ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 211

Beliçica

Belicica eshte e vendosur ne pjesen perendimore te Maqedonise, ne pjesen qendrore te Komunes se Mavroves dhe Radostushes. Fshati eshte i vendosur ne shpatet veriore te malit Chaushica,e kap edhe dega e maleve te Sharrit. Fshati eshte 33.5 kilomet ...

Belimbegu

Belimbeg, ёshtё qyteze nё komunen e Belimbegut, ne veri te Republikes se Maqedonise qe ndodhet ne mes Shkupit dhe Kumanoves.Eshte selia e komunes me te njejtin emer.Fshati ka 4931 banore sipas regjistrimit te popullsise te vitit 2002. Shtrihet ne ...

Bellanoci

Nga regjistrimi i fundit 1994 del se ne kete fshat jetojne 12 banore, kurse ne vitin 1948 kishte 407 banore. Pjesa me e madhe e popullsise se ketij fshati eshte shperngulur dhe vendosur ne Kumanove me rrethine, Shkup dhe Turqi.

Berikova

Berikove fshat malor ne veriperendim te Kerçoves ka nje pozite shume te volitshme gjeografike meqenese eshte i rrethuar nga male teper te larte siç eshte Ujtmire qe pasurojne kete fshat me uje,banoret e ketij fshati zakonisht merren me blegtori. ...

Bibaj

Bibaj eshte e vendosur ne zonen gjeografike te lumit reka e eperme ne Mavroven veriperendimore, ne gryken e Perroit te thelle, ne anen e saj e djathte. Disa e konsiderojne ate nje lagje e fshatit Nistrova, i cili ndodhet pertej lumit. Fshati esht ...

Bistra (mal)

Bistra eshte nje mal masiv ne Republiken e Maqedonise. Ky masiv ka disa maja me te larta se 2000 m, me majen me te larte Medenica ne 2.163 metra mbi nivelin e detit. Erozioni gelqeror ne mal ka krijuar fusha gelqerore. Ne rajonin gelqeror te Bist ...

Bixhova

Bixhova eshte fshat ne rrethinen e Struges. Fshati shtrihet 6 km larg qytetit. Ben pjese ne grupin e fshatrave te vogla dhe eshte nje fshat i cili ka filluar te popullohet gjate viteve te 50-ta. Afer 50% e banoreve ndodhen ne mergim se bashku me ...

Blizanca

Blizanca eshte fshat, i cili ndodhet ne rajonin verilindor te Maqedonise, komuna e Kratoves. Ndodhet ne lartesi mbidetare mbi 1100m dhe eshte fshat i tipit kodrinoro-malor. Sipas regjistrimeve te popullsise te vitit 2002, ky fshat ka vetem 6 bano ...

Bllaca (Çuçer)

Bllace, ёshtё fshat nё komunen e Çuçerit, Maqedoni. Shumica e popullsise eshte shqiptare. Ne kohet e luftes se dyte boterore ka pasur bllacalinje te mbytur nga serbet

Bogovina

Bogovina shtrihet ne pjesen jugperendimore te Pollogut te Poshtem. Vendbanimi konsiderohet qender komunale, ku eshte e vendosur selia e po te njejtes komune. Komuna e Bogovines ka nje shtrirje fushore me nje lartesi mbidetare prej 550 metrash. Ng ...

Boletini

Boletin - ishte fshat torbesh ne perandorin osmane. Ne librin "Etnografiya e vilajetve ne Adrianopoje, Manastirit dhe Selanikut", botuar ne gjuhen bullgare ne Konstandinopoje ne vitin 1878, dhe per te pasqyruar statistikat e 1873 tregoi,se ne fsh ...

Borina

Fshati Borine shtrihet prane Malit te Bushit, rreth 31 km ne veri te qytetit te Krusheves dhe 30.5 km ne Veriperendim te qytetit te Prilepit. Borina eshte fshat fushor i njohur me dy liqenet e vogla, nga te cilet njeri ka siperfaqe ujore prej rre ...

Bozofca

Bozofca eshte fshat ne zemer te Malit Sharr si dhe gjendet rreth 18.5 km ne perendim te Pollogut. Banoret e ketij fshati jane Shqiptare. I takon Komunes se Tetoves,kufizohet ne veri me Kosoven dhe ne lindje me fshatin Veshall.

Breza (Çuçer)

Breze, ёshtё fshat nё komunen e Çuçer-Sandeves, Maqedoni. Breza eshte fshat shqiptar ne rrethinen e Shkupit. Ku kufizohet edhe me Republiken e Kosoves. Gjendet ne Malin e Zi te Shkupit kurse ne ndarje administrative i takon komunes se Çuçerit.

Budinarca

Fshati gjindet ne pjesen lindore te Republikes se Maqedonise, ne pjesen veri-perendimore te komunes se Beroves dhe ne anen e djathte te lumit Bregallnica.

Bujkoci

Bujkovci ndodhet ne pjesen lindore te lugines Shkupit ne pjesen e mesme te Komunes se Belimbegut. Fshati eshte ramnicharsko dhe shtrihet ne nje lartesi prej 300 metra. Nga qyteti i Shkupit eshte fshat 25 km larg.

Bukoviqi

Bukoviq, ёshtё fshat nё komunen e Sarajit, Maqedonia e Veriut. Fshati shtrihet ne pjesen veriore te Republikes se Maqedonise se Veriut. Fshati eshte 20 km ne perendim nga qyteti me i afert, Shkupi.

Cërnilishti

Fshati Cernilisht eshte afer qytetit te Prilepit dhe i takon Komunes se Dollnenit dhe shtrihet ne pjesen veriore te saj, aty ku fillon rrafshnalta e Pellagonise.

Cërvica

Shumica e popullates gjenden ne mergim. Nje pjese e madhe e tyre me vendbanim te "perkoheshem" ne Zvicer. Sipas regjistrimit te popullsise se viti 2002, fshati kishte 1725 banore nga te cilet 1725 ishin Shqiptare, Book 5 - Total population accord ...

Çajla

Fshati Çajle shtrihet ne hapesiren gjeografike te Pollogut te Eperm, gjendet ne veri-perendim te Republikes se Maqedonise, i vendosur ne fushegropen e Pollogut ne lindje te komunes se Gostivari. Ne lindje kufizohet me Malin e Thate ne perendim me ...

Çajlana

Ky toponim ne harten e maqedonise eshte shenuar me emrin Çajlane. Shtrihet ne jug te Dervendit, 14 km larg Shkupit. Ne vitin 1994 numeronte 531 banore shqiptare. Gjate pushtimit Osman qe pjese e qarkut te Dervendit te Tetoves Bogazit, bashke me k ...

Çifliku (Sopisht)

Sipas regjistrimit te vitit 2002 fshati kishte 636 banore nga te cilet 634 ishin shqiptare dhe 2 maqedonas. Fshati Çiflik gjendet ne Komunen e Sopishtes me nje largesi prej 16 km prej qendres se Shkupit.Karakterizohet me toke pjellore me klim te ...

Çuçeri

Çuçer, ёshtё fshat nё komunen e Çuçerit, Maqedonine e Veriut. Pas Luftes se Dyte Boterore ne gjuhen maqedonisht eshte bashkangjitur emrit te fshatit Çuçer fjala Sandeve, emeruar pas nje partizane komunist Aleksandar Urdarevski i cili eshte lindur ...

Dabila

Fshati shtrihet ne pjesen qendrore te komunes se Strumices, ne pjesen e rrafshte te fushes se strumices. Shtrihet ne nje largesi afro 4 km larg qytetit te Strumices ne rrugen Strumice - Novo Selle ne nje lartesi mbidetare prej 221 metra duke perf ...

Debreshi

Debresh eshte fshat ne Komunen e Gostivarit, Maqedoni Per te soditur per se afermi panoramen e mrekullueshme te qytetit te Debreshit qofte duke ardhur nga Tirana, ne Oher per ne Gostivar, apo nga Prishtina, Shkupi, nga Tetova per ne Gostivar, shf ...

Dikaveci

Ne vitin 1900, sipas statistikave te Vasil Kençov ne librin e ti: Maqedonia: Etnografi dhe Statistika, shkruan qe fshati Dikavec eshte banuar teresisht me 185 Shqiptare Myslimane. Pas Luftes Ballkanike ne vitin 1912-1913, fshati bie brenda shteti ...

Dimonca

Fshati ndodhet ne perendim te qendres komunale Kratove ne zonen Sredorek. Ne jug te Dimonces, linja hekurudhore nga Kumanovе kalon ne kufirin maqedono-bullgar ne Gjuesheve. Kriva Reka rrjedh ne te njejtin drejtim.

Divjaca e Epërme

Fshati Divjaci i Eperm eshte i banuar teresisht nga maqedonasit, por popullsia e ketij fshati ka nje renje dhe me 2002 doli se ka vetem 46 banore Maqedonas.

Emirica

Emirica eshte nje fshat tipik malor ne Osogove, i vendosur ne nje lartesi prej 1.122 m, ne lindje te qytetit te Kratoves. Ne jug ka vendpushimi dimeror Ponikva.

Ermëzi

Nga veriu fshati Ermez kufizohet me Frengoven e Kalishti, nga jugu me Rodohozhden, nga lindja me Liqenin te Ohrit dhe nga perendimi me fshatin Rrajce i Shqiperise. Emri maqedonas i fshatit: Mali Vlaj e merr emrin nga fjala sllavisht Vlah per popu ...

Filipoci

Filipovci - nje fshat ne pjesen verilindore te Maqedonise, ne Komunen e Kratoves, ne afersi te qytetit te Kratoves. Fshati ndodhet ne pjesen jugore te zones se Komunes se Kratoves, dhe shtrati prek zonen e Komunes se Probishtipit. Filipovci eshte ...

Forina

Forina eshte fshat ne rethinen e qytetit te Gostivarit dhe eshte pjese e Komunes se Gostivarit ne Republiken e Maqedonise. Ky fshat ka dhe klubin futbollistik Vardari, qe ka marre emrin nga lumi Vardar qe kalon neper kete fshat.

Frëngova

Frengova gjendet ne pjesen jugperendimore te Struges. Territori i ketij vendbanimi ngrihet deri ne malin Jabllanice ne kufi me Shqiperine. Fshati eshte kodrinor, me nje lartesi mbidetare prej 810 metra. Fshati ka shkolle fillore, nje xhami, disa ...

Gajrja (Tetovë)

Gajrja eshte nje fshat buze Malit Sharr, me nje lartesi mbidetare prej 800 - 850 meter. Kufizohet ne jug me qytetin e Tetoves, ne verilindje me fshatin e Shipkovices, ne veriperendim me fshatin Lisec dhe ne jugperendim me fshatin Rasadisht. Eshte ...

Galiçniku

Galiçniku eshte fshat malor ne Republiken e Maqedonise dhe se bashku me Llazarpolan eshte njeri nga dy fshatrat me te medhenj te mijakeve ne regjion. Galiçniku ka arkitekture tradicionale te ruajtur mire, duke perfshire edhe amfiteatrin ne sheshi ...

Garana

Shumica e popullsise merret me bujqesi dhe blektori. Nje pjese tjeter shume e madhe gjendet ne gurbet dhe gjate sezonit te veres kthehet ne vendlindje dhe pikerisht gjate kesaj sezone ekonomia lokale perfiton me se shumti.

Gërçari (Resnjë)

Ne gjuhen shqipe, fshati Gerçar eshte i njohur gjithashtu dhe nganjehere i quajtur me disa emra te tjera se ngjashme si Gernçar/i dhe Gençar/i. Format me pak te perdorura jane Gerçan/i edhe Gerçanj/e. Keto dy forma te fundit jane emrat e perdorur ...

Gllazhnja

Gllazhnja gjendet ne veriperendim te Kumanoves ne nje largesi prej 16 kmlartesi mbidetare prej 600–700 m.Fshati kufizohet ne lindje me fshatrat Izvor dhe Allashec, ne veri me fshatrat Breze dhe Goshince,ne verilindje me Gllazhnjen e Eperme Domano ...

Gllogja

Fshati Gllogje gjendet ne kilometrin e 15 pergjate rruges Tetove Jazhince dhe i takon komunes se Tearces. Me nje lartesi mbidetare prej 450 m. Fshati ka nje hapesire territoriale prej Jegunofcit, e deri ne kufi me republiken e Kosoves. Ky fshat n ...

Gllumova

Gllumova gjendet ne pjesen me jugore te Dervendit, nja 10 km larg Shkupit. Ne vitin 1994 ky fshat numeronte rreth 1.500 banore, kryesisht shqiptare. Ne veri ka fushen Draçe ne jug Shishoven ne lindje Gerçecin e liqenin artificial" Matka”, kurse n ...

Goshinca

Fshati Goshince shtrihet ne shpatin e Karadakut te Kumanoves, ne zonen kufitare te Maqedonise dhe Kosoves, me nje lartesi mbidetare rreth 900 m. Goshinca gjendet 27 km larg qytetit te Kumanoves, llogaritet nder fshatrat me te medha malore, eshte ...

Gradeci (Vrapçisht)

Fshati shtrihet rreze malit Shar, perpara ka fushen e pjellshme te pollogut. Sipas disa statistikave ne atarin e ketij fshati perfshihet pjesa me e madhe e fushes se pollogut i cili kufizohet ne jug me f. Sanakos, ne perendim memalet e sharit, ne ...

Gjevgjelia

Gjevgjelia eshte nje qytet me nje popullsi prej 15.685 qe ndodhet ne juglindje te Maqedonise se Veriut pergjate brigjeve te lumit Vardar, qe ndodhet ne kufirin kryesor te vendit me Greqine, piken qe lidh autostraden nga Shkupi dhe tre kryeqytete ...

Helsheci

Helshec, eshte fshat ne komunen e Ohrit, Maqedoni. Fshati Helshec u themelua ne viteve 1950-te ne afersi te fshatit Helshani.

Hërkoci

Nder toponimet e njohura jane: Kroi i katanit, matana, ara e madhe, fajrishtja, kepi i likes, kepi me kraje, shullani, usoi, kroi i gjerezve te bardhe, shpati, lethaja, fajrishtja, feta, fajri.

Hërzhaniçina

Ne vitin 1994 fshati kishte 912 banore ndersa ne vitin 2002 kishte 855 banore me kete perberje etnike: Sllavo-maqedone 628 73.45% Shqiptare 32 3.74% Serbe 45 5.26% Te tjere 13 Boshnjake 137 16.02%

Ibrahimova

Ibrahimova ne vitin 1994 kishte 2452 banore ndersa ne vitin 2002 kishte 2659 banore me kete perberje etnike: Boshnjake 118 4.44% Te tjere 63 Maqedonas 2312 86.95% Serbe 99 3.72% Shqiptare 67 2.52%

Izvori (Likovë)

Banori izvoras/i/e/it/et. Ky fshat ne vitin 1948 ka pasur mbi 300 banore, kurse sipas regjistrimit te vitit 1994 kishte vetem 30 banore qe ne vitin 2002 te numeronte vetem 4 banore shqiptare. Popullsia u largua per shkak te kushteve te veshtira e ...

Jabollca

Ne vitin 2002 fshati kishte 41 banore nga te cilet 26 ishin maqedonas 63.41 dhe 15 shqiptare 36.58. Sipas levizjeve demografike ne vitet 2002-2017,fshati tani ka 50 banore,prejt te cileve 3764% jane shqiptare kurse 1326% jane maqedonas.

Jagolli

Jagolli eshte nje fshat rreze malore. Pozita gjeografike e Jagollit eshte mjaft e mire gje qe mundeson shfrytezimin e malit dhe fushes meqenese eshte pikerisht ne kontaktin e malit dhe fushes. Si mal me i veçante ne afersi te ketij fshati mund te ...