ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 196

Qyrsi

Qyrsi eshte vendi i posaçem nga mesi i xhamise, i lartesuar me kater-pese kembe shkalle foltore, ku hipen hoxha vaiz per te dhene vaze. Nje te tille ka qene edhe nder medresete, prej ku myderizet jepnin mesim.

Sureja

Sureja ose Sureti eshte njesi perberese Kuranore. Kurani permban 114 sure. Suret Kuranore jane te emeruara dallueshem nga permbajtja e tyre. Rradhitja e sureve ne Kuran eshte bere jo sipas kohes se zbritjes por sipas kerkeses se Muhammedit a.s. K ...

Teqbiri

Teqbiri eshte termi per frazen lavderuese Allahu ekber, zakonisht e perkthyer si "Zoti eshte me i Madhi". Eshte nje shprehje e zakonshme arabe islame, e perdorur ne kontekste te ndryshme nga myslimanet; gjate faljes se namazit, gjate thirrjes se ...

Velime

Velime ose banket dasme, eshte nje nga dy pjese tradicionale ne dasmen Islame. Walimah performohet pas nikahut ose ceremonise martesore. Fjala walima rrjedh nga fjala awlam qe do te thote tubim.

Xhenneti

Xhenneti fjaleperfjale kopsht eshte prehja e perfundme te drejteve dhe myslimaneve, gjithashtu dhe Kopshtet e Edenit, ku bunin Ademi dhe Havaja. Firdeusi eshte termi i fjaleperfjalte qe do te thote parajse, por Kurani perdor me se shumti Xhenneti ...

Xhyze

Xhyze eshte nje e tridhjeta pjese ne Kuran. Disa e recitojne Kuranin ne nje muaj, sidomos ne Ramazan e recitojne krejt Kuranin ne namazin e teravise. Muslimanet ne Azine Jugore i thojne xhyzez si para ose paarao. Xhyz- 30 pjeset e Kuranit: Xhyz 1 ...

Zeburi

Zeburi sipas besimit mysliman eshte njeri prej kater qitapet qiellore, frymezuar profetit Daut, qe permban vargezime e himne te njohura ne traditen e krishtere si Psalteri ose Psalmet e Davidit.

Zihar

Zihar eshte term e perdorur ne jurisprudencen islame qe do te thote "Ti je si nena ime". Eshte nje lloj i divorcit dhe nese burri i thote keto fjale gruas, eshte e paligjshme per te kete marredhenie intime perderisa te shperblej duke liruar nje s ...

Dhulqufliu

Dhulqufliu, pas Ejubit a.s, Zoti dergoi nje profet tjeter, per te cilin shumica e historianeve mendojne se ishte djali i Ejubit a.s. Thote Zoti ne Kuranin fisnik: Ismailin, Idrizin dhe Dhulkiflin! Te gjithe keta kane qene te durueshem. Ne i pranu ...

Ejubi

Ejjubi ose Ejypi, Alejhi selam, eshte pejgamber. Profeti durimtar dhe falenderues, i cili mirret shembull per durim. Thote Allahu, subhanehu ve teala," Edhe Ejubin kur iu drejtua Zotit te vet me lutje:" Me gjeti belaja, e Ti je me Meshiruesi nder ...

Haruni

Thuhet se ai eshte pasardhes i Ibrahimit Kuran 4:163. Zoti e dergoi ate dhe Musen qe ta paralajmerojne Faraonin, siç thuhet ne Kuran: Derguam Musai dhe Harunin me argumentet tona, te faraoni dhe paria e rrethit ta tij, po ata paraqiten kryelartes ...

Hudi

Hudi, Alejhi selam.Allahu e kishte derguar tek Adi ne Jemen por e pergenjeshtruan dhe si ndeshkim Allahu,subhanehu ve teala, ua dergoi nje ere te thate.Thote Allahu,subhanehu ve teala," أ A nuk e di ti se çberi Zoti yt me Ad-in? 7.Me banoret e Ir ...

Ibrahimi

Hazret Ibrahimi eshte, sipas fese islame, eshte i derguar i Zotit. Ibrahimi, i njohur si Abrahami ne Biblen hebraike, luan nje rol te rendesishem si nje shembull i besimit ne Jahudizem, Krishterim dhe Islam. Sipas myslimaneve, Ibrahimi i ka plote ...

Idrisi

Idrisi ose Idrizi eshte profet i cili permendet ne Kuran. Ai eshte profeti i dyte pas Ademit. Ne Kuran ai permendet i besueshem dhe durimtar. Sipas hadithit i cili transmenton Malik ibn Enes i cili gjendet ne Sahih Myslim, se Muhammedi e takoi Id ...

Iliasi

Iljas ose Iliaz permendet ne Kuran si profet. ai u dergua ne Balabek. Sipas disa dijetareve, ai e brastisi dhe u zhduk pa lene asnje gjurme. Kurse disa te tjere mendojne se ai vdiq duke i fituar ne besimin ne monoteist.

Iljesa

Thote Zoti i lartesuar ne Kuran lidhur me kete profet: "Kujtoje edhe Ismailin, Eljesain dhe Dhulkiflin. Te gjithe ata kane qene nga besimtaret e zgjedhur te mire." Sad, 48 "Po ashtu, udhezuam edhe Ismailin, Eljesain, Junusin dhe Lutin - secilin p ...

Ishaku

Ismaili, Alejhi selam, i biri i Ibrahimit, Alejhi selam dhe gjysh i arabeve e i Pejgamberit, Alejhi selam. Ishte i pari qe banoi Mekken dhe ishte Pejgamber Profet. Burimi i Zemzemit kishte buruar per hire te tij dhe sebashku me babain e vet e kis ...

Ismaili

Ismail eshte profet ne Jahudizmi, Krishterimi, Islam si biri i Ibrahimit dhe i Haxheres. Historia e Ismailit nuk permendet aq shume ne Kuran, ai permendet vetem kur i ndihmoi babait te tij.

Jahja

Jahja-ja ose Jahja i biri i Zeqerise eshte nje nder Pejgamberet e fese islame, i cili nderohet sepse mbahet deshmitar i nje shpalljeje hyjnore. Ne Islam, Jahja eshte nder pejgamberet qe Muhammedi takoi ne Miraxh. Ne Krishterim pernderohet dhe nji ...

Jakubi

Jakubi ose Jakupi, Alejhi selam, i biri i Ishakut dhe nip ii Ibrahimit, Alejhi selam, eshte pejgamber. Duke vdekur i kishte porositur bijte e tij, te cilen porosi e regjistroi edhe Kurani E Ibrahimi i porositi bijte e tij me kete, e edhe Jakubi," ...

Jusufi

Jusufi, i biri i Jakubit, eshte pejgamber. Vellezerit e kishin hedhur ne grope por e kishte shpetuar Allahu, subhanehu ve teala. Eshte i ndershem dhe bir i te ndershmeve. Ishte shume i bukur dhe Allahu, subhanehu ve teala, e ruajti nga dredhite e ...

Luti

Luti ose Loti, Alejhi selam, eshte pejgamberi. Allahu e kishte derguar tek je popull i keq, te cilet e kishin shpikur homoseksualizmin dhe e benin haptas. Allahu i ndaloi nga kjo veper e shemtuar por ata refuzuan keshtuqe Allahu, subhanehu ve tea ...

Salihu

Salihu, Alejhi selam, eshte pejgamberi. Allahu e dergoi tek Themudi, te cilet banonin Hixhazin dhe Tebukun por e pergenjeshtruan dhe bene kryelartesi ndaj shpalljes,me te cilen erdhi. Allahu ia dergoi nje deve,qe te jete si argument per ta por nu ...

Sulejmani

Sulejmani apo Sylejmani, i biri i Daudit sipas Kuranit qe nje Maliq dhe Nabī i Izraelit. Ne traditen islame pergjithesisht mbahet si Mbreti i trete i jehudijve, dhe nje sundimtar i drejte dhe i urte i kombit. Sulejmani si njeri nga pejgamberet e ...

Zeqerija

Zeqerijau, Alejhi selam, eshte pejgamberi. Allahu ia kishte dhuruar Jahjane edhepse vet ishte i shtyer ne moshe dhe gruan e kishte sterile. Allahu, subhanehu ve teala, ia dha profetine dhe e beri kujdestar te Merjemes. Ishte zdrukthetar. Kerkoi n ...

Kisha katolike në Kosovë

Kisha katolike ka nje grigje ne Kosove prej afro 200.000 besimtaresh ne nje popullasi me afersisht 2 milion njerez. 60.000 katolike te tjere kosovare jane jashte rajonit, kryesisht per pune. Ata jane kryesisht shqiptare etnike, me disa kroate. Nj ...

Krishtërimi në Kosovë

Krishterimi ne Kosove ka nje tradite te gjate ne kembe, qe daton ne Perandorine Romake. Para se Betejes e Kosoves ne 1389, te gjitha rajonet e Ballkanit ishin kristianizuar nga te dy Perandorise Romake dhe Perandorise Bizantine. Nga 1389 deri me ...

Bektashizmi në Bosnje dhe Hercegovinë

Bektashinjet dhe bektashizmi ne Bosnje dhe Hercegovine dhe tek populli boshnjake ne te kaluaren ka qene i perhapur relativisht mire por qe prezenca e tij ne kete shtet dhe tek ky popull, erdhi gjithnje duke u zbehur.

Gjergji

Gjergji ose Shingjergji ishte nje ushtar i perandorise Romake qe u be me vone deshmor i krishterimit dhe misionar i myslimanllekut. U be i pavdekshem ne tregimin e Shen Gjergjit dhe kuçedres. Ai eshte Shenjti mbrojtes i disa vendeve dhe qyteteve, ...

Historia e jetes së 12 imameve Bektashi

Amir al-muminin Aliu - paqja qofte mbi te - ishte i biri i Abu Talibit, Sheik i Banu Hashimit. Abu Talibi ishte i ungji dhe kujdestari i Pejgamberit te Shenjte dhe njeriu i cili e kishte sjelle Pejgamberin ne shtepine e vet dhe e kishte rritur si ...

Institucionet bektashiane në botë

Pas pasusve te Haxhi Bektash Veliut, Ballem Sulltani ka qene nje nga reformatoret me te medhenj te bektashizmit ne bote. Ai beri organizimin e gjyshatave e gjithe strukturat e tjera. Bektashizmi ishte i organizuar ne gjashte qendra kryesore: Qend ...

Kompleksi i Haxhi Bektashit

Kompleksi i Haxhi Bektashit apo Teqeja e Haxhi Bektashit ose Tyrbja e Haxhi Bektashit eshte nje teqeja ne Komuna Haxhibektash, Manalat, Nevshehir, Turqi. Eshte tyrbja e Haxhi Bektash Veliut dhe qendra e madhe Haxhi Bektash ne qytetin e Kershehiri ...

Tyrbja e Abaz Aliut

Tyrbja e Abaz Aliut eshte nje monument i trashegimise kulturore ne rrethin ne qarkun e Beratit, Shqiperi. Ky monument eshte i llojit ", i miratuar me 15.05.2008 ". Vendi me i rendesishem sot boteror i Pelegrinazhit Tyrbja e Abaz Aliut ndodhet lar ...

Breziiri

Breziiri.com eshte vebfaqe islamo-shqiptare qe jeton me kohen dhe realitetin, pa u ndare nga e kaluara. Kjo nuk do te thote se BR-ja eshte e vjeter, por ai si brez ri e ruan edhe me tej" bunarin e vjeter”, mirepo nuk rri duarkryq edhe ndaj" pusev ...

Mali i Tomorit

Tomori eshte nje mal ne lindje te qytetit te Beratit ne Shqiperi. Tomori eshte mali me impozant ne Shqiperine e Jugut. Me majen me te larte 2416 metra, ai ngrihet vetmitar ne nje rrafshine pa fqinje qe ta rivalizojne dhe zoteron keshtu pamjen nga ...

Artur Krasniqi

Artur Krasniqi eshte nje pastor shqiptar i cili sherben ne kishen ungjillore protestante "Bashkesia e Popullit te Zotit", ne Prishtine. Ai ka qene bashkethemelues dhe drejtues per dy mandate te Kisha Protestante Ungjillore e Kosoves.

Bernadete Subiru

Bernadete Subiru lindi ne Lurde, me 7 janar te vitit 1844, dhe vdiq ne Never, me 16 prill, 1879. Ajo nderohet nga Kisha katolike romake si shenjtore. Ishte nje murgeshe mistike franceze e njohur per vizionet e saj mariane te ndodhura ne nje guve ...

Gjenovefa

Tradita tregon se kur shenjtorja ishte 7 vjeçe, shen Gjermani i Aukseres bashke me shen Lupin e Trojes tek po shkonin ne Angli per te luftuar herezine e Pelagjit, kaluan naten ne Nanter. Te dy episkopet e shenjte mberriten me veshtiresi, pasi nje ...

Martini i Tursit

Martini, ishte Ipeshkvi i trete i Tours. Eshte nder shenjtoret me te njohur ne kishen katolike. Jeta e tij u dokumentua nga shenjt-shkruesi Sulpitius Severus. Rreth Sh. Martinit ka shume gojedhena dhe rrefime mbi udhetimet dhe bemat e tij.

Rroku

Shna Rroku eshte shenjt i kishes katolike romake, shume i njohur ne Evrope dhe nder katoliket shqiptare. Vdekja e tij perkujtohet me 16 gusht; ai eshte shenjt mbrojtes kunder murtajes. Ne Shqiperi i perkushtohet Kisha e Shna Rrokut ne Shiroke te ...

Korbiniani

Korbiniani rr. 670 - 8 shtator, rr. 730, Frajzing) ishte nje misionar dhe ipeshkvi i pare i Frajzingut. Kisha katolike dhe ajo ortodokse e nderojne ate si shenjtor. Dita e festes se tij eshte 8 shtatori. Perkujtimi i zhvendosjes se eshtrave te ti ...

Flori dhe Lauri

Flori dhe shoku i tij Lauri, qe i quajne edhe" vellezer binjake”, si edhe bashkepunetoret e tyre Prokul dhe Maksim, u martirizuan ne Ilirik ngaqe ndihmuan ne ndertimin e nje kishe te krishtere. Mbas torturave, u hodhen ne pus dhe u mbyten. Disa b ...

Joan Pararendësi dhe Pagëzori

Gjon Pagezori, arabisht: يحيى بن زكريا‎‎ Jahja iben Zeqirija) eshte nje nder figurat qendrore te Mandeizmit, Krishterimit, Islamit dhe Ungjijve. Shen Joani geg. Gjon emri Joan vjen nga heb." Yohanan” - Perendia eshte meshireplote” njihet gjithash ...

Jakobi i Vjetri

Jakobi i Vjetri ishte nje prej dymbedhjete apostujt e Jezusit te Nazaretit qysh nga fillimi i predikimive te tij.

Justini dëshmor

Justini martir ose Justini i Çezarese lindi ne vitin 100 ne Flavia Neapolis, Bregu Perendimor dhe vdiq ne Rome ne vitin 165. Shen Justini ishte filozof, mbrojtes i krishterimit dhe deshmor i krishterimit. Kisha katolike romake e nderon ate si she ...

Ndreu

Shna Ndreu ose Andrea ne liturgjine e vjeter katolike, qe tradita ortodokse i referohet edhe si I Parethirruri, ishte apostull i Jezu Krishtit, vellai me i vogel i Pjetrit. Eshte shenjt per katoliket dhe ortodokset.

Qirili dhe Metodi

Kirili ose Çirili dhe Metodi, dy vellezer me origjine nga Greqia. Ata jane njerezit e pare te cilet hartuan alfabetin e pare te gjuheve sllave.

Sofia dhe tri bijat e saj

Sofia ose Sofja njihet dhe nderohet si shenjtore si nga Kisha e Lindjes, ashtu edhe e Perendimit. Kujtimi i saj festohet me 17 shtator ne Kishen Ortodokse, dhe ne 15 maj ne ate katolike romake. Keto martire te shenjta banonin ne Itali, ne mbreter ...

Spiridhoni i Trimithundës

Shen Spiridhoni ose Spiridoni eshte nje nder shenjtoret me te njohur te Kishes Ortodokse dhe Romano-Katolike. Ne Kishen Ortodokse, ky shenjtor perkujtohet ne 12 dhjetor. Spiridhoni jetoi ne ishullin e Qipros, ne fillim te shekullit IV, dhe ushtro ...

Shtjefëni

Stefani apo Shtjefni gegerisht ca ishte sipas Beselidhjes se Re nje dhjak i bashkesise se Jeruzalemit. Eshte martiri i pare, proktomartiri i krishterimit dhe nderohet si nga kisha katolike ashtu edhe nga kisha ortodokse, dhe pikerisht per kete kr ...