptar Ibrahim Kodra. ...

Kalaja e Kakaçit

Kalaja e Kakaçit eshte nje monument i trashegimise kulturore ne Kakaç, rrethi i Korçes, ne qarkun e Korçes, Shqiperi. Ky monument eshte i miratuar me numer "6" me "15.01.1963".

Kalaja e Kalasës

Kalaja Mesjetare e Kalases eshte nje monument i trashegimise kulturore ne Rrezome, rrethi i Delvines, ne qarkun e Vlores, Shqiperi. Ky monument eshte i llojit "Arkeologji", i miratuar me numer Nr.8. Date. 18.12.1987 ".

Kalaja e Kropishtit

Ndodhet ne vendin e quajtur Llutroi, ndertuar ne periudhen romake. Ajo perbehet nga gure, 24 x 2 x 5 cm. Ky lloj fortifikimi ka forme katerkendeshi me siperfaqe 250 me 180 metra. Ne pjesen me te madhe gjeresia e murit eshte 1.2 metra.Ky lloj fort ...

Kalaja e Krotinës

Kalaja e Krotit eshte nje monument i trashegimise kulturore ne, rrethi i ne qarkun e Beratit, Shqiperi. Ky monument eshte i llojit ", i miratuar me 17.03.194823.09.1971 ".

Kalaja e Kuçit të Zi

Kalaja e Kucit te Zi eshte nje monument i trashegimise kulturore ne Kuç i Zi, rrethi i Korçes, ne qarkun e Korçes, Shqiperi. Ky monument eshte i llojit "Arkeologji", i miratuar me numer "1886" me "10.06.1973".

Kalaja e Lezhës

Kalaja ngrihet ne maje te nje kodre me lartesi 186 metra, ne lindje te qytetit. Kalaja ka origjine ilire. Ne vitin 1440 ajo iu nenshtrua nje rindertimi nga venedikasit, ndersa ne vitin 1522 pas pushtimit osman u rindertua edhe nga ana e tyre. Ket ...

Kalaja e Lëkurësit

Mendohet nga historianet te jete ndertuar rreth viteve 1537, ne kohen kur Sulltan Sulejmani sulmoi Korfuzin dhe i lindi si domosdoshmeri kontrolli i Skeles se Sarandes dhe rruges qe kalon Sarande-Butrint. Ne vitet 1878 fshati sulmohet nga 800 and ...

Kalaja e Margëlliçit

Kalaja e Margelliçit eshte nje monument i trashegimise kulturore qe ndodhet prane qytetit te Patosit, rrethi i Fierit, ne qarkun e Fierit, Shqiperi. Ky monument eshte miratuar me numer 586/ 4874, 17.03.1948 23.09.1971 ". Kalaja bente pjese ne sis ...

Kalaja e Mengelit

Kjo kala ngrihet ne kodren e Mengelit, qe ndodhet ne pjesen jugore te masivit te Godoleshit. Ajo ngrihet mbi luginen e lumit Shkumbin ne nje lartesi 300 metra. Nga kjo lartesi kontrolloheshin plotesisht levizjet ne rrugen Egnatiaqe kalonte ne fun ...

Kalaja e Nivicës

Rrenojat e kalase se Nivices ndodhen maje nje shkembi te thepisur, rrethuar nga humnera, me thellesi 200-400 metra. Nga tre ane ka nje mbrojtje natyrale, ndersa vetem nga Perendimi eshte e mbrojtur nga nje mur guri me llaç gelqereje me gjeresi mb ...

Kalaja e Peqinit

Themelet e kalase se Peqini mendohet se i perkasin periudhes romake, ne kohen e ndertimit te rruges "Egnatia" dhe me pas eshte rikonstruktuar edhe gjate pushtimit turk. Muret e kalase, qe mban edhe emrin e vendbanimit ilir te Klodianes kane pasur ...

Kalaja e Persqopit

Qyteti i lashte i Persqopit datohet qe eshte ndertuar ne gjysmen e dyte te shekullit te 4 para eres sone. Asnje autor i lashte nuk e permend me emrin e tij te sotem. Qyteti mendohet te jete banuar nga fisi Ilir i Parthineve. Qyteti i lashte eshte ...

Kalaja e Podgories

Kalaja e Podgories eshte nje monument i trashegimise kulturore ne Podgorie, rrethi i Korçes, ne qarkun e Korçes, Shqiperi. Ky monument eshte i miratuar me numer 1886 me 10.06.1973.

Kalaja e Pogradecit

Kalaja e Pogradecit eshte e vendosur ne majen e kodres, ne pjesen perendimore te qytetit te Pogradecit, me lartesi 205 m mbi nivelin e liqenit te Ohrit. Ka filluar te banohej qe ne shek. V para Krishtit, ndersa ne shek. IV para Krishtit u pajis m ...

Kalaja e Porto Palermos

Kalaja e Porto Palermos eshte nje monument i trashegimise kulturore e ndertuar ne nje gadishull midis Himares dhe Qeparoit, Rrethi i Vlores, ne qarkun e Vlores, Shqiperi.

Kalaja e Prezës

Kalaja e Prezes eshte ndertuar mbi nje shkemb i cili zgjatet duke u ulur ne drejtim te veri-jugut. Ana lindore e kalase eshte e mbrojtur nga vete terreni, kurse ana perendimore perben nje territor te sheshte, prandaj dhe fortifikimi eshte perqend ...

Kalaja e Qafës në Sulove

Ngrihet mbi nje koder shkembore dhe ka pozite dominuese ne kete lugine. Siperfaqja eshte jo me pak se 1 ha. Pjesa e siperme e kodres, ku ngrihet K.Q.S., ka formen e nje pllaje te vogel qe kufizohet me shpate thike ne J e P dhe zbret bute ne anet ...

Kalaja e Qeshibesit

Kalaja ndodhet ne te djathte te rruges me kalldrem ne nje koder me lartesi 1047m mbi nivelin e detit. Ne veri te kesaj kodre, ne horizont duket mali i Ramijes, gryka e Devrise; ne veriperendim Kalaja e Skraparit, ne perendim mali i Kreshoves, ne ...

Kalaja e Rodonit

Kalaja e Rodonit ndodhet ne kepin e Rodonit. Princi Karl Topia deshironte ta kthente kete vend ne nje kantier detar, ndersa Skenderbeu, duke synuar qe te kishte nje dalje te afert ne det, ngriti ketu nje keshtjelle. Kjo kala filloi te ngrihej mba ...

Kalaja e Skelës

Kalaja e Skeles eshte nje monument i trashegimise kulturore ne rrethin e Vlores, ne qarkun e Vlores, Shqiperi Kalaja eshte ndertuar nga Sulejmani i Madherishem ne vitin 1531. Kalaja ka qene rreth 4 kilometra larg nga qyteti. Keshtjella e Skeles k ...

Kalaja e Skllapuas

Kalaja e Skllapuas eshte nje monument i trashegimise kulturore ne Vergo, rrethi i Delvines, ne qarkun e Vlores, Shqiperi. Ky monument eshte i llojit "Arkeologji", i miratuar me numer Nr.6. Date. 15.01.1963 ".

Kalaja e Skraparit

Kalaja e Skraparit eshte nje keshtjelle mesjetare e ngritur mbi nje koder te larte ne jugperendim te qytetit Çorovode. Ajo zoteronte rrugen qe kalonte neper luginen e Osumit. Njihet ne popull edhe si "Kalaja e Gjenevizit". Permendet per here te p ...

Kalaja e Stelushit

Kalaja e Stelushit eshte nje kala qe ndodhet ne skajin verilindor te lugines se Matit afer fshatit Viq, ne kufi me fshatrat Shelli, Vinjalle dhe Qafemurre, ne Shqiperine veriore.

Kalaja e Shkopetit

Ndodhet mbi tunelin e sotem ne Shkopet, mbi digen e hidrocentralit. Duke u nisur nga thyerja e terrenit nuk te shkon mendja se pikerisht aty ka qene nje kala e vjeter ilire qe mbyllte gryken e Shkopetit. Ne kala akoma nuk jane bere studime te kua ...

Kalaja e Shtëpëzës

Kalaja e Shtepezes eshte nje kala qe gjendet ne Shtepeze, Gjirokaster. Sipas studiuesit Kujtim Mateli kalaja e Shtepezes lidhen me qytetin Fanote dhe qe ishte nder qytetet e para ne Ballkan qe ushtria romake pushtoi ne vitin 168 para Krishtit.

Kalaja e Tiranës

Kalaja ne qytetin e Tiranes eshte nje monument i trashegimise kulturore ne rrethin e Tiranes, ne qarkun e Tiranes, Shqiperi. Ky monument eshte i miratuar me numer 1886 me 10.06.1973 ".

Kalaja e Vlorës

Kalaja e Vlores eshte nje monument i trashegimise kulturore ne rrethin e Vlores, ne qarkun e Vlores, Shqiperi. Ky monument eshte i llojit "Arkitekture", i miratuar me numer Nr. 266/1, Dt. 16.02.1979 ".

Kalaja e Vokopolës

Kalaja e Vokopoles ose Kalaja e Plenckes e cila njihet ne popull si Kalaja e Ali Pashe Tepelenes, ndodhet ne nje koder ne veri-perendim te fshatit Vokopole krahina Balloll prane qytetit te Beratit. Eshte nje monument i trashegimise kulturore ne V ...

Kalaja e Xibrit:

Ndodhet prane fshatit Xiber te Matit, e ndertuar ne lartesine e malit te Darsit. Sipas studiuesve del se ky vendbanim ka qene nje qyteze e pakalueshme nga tri anet, ndersa nga ana e fshatit Xiber vendi ulet me pjerresi te bute drejt lagjes Splej ...

Kalaja e Zvezdës

Kalaja e Zvezdes eshte nje monument i trashegimise kulturore ne Zvezde, rrethi i Korçes, ne qarkun e Korçes, Shqiperi. Ky monument eshte i miratuar me numer "1886" me "10.06.1973".

Kalaja në vendin e Kulla e Komunahut

Kalaja ne Vendin e Quajtur Kulla e Komunahut eshte nje monument i trashegimise kulturore ne Kamuna, rrethi i Elbasanit, ne qarkun e Elbasanit, Shqiperi. Ky monument eshte i llojit ", i miratuar me numer 1886 me 10.06.1973 ".

Kalaja në vendin Kulla e Gracenit

Kalaja ne Vendin e Quajtur Kulla e Gracenit eshte nje monument i trashegimise kulturore ne Gracen, rrethi i Elbasanit, ne qarkun e Elbasanit, Shqiperi. Ky monument eshte i llojit ", i miratuar me numer 1886 me 10.06.1973 ".

Kalaja e Labovës së Kryqit

Kalaja e Laboves Se Kryqit eshte nje monument i trashegimise kulturore ne Labove te Kryqit, rrethi i Gjirokastres, ne qarkun e Gjirokastres, Shqiperi. Ky monument eshte i miratuar me numer Urdheres08.01.1977 ".

Lista e kalave në Shqipëri

Kjo eshte lista e Kalave ne Shqiperi: Kalaja e Gjirokastres Kalaja e Lekuresit Kalaja e Shkodres Kalaja e Skeles Kalaja e Kardhiqit Kalaja e Drishtit Kalaja e Shtepezes Kalaja e Pogradecit Kalaja e Lezhes Kalaja e Skraparit Kalaja e Krujes Kalaja ...

Kalaja e Melanit

Kalaja e Melanit eshte nje monument i trashegimise kulturore ne Nepravishte, rrethi i Gjirokastres, ne qarkun e Gjirokastres, Shqiperi. Ky monument eshte i miratuar me numer 615.01.1963 ".

Kalaja në fshatin Paleokastër

Kalaja ne fshatin Paleokaster eshte nje monument i trashegimise kulturore ne Paleokaster, rrethi i Gjirokastres, ne qarkun e Gjirokastres, Shqiperi. Ky monument eshte i llojit "Arkeologji", i miratuar me numer 1886 10.06.1973 ".

Kalaja e Pepelit

Kalaja e Pepelit eshte nje monument i trashegimise kulturore ne Pepel, rrethi i Gjirokastres, ne qarkun e Gjirokastres, Shqiperi. Ky monument eshte i miratuar me numer 615.01.1963 ".

Kalaja e Selos

Kalaja e Selos eshte nje monument i trashegimise kulturore ne Selo, rrethi i Gjirokastres, ne qarkun e Gjirokastres, Shqiperi. Ky monument eshte i miratuar me numer 1886 10.06.1973 ".

Kalaja e Shën Triadhës (Gjirokastër)

Kalaja e Shen Triadhes eshte nje monument i trashegimise kulturore ne Valare, rrethi i Gjirokastres, ne qarkun e Gjirokastres, Shqiperi. Ky monument eshte i llojit "Arkitekture", i miratuar me numer 188610.06.1973 ".

Kalaja e Shtëpezës

Kalaja e Shtepezes eshte nje monument i trashegimise kulturore ne Shtepeze, rrethi i Gjirokastres, ne qarkun e Gjirokastres, Shqiperi. Ky monument eshte i miratuar me numer 188610.06.1973 ".