ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 195

Islami në Maqedoninë e Veriut

Myslimanet ne Republiken e Maqedonise perbejne nje te treten e popullsise se vendit, duke e bere Islamin fene e dyte me te perhapur ne vend. Myslimanet ne Republiken e Maqedonise ndjekin Islamet sunit te Hanefi madhhab. Disa rajone veriperendimor ...

Islami në Spanjë

Islami ishte feja me e perhapur ne Spanje dhe Portugali per nente shekuj, duke fillua nga pushtimi i kalifatit Ummayad ne Hispania deri ne mes te shekullit 16-te.

Islami në Zelandën e Re

Islami ne Zelanden Re eshte relativisht pak i perhapur dhe numeron rreth 36.000 pjesetare. Islami ne Zelanda Re u perhap me ardhjen e myslimaneve kinez qe punonin si minatore ne vitin 1870s. Nga nje numer i vogel i emigranteve mysliman nga India ...

Ebu Lehebi

Abdulaziz ibn Abdul Muttalib ishte axha e Muhammedit. Ai ishte nje nga arabet te cilet u permenden ne Kuran, i cili ishte gjalle gjate kohes se shpalljes se Muhammedit.

Deklarata islame

Deklarata islame e vitit 1970, eshte nje program politiko-fetar ne te cilin promovohet sistemi shteteror i bazuar ne principet e Islamit synit, te cilin e ka shkruar Alija Izetbegoviqi. Eshte nje projekt teokratik qe nuk perkrah vetem rilindjen e ...

Libri i Rrugëve dhe Mbretërive (El-Bekri)

Libri i Rrugeve dhe Mbreterive ose Libri i Udheve dhe Mbreterive eshte emri i nje teksti te gjeografise se shekullit te XI nga Ebu Abdullah el-Bekri. Libri u shkrua ne 1067-8 ne Kordova, el-Andalus Spanja e sotme. El-Bakri e bazoi punen e tij ne ...

Muadh ibn Xhebel

Muadh ibn Xhebel - 603-639 ishte nje Sahab i profetit Muhammed. Muadhi ishte nje ensar i Bani Hazrexh dhe perpiloi Kuranin me pese shoket, ndersa Muhamedi ishte ende gjalle. Ai njihej si njeriu me shume dije. Ai u thirr nga Muhammedi "ai qe do ti ...

Vetëvrasje me bombë në Medine 2016

Me 4 korrik 2016 ka ndodhur kater vetevrasje me bombe ne kater vende ne Arabia Saudite, nje ne Masjid Al Nabawi, ku kater persona u vrane. Nje ka ndodhur ne xhamine shiite ne Qatif, ku personi e mbyti veten, por jo njerezit tjere qe ishin ketu. N ...

Medreseja

Medreseja eshte nje fjale arabe qe perfaqeson çdo lloj institucioni arsimor, laik ose fetar, qofte per arsimin fillor, arsimin e mesem apo te larte. Fjala medrese ’ do te thote te studiosh ne nje vend’. Ne arabisht dhe ne shume gjuhe te ndikuara ...

Medreseja e Gazi Hysref-Beut

Medresa e Gazi Husrev-Beut, eshte institucioni me i vjeter arsimor dhe edukativ ne Bosnje dhe Hercegovine dhe nje nga te paktet ne bote qe punon ne kontinuitet per afer 470 vjet.

Medreseja e Gazi Isa-Beut

Medresa e Gazi Isa-Beut, ne Pazarin e Ri eshte nje institucion edukativ e arsimor qe vepron ne territorin e Serbise. Diplomat e ketij institucioni jane klasifikuar ne rangun e medreseve bosnjane dhe jane te njohura ne te gjitha vendet islame. Pra ...

Incidenti në Mekë 1987

Incidenti ne Meke 1987 ishte nje perleshje mes pelegrinazheve shia dhe forcave te sigurise saudite, kjo ndodhi me 31 korrik 1987 ku çoi vdekje mbi 400 njerezve. Kjo ngjarje u pershkrua si nje" masaker” dhe ngriti tensione mes dy shteteve Iranit d ...

Kisve

Kisve eshte nje mbulese qe e mbulon Qabene ne Meke. Mbulesa ndryshohet çdo vit, ne diten e nente te muajit Dhul-hixhe, diten ku pelegrinazhet vizitoj Malin e Arafatit gjate Haxhit. Kostoja e tanishme e berjes kiswah eshte SAR 17.000.000 ~ 4.532.9 ...

Zjarri në Mekë 1997

Zjarri shpertheu ne Mina, ku rreth dy milione pelegrinazh myslimane u tubuan ne diten e pare te Haxhit. Sipas deshmitareve, kjo zjarr ndodhi per shkak te teneqes te gatimit. Zjarri u perhap dhe shkaktoi shkaterrimin e 70.000 tendave, ku 1.290 nje ...

Abdullah ibn Xhahsh

Ai ishte i biri i Xhahsh ibn Rijab, nje emigrant ne Meke nga fisi Asad, dhe Umama bint Abdulmuttalib, nje anetare e klanit Hashim te fisit Kurejsh. Nje nga motrat e tij ishte Zejneb bint Xhahsh, nje nga grate e Muhammedit. Familja kishte formuar ...

Marrëveshja e Hudejbijes

Marreveshja e Hudejbijes ishte nje marreveshjes mes profetit Muhammed, duke perfaqesuar shtetin e Medines dhe fisit Kurejsh te Mekes. Kjo marreveshje ndihmoi qe ti ul tensionet mes dy qyteteve, duke pohuar 10 vite paqe dhe autorizuan ndjekesit e ...

Agjërimi i Ramazanit

Gjate muajit te Ramazanit, muslimanet jane te obliguar te agjerojne çdo dite nga agimi deri ne perendim te diellit. Agjerimi i Ramazanit eshte nje nga pese shtyllat e Islamit, siq thote Abdullah ibn Omer ibn al-Hatabi: E kam ndegjuar te derguarin ...

Yftari

Yftari eshte kohe e cila hahet ne mbremje, muslimanet hajne iftar kur e degjone ezanin per namazin e mbremjes. Sipas tradites se profetit Muhammed, preferohet prishja e agjerimit me hurma te freskta, nese nuk ke, atehere me hurma te thata nese nu ...

Xhemati Mysliman i Ahmedianve

Xhemati Mysliman Ahmedia eshte nje bashkesi muslimane, e themeluar ne vitin 1889 nga Mirza Ghulam Ahmedi, i cili deklaroi se eshte Mesih i Premtuar dhe Imam Mehdiu. Ai pohoi qe ishte pikerisht kjo kohe kur shenjat e ardhjes se Imam Mehdiut duke p ...

Dhjetë të përgëzuarit me parajsë

Profeti Muhammed ka permendur dhjete shoket e tij qe jane premtuar me parajse. Shoket qe jane permendur ne kete hadith i referohet si Dhjete te pergezuarit me parajse.

Abdullah ibn Abas

Iben Abazi ose Abdullah ibn `Abbas ishte nje djali i axhes se Pejgamberit. Gezonte nam per dituri, ishte dijetar i vyeshem i umetit te Muhamedit. Gezonte nam per devotshmerine qe kishte, ai shpeshhere agjeronte diten e rrinte zgjuar naten duke fa ...

Abdullah ibn ez-Zybejr

Abdullah ibn al-Zubejr ishte nje nga shoket e Muhamedit. Babai i tij ishte Zubejr ibn al-Awwam dhe nena te cilit ishte Esma bint Ebu Beker. Ai ishte nipi i Ajshes.

Abdullah ibn Omer

Abdullah ibn Omer ibn el-Hatabi ishte djali i Omer ibn el-Hatabi dhe Zejneb bint Madhun. Ai ishte kunati dhe nje nga shoket e profetit Muhammed. Ai ishte transmetuesi i dyte i haditheve qe transmetoi gjithsej 2.630 hadithe.

Akil ibn Ebi Talib

Akil ibn Ebi Talib ishte shok dhe kusheriri i profetit Muhammed. Ai ishte i njohur si Ebu Akil dhe Ebu Jazid.

Ammar ibn Jasir

Ammār ibn Yāsir ibn ʿĀmir ibn Mālik Abū al-Yaqzān-i ishte nje prej shoqeruesve me besnik i profetit Muhamed dhe imam Alise. Ka lindur me 570 ne Meke, Hejaz dhe ka vdekur me 657 ne Betejen e Sifinit, Siri. Ai ze nje vend te rendesishem ne Islam. G ...

Amru bin Madi Jakrib

Amr ibn Mad bin Jakrib el-Zubaidi el-Madhhixhi ishte nje kalores i njohur para dhe gjate Islamit. Ai ishte nga Shtepia e shquar e Zubaid, pjese e Shtepise se Madhixhit. Ai ishte shume trim dhe ai u kthye ne Islam ne kohen e Muhammedit, duke qene ...

Bilall ibën Ribah

Bilal ibn Rabah ose Bilal el-Habeshi, ishte etiopian me origjine nga Habesha, shoqerues i pejgamberit Muhammed i cili ka lindur ne Meke dhe konsiderohet myezini i pare i zgjedhur nga vete pejgamberi.

Ebu Ejyb el-Ensari

Ebu Ejub el-Ensari ishte nga fisi benu Najjar dhe ishte nje shok i ngjeshte i profetit. Ebu Ejubi ishte prej ensarve te historise se hershme myslimane apo ata qe e mbeshteten Muhamedi pas hixhretit.

Ebu Hurejre

Ebu Hurejre ed-Devsi el-Jemani ishte shok i profetit Muhammed dhe transmetues i haditheve. Ai eshte i njohur si "Babai i macave". Vleresohet se ka transmetuar 5.374 hadithe.

El Bara ibn Malik el Ensari

El-Bara ibn Malik el-Ensari ishte nje nga shoket e profetit Muhammed, poashtu ai ishte Ensar nga Banu Kharzaj. Al-Ansari ishte vellai i Enas ibn Maliqut. Ai morri pjese ne shume luftera derisa ra shehid ne luften e Tutsarit duke luftuar kunder pe ...

Enas ibn Maliq

Enes ibn Malik ibn Nadar al-Khazraxhi Al-Ansari ishte sahab i profetit Muhamed. Nuk duhet ngaterruar me Maliq iben Abas. Enes iben Maliqi ishte sahab i fundit qe vdiq ne vitin 709 ne Basra.

Firuz ed-Dejlemi

Firuz ed-Dejlemi ose Fajruz ed Dajlami ishte nje nga sahabet e Muhammedit. Ai ishte prej fisit persian te cilet u derguan nga Khosrow I ne Jemen, e poshtuan dhe i debuan abisinianet. Pasi Asuad Ansi pretendoi per profetesine e tij ne Jemen, vazhd ...

Havle bint Ezveri

Khawlah bint al-Azwar ishte nje grua gjate jetes se profetit Muhammed. Khawlah ishte luftetare muslimane, motra e Dhiraar bin Al-Azwar, luftetar musliman dhe komandant i ushtrise Rashidun gjate pushtimit te muslimaneve te shekullit te 7-te. Lindi ...

Hisham ibn el As

Hisham ibn el As ibn Wail el Sahmi eshte djali i El As ibn Wail dhe vellai i Amr ibn el-As. Ai u konvertua ne Islam para hixhretit, por nuk dihet se ne cilin vit u be myslimane. Hishami tentoi te migroj ne Medine se bashku me Omerin, por familja ...

Kejs ibën Sad

Kejs ibn Sad ibn Ubejde el Sad el Hazraxhi lindi rreth kohes se Muhammedit. Babai i tij ishte Sad iben Ubade. Ai ishte i njohur per mbrojtjen e tij te palekundur ne beteja. Kejs ibn Sad ishte nje nga shoket me besnik te Ali ibn Ebi Talibit.

Lubejne

Lubejne ose Lubajnah ishte sahabe e Muhammedit. Ajo ishe robereshe e Ebu Beker Sidikut. Ajo ishte ne zoterimin e fisit Banu Adiy te klanit te Kurejsheve. Ajo ishte ne mesin te pareve te cilet e pranuan Islamin ne Meke. Ymeri ishte nga fisi Adiy i ...

Lybabe bint el-Harith

Lybabe bint el-Harith ishte e njohur si Umm Fadl, ishte nje muslimane e hershme e shquar. Dy motrat e saja Maymunah bint el-Harith dhe Zejneb bint Huzejme u benen grate e Muhammedit. Ajo konsiderohet si gruaja e dyte e cila u konvertua ne Islam, ...

Maria el-Kibtije

Maria bint Shamūn, e njohur me mire si Maria al-Kibtija, apo Maria Koptja, ishte nje egjiptiane e cili, se bashku me motren e saj Sirin, u derguan tek profetit Muhamed ne 628 si nje dhurate nga Mukaukis, guvernator i Aleksandrise, Egjipt, gjate p ...

Osman bin Madhun

Ai ishte i martuar me Haula bint Hakim, te dy ishin dy prej te konvertuarve me te hershem ne Islam. Sipas Ibn Ishakut, ai udhehoqi nje grup myslimanesh ne Abisini ne migrimin e pare qe disa nga muslimanet e hershem ndermoren te shpetonin nga pers ...

Selma bint Umejs

Selma bint Umejs ishte nje nga sahabet e Muhammedit. Ajo ishte nga fisi Hatham. Babai i saj ishte Umejs ibn Mad, dhe nena e saj ishte Hind bint Auf nga fisi Himjar. Ajo kishte moter Esma bint Umejs dhe vella Aun ibn Umejs, dhe vellezerit e motrat ...

Selman e Persët

Selman el-Farisi ose Selman Persiani apo Salman e Perset ishte shoku i profetit Muhamed, nga Persia.

Shadad ibn Eus

Shadad ibn Eus, ishte nje shok i profetit Muhammed dhe nje transmetues i hadithit. Ai eshte i njohur per transmetimet e hadithit lidhur me veprat e mira, moralin dhe el-Sham. Ai eshte i njohur edhe per deklaratat e tij te cilat japin disa udhezime.

Ubejde ibn el-Harith

Ubejde ibn el-Harith ose el Haris ishte nje nga sahabet e Muhammedit. Ai ishte djali i El-Harith ibn Muttalib ibn Abdmanaf ibn Kusej. Nena e tij Sukejle bint Khuzai ishte prej fisit Thaqif. Ai kishte dy vellezer, El Tufejl dhe El Husejn. Ubejde p ...

Umm Ruman

Ummu Ruman Zejneb bint Amir ibn Uvajmir ibn Abd Shams ibn Attab El-Kinanija, e njohur nga llagapi "Umm Ruman" ishte nje sahabe e profetit Muhammed. Ajo ishte bashkeshorte e Ebu Bekrit dhe nena e Aishes, gruas se Muhamedit.

Ummu Ubejs

Ummu Umais, Umm Ubais ose Umm Ubejs ishte nje sahabe e profetit Muhammed. Ajo ishte nje skllav ne Meke e cila ishte nga te konvertuarit e hershem ne Islam. Pas 614 u torturua ne nje perpjekje per ta detyruar ate te heqe dore nga besimi i saj. Ebu ...

Utban ibn Malik

Utban ibn Malik eshte nje nga shoket e profetit Muhammed. Ai morri pjese ne Betejen e Bedrit. Pasi ai u be i verber e pyeti Muhammedin:" Ndonjehere eshte e erret dhe me shi dhe ka shume uje rreth e rrotull, dhe une jam nje njeri qe ka humbur shik ...

Utbe ibn Gazvan

Utbe ibn Gazvan ishte nje nga sahabet e Muhammedit. Ai ishte sahabiu i shtate i cili e pranoi Islamin dhe beri hixhret ne Abisini, por u kthye me Muhammedin ne Meke para se te bejne hixhretin e dyte Medine. Gjate kalifatit te Omerit, ai komandoi ...

Xhafer bin Ebu Talibi

Xhaferi ishte djali i trete i Ebu Talib ibn Abdylmutalibit dhe Fatime bint Esedit. Vellezerit e tij ishin Talibi, Akili, Aliu dhe Tulyaq. dhe motrat e tij ishin Fakhitah, Jumanah dhe Rejte. Ai ishte i martuar me Esma bint Umejs, e cila e pranoi i ...

Xhubejr ibn Mutim

Xhubejr ibn Mutim ishte nje nga armiqte e Mekes i cili me vone u be e pranoi islamin dhe u be shok i Muhammedit. Ai ishte djali i Mutim ibn Adij.

Zejneb bint Huzejme

Zejneb bint Huzejme (Arabisht زينب بنت خزيمة, i njohur edhe si Umm el-Masakin, "Nena te varferve", lindur 595 ishte nje nga grate e Profetit Muhamed. Si pasoje e vdekjes se saj te hershme, eshte me pak e njohur se sa ndonje nga grate e tjera. Fem ...