ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 205

Stebleva

Stebleva eshte nje fshat qe ben pjese ne zonen e Dibres me tradita Dibrane, por si ndarje re territoriale mbas viteve 1990 e administron rrethin e Librazhdit. Stebleva shtrihet ne nje lartesi rreth 1200 m mbi nivelin e detit. Ka klime shume te mi ...

Straficka

Ndodhet ne zonen e Tomorrices. Kufizohet me Barçin, Vishanjin, Kovacanjin, Greven, Zaloshjen dhe Gjerbesin. Eshte rreth 32 km larg nga Çorovoda, por duhen rreth dy ore per te shkuar me makine pasi rruga eshte mjaft e keqe.

Syri i Cikllopit

Syri i Cikllopit eshte nje vend turistik ne Shqiperi. "Syri i Ciklopit" ose siç i thone ndryshe "Gjurma e Ciklopit" ndodhet rreth 4 km nga Qendra e Krrabes, ne fshatin e quajtur Skuterre, ne luginen e lumit Erzen. Ai eshte rreth 20 m i gjere dhe ...

Shëlli

Demografia Fshati ka 300 banore dhe prej tyre 20% jan posht 15 vjeç. Popullsia e ketij fshati ka ardhur ne renjie qe nga 1991 kur fshati numeronte 1000 banore, lindshmeria esht e larte e cila varjon nga 6-8 femij ne vit. Per shkak te investimeve ...

Shëngjini

Shengjini eshte qyteze turistike ne qarkun e Lezhes ne Shqiperine veri-perendimore. Qyteti dallohet per portin e tij dhe per plazhin i gjere. Shengjini ndodhet rreth 7 km ne perendim te Lezhes dhe ka nje popullsi prej 4.000 banore. Deri ne reform ...

Shijaku

Shijaku ne historikun e tij perfaqesohet si vendbanim i hershem, ku ne harten e disa vendbanimeve parahistorike te shqiperise gjendet edhe "guri unik militar" i tij, i gjetur ne afersi te fshatit Sallmone prane lumit Erzen pergjate rruges Dyrrach ...

Shishtaveci

Shishtaveci eshte nje fshat ne Shqiperi ne Qarkun Kukes. Popullsia e ketij fshati flet dy gjuhe, shqip dhe gjuhen nashinski ose e njohur ndryshe dhe si nje gjuhe qe flitet nga popullsia autoktone shqiptare e sllavizuar gjate periudhes se ish-Pera ...

Shpatanji

Shpatanji ndodhet ne nje largesi prej 43 km nga qyteti Çorovodes ne lartesin 878 m mbi nivelin e detit. Ne kete zone klima eshte mesdhetare qe do te thote nje dimer i lagesht dhe i ftoht dhe vere e nxehte dhe e thate. Temperaturat minimale shkojn ...

Shumbati

Shumbati eshte nje fshat ne Shqiperi. Vendndodhja Shqiperia, Ballkani, Evropa Latitide 41 ° 46 ne veri 20 ° 26 Longitude lindje Mesatare 1.431 lartesi metra

Tapia (Kuçovë)

Tapia ndodhet ane te rruges Ura Vajgurore - Kuçove. Ajo ka reliev fushor dhe nje shtrirje karakteristike me nje rregullsi te mire per sa i perket organizimit te shtepive te cilat ndodhen ne te dyja anet e rruges dhe ka tre rruge prej rreth 1 km s ...

Tisat e Mbasdejës

Tisat e Mbasdejes eshte nje monument natyror ne fshatin Vinjoll, pjese e Bashkise Lis te Rrethit te Matit. Ai perben nje grup druresh tisi, qe jane ne rrezik zhdukje. Format e tyre variojne nga me te ndryshmet si per shembull me trung dhe kurore ...

Therepeli

Therepeli nga pikepamja toponimike eshte nje nga fshatrat e paket qe emertimi nuk lidhet me emertime sllave. Shpjegimi shkencor per prejardhjen e emrit Therepel vjen nga profesor Eqerem Çabej, i cili e shpjegon kete emer me librin e tij madhor" E ...

Valbona (fshat)

Valbona eshte nje fshat ne Alpet Shqiptare, 26 km nga Bajram Curri, Rrethi i Tropojes. Fshati eshte nje nder atraktsionet me te preferuara turistike ne Shqiperine e veriut. Lumi Valbona qe kalon neper fshat dhe vet Lugina e Valbones terheqin shum ...

Vendresha e Madhe

vendresha e medhe ose vendresha e pare sic ithone vendasit shtrihet ne zonen jug perndimore te rrethit te skraparit -lartsia mbi nivelin e detit varion nga 600 deri ne 800 metra mbi nivelin e detit VLADIMIR HOXHA ATHINE 20 6 2010

Vidohova

Vidohova eshte nje fshat ne Rrethin e Devollit ne Shqiperi. Vidohova eshte fshati me histori me te pasur ne rrethin e Devollit. Vidohova shtrihet ne juglindje te Shqiperise ne kufi me Greqine. E degjuar ne mbare vendin per betejat e medha qe jane ...

Vokopola

Vokopola ka nje histori plot ngjarje por me e vecanta eshte kur patrioti Kostandin Gjorga, i deleguari i Ismail Qemalit, ngriti flamurin per te gjithe zonen e Beratit per te shpallur Pavaresine. Kjo eshte nje ngjarje e shenuar per te gjithe zonen ...

Vora

Emri VORE thuhet se emri vore vjen nga koha e Skenderbeut, sepse u varrosnin ushtaret e rene ne lufte dhe u quante "vorre". Me kalimin e viteve emri eshte transformuar ne VORE.

Zvirina

Zvirina eshte pjese perberse e komunes pirg, por ndryshe nga fshatrat e tjere te kesaj komune ne zvirine mbizoteron siperfaqa fushore, e cila shfrytezohet nga njerzit qe banojne ne kete vend. Ajo kufizohet nga disa fshatra:Zotilan,Pirg,Veliterne, ...

Austria e Epërme

Austria e Eperme eshte nje nga nente shtetet ose Bundesländer e Austrise. Kryeqyteti i saj eshte Linz. Austria e Eperme kufizohet me Gjermanine dhe Republiken çeke, si dhe me shtetet e tjera austriake te Austrise se Poshtme, Stiria dhe Salzburgu. ...

Austria e Poshtme

Austria e Poshtme eshte shteti me verilindor nga nente shtetet e Austrise. Qe nga viti 1986, kryeqyteti i Austrise se Poshtme ka qene Sankt Pölten, kryeqyteti me i caktuar kohet e fundit ne Austri. Me pare, kryeqyteti i Austrise se Poshtme ishte ...

Burgenland

Burgenland eshte shteti me lindor dhe me pak i populluar i Austrise. Ai perbehet nga dy qytete statutore dhe shtate rrethe rurale, me gjithsej 171 bashki. Eshte e gjate 166 km nga veriu ne jug, por shume me i ngushte nga perendimi ne lindje i gje ...

Eisenstadt

Eisenstadt eshte qytet ne Austri. Sipas vitit 2012, ky qytet ka pasur 13.165 banore. Eisenstadt ndodhet ne Burgenlandin verior perafersisht 55 km jug te Vjenes.

Gjeografia e Austrisë

Austria ndodhet ne pjesen qendrore te Evropes, ne veri te Italise dhe Sllovenise. Siperfaqja e pergjithshme e Austrise eshte 83.870 km 2 dhe shtrihet rreth kordinanatve gjeografike 47 20 v, 13 20 L. Austria eshte nje vend kontinental malor dhe si ...

Kärnten

Kärnten eshte shteti me jugor nga shtetet austriake. I vendosur brenda Alpeve Lindore, ajo shenohet per malet dhe liqenet e saj. Gjuha kryesore eshte gjermanishtja. Dialektet e saj rajonale i perkasin grupit jugor bavarez. Dialektet sllovene kari ...

Salzburgu (shteti federal)

Salzburgu eshte shtet i Austrise. Eshte emeruar zyrtarisht "Land Salzburg", kolektivisht "Salzburgerland", per ta dalluar ate nga kryeqyteti i saj eponimak Salcburgu dhe si i tille eshte i vetmi shtet qe mban emrin e kryeqytetit te tij. Per nga h ...

Sankt Pölten

Sankt Pölten kryesisht i shkurtuar me emrin zyrtar St. Pölten, eshte kryeqyteti dhe qyteti me i madh i shtetit te Austrise se Ulet ne Austrine verilindore, me 52.716 banore me 1 janar 2015. St Pölten eshte nje qytet me statutin e vet dhe per kete ...

Stiria

Stiria eshte nje shtet, ose Bundesland, i vendosur ne juglindje te Austrise. Per nga siperfaqja eshte i dyti me i madh nga nente shtetet federale austriake, qe mbulon 16.401 km 2. Kufizohet me Sllovenine dhe shtetet austriake te Austrise se Eperm ...

Shtetet e Austrisë

Austria eshte nje republike federale e perbere nga nente shtete, te njohura ne gjermanisht si Länder. Meqenese Land eshte gjithashtu fjala gjermane per "vend", termi Bundesländer shpesh perdoret ne vend te kesaj per te shmangur paqartesine. Kusht ...

Tiroli

Tiroli eshte shtet federal ne Austrine perendimore. Ai perfshin pjesen austriake te Qarkut historik te Princit te Tirolit. Eshte nje pjese perberese e Tirol-Jug Tirol-Trentino Euroregion i diteve te sotme. Kryeqyteti i Tirolit eshte Innsbruck.

Vorarlberg

Vorarlberg eshte shteti federal me perendimor i Austrise. Ajo ka zonen e dyte me te vogel pas Vjenes, dhe megjithese ka popullsine e dyte me te vogel, ajo gjithashtu ka dendesine e dyte me te larte te popullsise. Kufizohet me tri shtete: Gjermani ...

Bërçka

Berçka eshte qytet dhe komune ne pjesen veriore te Bosnjes dhe Hercegovines, pran lumit Sava. Ne aspektin e pozites gjeografike, kapaciteteve ekonomike, Berçka paraqet qendren ekonomike dhe kulturore te Posavines Boshnjake.

Bihaqi

Bihaçi eshte qytet dhe qender administrative e komunes ne Bosnje dhe Hercegovine. Eshte qender e kantonit te Una-Sanes. Ndodhet ne pjesen veriperendimore te Bosnjes dhe Hercegovines. Sipas regjistrimit te vitit 1991 qyteti me rrethine komuna kish ...

Distrikti i Brçkos

Distrikti i Brçkos eshte distrikt ne B dhe H, i cili formalisht eshte nen drejtimin te dy etniteteve por faktikisht ka shkalle te larte te autonomise dhe organet e veta drejtuese. Qender administrative te distriktit eshte qyteti Brçko. Distrikti ...

Gjeografia e Bosnjës dhe Hercegovinës

Bosnja dhe Hercegovina ndodhet ne pjesen jugore te Evropes, ne gadishullin Ballkanik. Ne lindje te vendit ndodhet Kroacia ndersa ne veri-perendim Vojvodina, ne lindje Pashalleku i Beogradit dhe Sanxhaku i Pazarit te Ri dhe ne pjesen jug-lindore n ...

Laktashi

Laktashi eshte qyteze dhe komune ne Bosnje dhe Hercegovine. Ndodhet ne entitetin Republika Srpska prane qytetit Banja Luka. Shtrihet ne mes te komunave Bosanska Gradishka dhe Srbac ne veri, Pernjavor ne lindje, Čelinac ne jug, dhe Banja Luka ne p ...

Lumi i Neretvës

Lumi Neretva eshte 225 km i gjate, i cili pjesen me te madhe rrjedh neper Bosnje dhe Hercegovine, dhe nje pjese te vogel, para se te derdhet ne detin Adriatik, neper Kroaci. Buron rreze malit Jabuka ne Bosnje dhe Hercegovine. Se bashku me deget e ...

Lumi i Savës

Sava eshte lum ne Evropen juglindore i gjate 940 km. Lumi Sava eshte krijuar me bashkimin e Sava dolinkes dhe Sava e Bohinjit afer Radovliqit dhe rrjedh kah juglindja pran Kranjit, dhe pas 300 km kalon neper Zagreb, kryeqytet i kroacise. Pjesen m ...

Modriça

Modriça eshte nje qytet dhe komune ne Republika Srpska, Bosnja dhe Hercegovina. Ajo eshte e vendosur ne afersi te qyteteve Shamac, Derventes dhe Doboj.

Mostari

Vendbanime te lashta ne rrjedhen e lumit Neretva, kane ekzistuar qe nga parahistoria, siç deshmohet nga zbulimet e fortifikimeve dhe varrezave. Deshmi te pushtimit romak u zbuluan nen qytetin e sotem. Gjate Luftes se Bosnjes, 1992-1995, Mostari f ...

Përnjavori (Bosnje)

Pernjavori eshte qyteze dhe komune ne pjesen veriore te Bosnjes dhe Hercegovines dhe eshte pjese e entitetit Republika Srpska. Komuna eshte ne afersi te qytetit te Banja Luka, e cila eshte e vendosur ne perendim te Pernjavorit.

Sarajeva

Arkeologet kane gjetur se rajoni Sarajeva ka qene i banuar vazhdimisht nga njerezit qe nga mosha neolitike. Shembulli me i mire i nje zgjidhjeje neolitike ne zonen e Sarajeves eshte Kultura e Butmirit. Zbulimet ne Butmir jane bere ne baze te Ilix ...

Tesliqi

Tesliqi eshte qyteze dhe komune ne Bosnje dhe Hercegovine. Shtrihet ne pjesen qendrore te entitetit Republika Srpska si dhe fare prane lumit Usora.

Velika Klladusha

Velika Klladusha shqip: Klladusha e Madhe, eshte qytet dhe qender administrative e komunes. Ndodhet ne pjesen me veriore te Bosnjes dhe Hercegovines. Prane qytetit ndodhet edhe nje kala e vjeter.

Ekonomia e Belgjikës

Belgjika eshte shtet industrial i dalluar. Zhvillimin e saj e ka bazuar ne traditen e gjate teindustrise tekstile, e cila hapat e para i bene qysh ne mesjete. Revulucioni industrial gjene mbeshtetje te mire ne bazen energjetike te qymyrit te Arde ...

Arbanasi (Bullgari)

Ky vendbanim eshte krijuar nga shqiptaret te cilet erdhen ne kete vend ne vitin 1538 nga trojet e tyre etnike. Eshte fshat i vogel turistik me vetem 291 banore 2005.

Malet Rodope

Malet Rodope jane masivi me i vjeter malor ne Gadishullin Ballkanik. Malet Rodope shtrihen nga lumi Marica ne lindje, Alpeve Shqiptare dhe Sharo-Pindeve ne perendim, dhe ne veri deri malet Karpato-Ballkanike. Keto male jane te ndertuara nga rresh ...

Sofja

Sofja eshte kryeqyteti dhe qyteti me i madh i Bullgarise. Sofja ndodhet ne kembet e malit Vitosha ne pjesen perendimore te vendit. Ajo ze nje pozite strategjike ne qender te Gadishullit Ballkanik. Historia e Sofjes perfshin 2.400 vjet. Emri i saj ...

Bjellorusia

Bjellorusia eshte shtet ne Evropen lindore qe kufizohet nga Rusia, Ukraina, Polonia, Lituania dhe Letonia. Kryeqyteti i saj eshte qyteti Minsk ndersa qytet tjera te njohura jane Brest, Grodno, Gomel dhe Vitebsk.

Gjeografia e Bjellorusisë

Bjellorusia ndodhet ne pjesen lindore te Evropes, ne lindje te Polonise dhe veri te Ukraines. Siperfaqja e pergjithshme e Bjellorusise eshte 207.600 km 2 dhe shtrihet ne koordinatat gjeografike 53 00 V, 28 00 L. Vija kufitare e Bjellorusise eshte ...

Minsku

Muzete me te medha: Muzeu Historik Kombetar i Republikes se Bjellorusise Muzeu Shteteror i Historise se Letersise Bjelloruse Muzeu Bjelloror i Historise se Luftes se Madhe Patriotike Muzeu Shteteror i Letersise i Yanka Kupala Teatrot me te medha: ...