ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 213

Llojani

Llojan, eshte fshat shqiptar i Komunes se Likoves, Maqedoni, i cili shtrihet ne zonen kufitare me fshatin Miratoc te Presheves.

Malina (Likovë)

Fshati Maline eshte nje nder fshatrat me te vjeter ne malsine e Karadakut. Eshte i themeluar diku gjate shekullit te VII te eres sone. Ky fshat kryesisht eshte malor dhe njerezit te cilet kane jetuar ne kete fshat kryesisht jane marr me blegtori. ...

Marani

Sipas regjistrimit te popullsise se viti 2002, fshati kishte 1715 banore nga te cilet 1528 ishin Shqiptare, 58 Maqedonas, 71 Rom, 40 Turq, 9 Serbe dhe 9 te tjere.

Mavrova

Mavrova eshte nje fshat dhe vendpushim turistik ne rajonin malor te Maqedonise perendimore. Ai eshte i vendosur ne Komunen e Mavroves dhe Radostushes. Mavrova eshte nje destinacion per turistet gjate gjithe vitit per shkak te qendres se saj te sk ...

Misllodezhda

Fshati pati 131 shtepi 751 banore ne vitin 2002,eshte i perbere nga popullsia shqiptare. Regjistrimi Kombetar i Maqedonise, 2002 RIDREJTO Stampa:Mq Stampa:En Shqiptar 751 100% | Maqedonas 0 0% .

Murgashova

Murgashove, ёshtё qytezё nё komunen e Demir Hisarit, Maqedonine e Veriut. Fshati Murgashova ishte riemeruar pas Luftes se Dyte Boterore dhe mori emrin e ri Demir Hisar nga malet vendas qe jane e bollshme ne mineral hekuri. Ne varesi te sundimtari ...

Nerashti

3.1 Popullsia Me fjalen popullesi ne kuptimin formal-statistikor nenkuptojme shumen e banoreve te nje vendi ne nje kohe te caktuar. Popullsia per mjedisin jetesor paraqet nje nder faktoret me te rendesishem per zhvillimin socialo-ekonomik te nje ...

Nikishtani

KARAKTERISTIKAT NATYRORE - GJEOGRAFIKE Pozita gjeografike, kufijte dhe madhesia e territorit Fshati Nikishtan shtrihet ne lartesi mbidetare prej merta lartesi mbidetare, pra eshte fshat luginor. Gjendet ne 42˚03’ te gjeresise gjeografike veriore ...

Nikushtaku

Nikushtaku shtrihet ne rrezat e Karadakut, perreth rruges rajonale Kumanove-Shkup. Fshati ka dy xhami. E vjetra quhet sipas emrit te fshatit dhe gjendet ne pjesen e eperme, e ndertuar ne vitin 1641. Xhamia re e fshatit Nikushtak quhet" Xhamia e b ...

Nistrova

Nistrovo, ndodhet ne veri-perendim te Mavroves, ne lumin e Eperm, jo larg nga kufiri me Shqiperine. Fshati eshte i vendosur ne kembet e malit korab shpatin juglindor te saj me Peroin e thelle, te larte mbi gryka. Fshati me i afert eshte bibaj ku ...

Norova

Mbeshtetur ne te dhenat e shkruara nga historiani bullgari Vasil K’nçov ne vepren e tij" Maqedonia, Etnografia dhe Statistika” te vitit 1900, ne fshatin Norove atebote jetonin 290 banore, te gjithe shqiptare. Sipas regjistrimit te popullsise te m ...

Obetniku

Fshati Obetniku ndodhet ne Komunen e Demir Hisarit,ne Repubiken e Maqedonise. Fshati kufizohet me fshatra te kesaj komune ne veri,lindje e perendim kurse ne jug kufizohet me fshatra te cilat bejne pjese te Komuna e Demir Hisarit.

Ogjanca

Fshati Ogjance ne vitin 1994 kishte 1192 banore ndersa ne vitin 2002 kishte 1142 banore me kete perberje etnike: Shqiptare 543 47.55% Maqedonet 317 27.56% Te tjere turqe, bosnjake 26 2.1% Serbe 256 22.41%

Oktisi

Oktisi eshte nje fshat i madh ne Komunen e Struges i cili sipas vitit 2002 ka 2479 banore,ka nje popullsi te perzier ku turqit, maqedonasit, shqiptaret etj. jetojne ne fshat por shumica e turqve te rexhistruar flasin edhe gjuhen shqipe.

Opaja

Opaja ka pasur ne vite nje rritje te ndjeshme te popullsise te ardhur nga shtimi natyral dhe shperguljes se banoreve nga fshatrat malore te Komunes se Kumanoves sot pjese nga Komuna e Likoves, megjithe emigrimin qe ngelet ne shifra shume te larta ...

Oreshani

Sipas regjistrimit te popullsise se viti 2002, fshati kishte 513 banore nga te cilet 103 ishin Shqiptare 20.07, 387 Maqedonas 75.43, 4 Rom, 1 Turq, 12 Serbe, dhe 8 te tjere.

Orizarja (Likovë)

Nder toponimet e njohura te fshatit jane: perroni i fshatit ose Perroni i Madh, Çeshma e Haxhi Xhemshitit, Juria, Erezina, Gradina, Bunari i Kurtes, Sinanakat, Livadhet, Batllaku, Drumi, Oroshka, Hajmalia, Vneshte e Hoxhes, Vneshte e Plakut, Dush ...

Paniçari

Paniçar, ёshtё fshat nё komunen e Sarajit, Maqedoni. Eshte fshat malor ne thellesi te malit te thate ne lartesi mbidetare reth 520 metra. Popullsia ne vitin 2002 ka qene 260 te gjithe shqiptar musliman,kjo popullsi shkon duke u zvogluar sepse nje ...

Patishka Reka

Patishka Reka eshte fshat malor dhe i paster i banuar me shqiptare. Fshataret i ruajne zakonet dhe doket e tyre, d.m.th zakonet e vjetra te popullit shqiptar. Kryesisht gjendet nen majen e larte malore Karaxhica, dhe gjindet ne nje lartesi mbidet ...

Përsheci

Fshati Pershefc numeron mbi 500 shtepi, ka siperfaqe prej 5.4 km² dhe gjendet ne nje lartesi mbidetare prej 550 m. Fshati eshte i ndare ne mehalle te formuara nga familjet me te medha si Lauçe, Hamzallare, Bektesh, Begallare, Halabake, Kruma, Tol ...

Piroku

Piroku ka mbi 5000 banore, te gjithe te etnicitetit Shqiptar. Eshte nder fshatrat me te medha te komunes se Bogovines. Piroku shtrihet kah pjesa e fundit e Pologut te Eperm dhe me nje forme te padefinuar gjeometrike lidhet per rrezen e Bjeshkeve ...

Podgorca (Strugë)

Sipas regjistrimit te popullsise se viti 2011, fshati kishte 4200 banore nga te cilet ishin 3673 Shqiptare, 188 Maqedonas, 100 Turq,7 Vlleh, 41 Boshnjake dhe 199 tjeter,nga kjo e dhene dallohet qarte per mashtrimet qe jane bere per ta ulur numrin ...

Popojani

Ky fshat ka nje pozite shume te volitshme gjeografike meqenese eshte i rrethuar nga male teper te larte siç eshte Ujmiri qe pasurojne kete fshat me lumin e fshatit i cili e ndan fshatin ne dy pjese. Keshtu eshte e mundesishme per fshataret qe te ...

Presilla

Perbehet prej 99 % popull shqiptar 1 % maqedonas, nje numer i madh i njerezve kane ikur neper qytete dhe jashte shtetit gurbet, tash jane vetem 87 shtepi.

Qojlia

Fshati Qojli gjendet ne pjesen jugolindore te Shkupit,ne komunen e Ibrahimoves. Fshati Qojli gjendet afer Aeroportit te Shkupit dhe ky fshat ka nje pozicion mjaft strategjik. Ka toke pjellore.

Qyprilliu

Velesi ka qene nje qytet i populluar edhe para 1000 viteve me Ilire dhe me Thrake, Velesi eshte nje qytet i Shqiperise etnike,tani eshte e populluar me shume popullate Maqedone Veles ka edhe Fshatra Shqipetare por me shum ka Fshatra te populluara ...

Radeshi i Poshtëm

Radeshi i Poshtem eshte nje fshat ne jug-lindje te Republikes se Maqedonise, ndodhet ne komunen e Konçes. Fshati nuk numeronte as nje banore ne vitin 2002.

Radostusha

Ne Mesjete, fshati ishte i njohur si Radostushe. Ne vitin 1426, Gjon Kastrioti dhe tre djemte e tij njeri prej tyre ishte Skenderbeu dhuroi te drejten per te ardhurat nga taksat e mbledhura nga fshatrat Rodostushe dhe trebishti dhe nga kisha e Sh ...

Reçani (Gostivar)

Fshati Reçan gjindet 9 km. nga Komuna e Gostivarit. Ne qendren e fshatit gjendet xhamia me e bukur dhe me re ne Komunen e Gostivarit. Ne qender te fshatit rrjedh lumi Mellca, i pastert dhe i pasur me peshq. Fshati eshte i ndare ne dy pjese: Muhal ...

Reçica e Madhe

Ky lokalitet permendet ne historiografi qe ne shekullin e XI gjegjesisht ne periudhen e mbretit bizant ROMANI i III ARGIROS 1028-1034 dhe ate per shkak te Kishes se Shen Gjergjit e cila ne vitin 1930 eshte rindertuar, edhe pse ky lokalitet i lash ...

Reçica e Vogël

Rruges rajonale rreze Malit Sharr ne perpjeten karakteristike ku pjerrtesia eshte e theksuar shtrihet fshati Reçice e Vogel ne jugperendim te Tetoves qe ne keto dy dekadat e fundit ka filluar te shtrihet ne fushat e dikurshme ne hapesiren ne mes ...

Ropalca

Sipas nje Regjistrimi ne vitin 1900 fshati numeronte 220 Shqiptare, kurse sipas Regjistrimit te popullsise se vitit 2002 fshati ka 1373 banore Shqiptare. Fshati Ropalc eshte nder fshatrat te vogel te komunes se Likoves me rreth 2000 banore. Fshat ...

Runica

Fshat qe dikur ka pasur nje popullsi te madhe ku sipas nje numerimi te popullsie ne vitin 1900 te realizuar nga pushteti bullgar fshati kishte 462 shqiptar te besimit katolik dhe 350 shqiptare te besimit islam, kurse ne vitin 2002 numeronte 69 sh ...

Rramanlia

Rramanli, ёshtё fshat nё komunen e Kumanoves, Maqedoni. Ky fshat eshte kodrinoro-fushore qe shtrihet ne perendim te Kumanoves dhe ben pjese ne komunen e Kumanoves. Toponimi Rramanli ka per baze emrin e perveçem Rraman dhe prapashtesen - lia. Fsha ...

Sallareva

Fshati i vendosur ne nje shpat te Malit te Thate, ne nje fushegrope te rrethuar me kodra e male afer fshatit Llakojce, 19 km ne juglindje te Tetoves. Toponimet te fshatit Sallareve Kavashnica - rruge. Ballavoda - burim me uje te bardhe. Ara e Gja ...

Saraji

Komuna e Sarajit shtrihet ne pjesen veriperendimore te qytetit te Shkupit. Kufizohet me komunen e Gjorçe Petrovit lindje, Jegunovce dhe Zheline perendim, Sopisht dhe Karposh juglindje. Pika me e larte ndodhet ne Malin e Thate – 1369 m. Pika me e ...

Sazhdeva

Ky vendbanim ne vitin 2002 doli se ka 393 banore,shumica e tyre shqiptare,si dhe turq te rexhistruar nga shteti sllav,edhepse shumica e tyre flasin gjuhen shqipe.

Sellarca e Epërme

Ky fshat shtrihet nen rezen e malit Sharr, afer autostrades Tetove-Gostivar.Sellarca e Eperme numron 400 shtepi dhe ka afro 2000 banor,te gjithe me perkatesi shqiptare-musliman. Shumica e banoreve jane gurbetqinj - ne emigrim,ne vendet e ndryshme ...

Sellca (Përlep)

Fshati Sellce-Perlep Fshati eshte nje vendbanim i vogel ne afersi te Prilepit. Aluvioni tokes ne perendim te fushave e fshatit mbjelle me grure, duhanit dhe vreshta. Steep shpat mali ne lindje te fshatit sherben si kullotje. Uji i pijshem eshte m ...

Sellca (Tetovë)

Gjendet 4.5 kilometra larg qendres se qytetit te Tetoves, ne rrugen Tetove - Vice Gjendet ne lartesi mbidetare prej 800-900m, Sellca ka 4500 banor te gjith shqipetar, popullsia aktive e sellces meret me bujqesi, tregti dhe nje pjes e konsideruesh ...

Sërmnova

Nga viti 18.XII. 1996 dhe deri ne vitin 2004 Sermnova ka qene Komune ne veti. Por me ndryshimin e ligjit per ndarje teritoriale Sermnova ju bashkangjit Komunes se Gostivarit

Siniçani

Ne kete rajon sundon klime e mesme kontinentale gjegjesisht me shume dite me diell gjate vitit. Ka verera te ngrohta dhe pjeserisht me lageshti, dimra te ftohte dhe me bore, kurse pranvera dhe vjeshta jane me shira te shpeshte.

Sllatina (Debërcë)

Ne Maqedoni ka tri fshatra me emrin Sllatine ne Tetove, Brodski dhe Deberce. Ne dite vjeshte ngrohte dhe me diell ne vizituam zonen e Sllatine Debarca. zgjidhje Rural permes pellgut te rrjedhin Slatina lumit te cilat rregullohet stoli te fshatit. ...

Sllatina (Tearcë)

Fshati Sllatine gjendet ne anen e majt te magjistrales Tetove - Jazhince. Largesia mes qytetit te Tetoves dhe fshatit ne fjal eshte rreth 10km. Fshati numeron mbi 1250 shtepi dhe perafersisht 5500-6500 banor ku padyshim nje pjese e konsiderueshme ...

Sllepça

Ne vitin 1961 Slepce ka 1.099 banore ne vitin 1994 te zbrese ne 791, dhe ne baze te regjistrimit te vitit 2002 fshati ka 719 banore, prej te cileve 718 jane shpallur thjesht si maqedonasit dhe si nje serb. vendin e Slepce eshte 24.5 km 2, nga te ...

Sllupçani

Varrezat e deshmoreve, muzeu i lirise, çeshma e gorkiçve, te prroni thate,laki pare,gulaku, kojria e plake,hisari madh, hisari vogel, te kulla, te bunari bejes, guri i shqipes, prroi i maslinkes, lugina e ujqeve, brija e keqe, terrlaz, kodra madh ...

Smillova

Smillove, eshte fshat i Republikes se Maqedonise, pjese e komunes se Demir Hisarit. Fshati eshte i njohur pasi ne te filloi Revolucioni i Ilindenit me 2 gusht te vitit 1903. Gjithashtu ne te u formua Organizata e Brendshme Revolucionare Maqedone ...

Sogla

Nje fshat Musliman Shqiptare ne shekullin e 19 me nje popullsi prej 400, sipas Vasil Kancov. Sot jetone 77 Shqiptare 56.20%, 54 Maqedone 39.41%, te tjere 6 4.37%, kurse ne stinen e veres ka me teper Shqiptare dhe Maqedone.

Sollokiqi

Fshati Sollokiq nga bullg. Selo kuçi perfshihet ne Fushen e Dibres. Popullsia eshte e ardhur nga malesite e Grykes se Vogel, Kater Grykeve dhe Matit ne fillim te shek. XX. Fisi Dumani eshte i ardhur nga Stushni ne Gryke te Vogel. Nezir Rame Duman ...

Sopishti

Ne vitin 2002 fshati Sopisht kishte 5325 banore nga te cilet 5 255 ishin maqedone, 1 turk dhe 69 te tjere. Pas ri organizimit te komunave ne Maqedoni ne vitin 2004 fshatit Sopisht iu hoq pjesa qe ishte pjese e periferise se Shkupit dhe qe ne te v ...