ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 214

Zllakuçani

Zllakuçan, ёshtё fshat nё komunen e Likoves, Maqedonia e Veriut. Zllakuçani, eshte fshat malor sot ne kufi me R. e Kosoves. Permendet ne vitin 1519 me 56 familje, 33 te besimit islam dhe 23 krishtere. Sipas banoreve te ketij fshati, emri i vjeter ...

Zherovjani

Ky fshat ka histori ne vete.Eshte nje nder fshatrat me te vjeter ne rethine.Emri i pare eshte BADOVINE dhe ne 100 vitet e fundit ka filluar te thiret Zherovjan.Ka qene fshat kyesisht me popullsi maqedone dhe shqiptar ordodoks mirepo me kalimin e ...

Zhivaleva

Zhivalevo - nje fshat ne pjesen verilindore te Maqedonise, ne Komunen e Kratove, ne afersi te qytetit te Kratove. Gjeografia Fshati Zhivalevo ndodhet ne zonen qendrore ne territorin e Komunes se Kratoves, vetem pak kilometra nga rruga rajonale Kr ...

Zhubrina

Fshati Zhubrine eshte i vendosur ne pjesen veriore te qytetit Kerçoves Uskana ne largesi prej afro 10 km. Shtrihet ne nje rrafshine te vogel, ndermjet dy lumenjeve te vegjel. Nga ana e majt eshte lumii ashtuquajtur" Lumi i Erret” ose si e quajne ...

Zhuzhnja

Vendbanimi ndodhet ne pjesen veriperendimore te Republikes se Maqedonise. Nga qyteti me i afert, Gostivari, eshte fshat turistik i vendosur 50 km ne perendim te qytetit. Gjendet ne majat lindore te Malit te Korabit.

Birkirkara

Birkirkara eshte nje qytet ne Rajonin Qendror te Maltes. Eshte qyteti me i banuar ne ishull, me rreth 25 000 banore, mars 2014.

Bukureshti

Sipas te dhenave te lashte ishte themeluar ne brigjet e lumit Dâmbovita ne 1459 nga Vlad Tepesh. Gjate gjysmes se dyte te shekullit te nentembedhjete popullata ne Bukureshtit po rritetj shume shpejt. Arkitektura ekstravagante dhe mjedis kulturor ...

Ekonomia e Polonisë

Ekonomia e Polonise ka pasur ndryshime te medha per nje kohe relativisht te shkurter. Ecurite ekonomike te paraluftes kane qene te orientuara ne bujqesi me ppak ne industri. Tendencen e zhvillimit te metutjeshem e nderpret Lufta e Dyte Botrore. S ...

Katovica

Katovica eshte kryeqyteti te Województwo śląskie. Me rreth 320.000 banore eshte qytetit me i madhi i provinces, rreth 70 km veriperendim nga Kraków ne Górny Śląsk dhe formon qendren nje regjionit metropole, ne ate gati 3.5 milion njerzi jetojne.

Lumi Visla

Visla - eshte lumi me i gjate ne Poloni. Gjatesi e lumit eshte 1047 km ndersa perfshine nje siperfaqe prej 194 424 km 2. Lumi Visla kalone ne mes te disa qyteteve te njohura Polake si: Varshava, Kraków dhe Gdańsk.

Polonia

Polonia, zyrtarisht Republika e Polonise, eshte nje vend ne Evropen Qendrore. Ajo kufizohet nga Gjermania ne perendim, Çekia dhe Sllovakia ne jug, Ukraina dhe Bjellorusia ne lindje dhe Deti Baltik, Provinca e Kaliningradit dhe Lituania ne veri. S ...

Portugalia

Republika Portugeze apo Portugalia eshte shtet i ndodhur ne pjesen jug-perendimore te Evropes, me dalje ne Oqeanin Atlantik. Portugalia kufizohet ne perendim dhe jug nga Oqeani Atlantik dhe ne lindje dhe veri nga Spanja. Ne perberje te shtetit Po ...

Gjeografia e Serbisë

Serbia me Vojvodinen ka nje pamje e nje katerkendeshit. Pjesa veriore eshte pjesa e rrafshet dhe e hapur, pjesa qendrore ne veri dhe ne mes eshte e ulet, skajet dhe jugu i ka me te ngritura dhe malore. Luginat lumore ne drejtim te jugut, sidomos ...

Lumi i Moravës

Morava ose ndryshe serbet e quajn edhe Morava e Madhe eshte lum ne Serbi. Krijohet nga bashkimi i Moraves Perendimore dhe Moraves Jugore pran vendbanimit Stallaq. Derdhet ne Danub ne hapsiren ne mes Kostallacit dhe Smedereves. Morava se bashku me ...

Lumi i Rashkës

Lumi Rashka eshte lum i cili buron rreze Rrafshnaltes se Peshterit ne Sanxhak. Emri i lumit rrjedh nga fjala shqipe "rrase", pllake guri. Nga emri i lumit eshte emruar edhe vendbanimi i lashte jo larg burimit te kej lumi qyteti i lashte Ras. Mand ...

Prepoli

Qyteti i Prijepoles sic flitet u ngrit nga karavanet mesjetare qe vinin nga Raguza apo Dubrovniku i sotem per ne Stamboll.I pozicionuar nen malet e Jadovnikut dhe Zllatarit ky vend gezon potencial per zhvillimin e nje qyeti dhe vendosjen e popull ...

Rrafshnalta e Peshterit

Rrafshnalta e Peshterit, eshte rrafshnalte karstike me nje lartesi mbidetare prej 1250 m ne jugperendim te Serbise, gjegjesisht veriu i trojeve shqiptare. Rrafshnalta e Peshterit eshte e pasur me kullosa. Popullsia kryesisht merret me blegtori. J ...

Senica

Senica shtrihet ne rrafshnalte e Peshterit. Sipas etimologjise popullore, si nje vendbanim i nje treve shume te pasur me bar, i cili kositet tre here ne vit, dhe thahet e shnderrohet ne sane, per ti ushqyer bagetite gjate stines se gjate te dimri ...

Tutini

Ne lidhje me emrin e nje nga vendbanimet me te vjetra,Tutin,ekzistojne disa mendime-legjenda. Sipas nje legjende thuhet se mbreteresha e fundit Ilire, Teuta, ne kodren pran vendbanimit te sotshem ka pasur keshtjellen e saje, dhe se sipas saje, ve ...

Mölnlycke

Mölnlycke eshte nje lokalitet dhe zonen qendrore te Härryda Komunes, Qarkut Västra Götaland. Mölnlycke eshte rreth nje milion ne juglindje te Göteborgut qendrore. Nje pjese e madhe e banoreve te udhetojne ne Göteborg. Shumica e ndertesave perbehe ...

Stokholmi

Stokholmi sue.: Stockholm eshte kryeqyteti dhe qyteti me i madh i Suedise dhe perben zonen me te populluar urbane ne Skandinavi. Ai eshte vendi i qeverise nacionale suedeze, Riksdag parlamenti, dhe vendndodhja zyrtare e mbretit suedez si dhe e kr ...

Lubjana

Ljubljana eshte kryeqyteti dhe qyteti me i madh i Sllovenise. Ka qene qendra kulturore, arsimore, ekonomike, politike dhe administrative e Sllovenise se pavarur qe nga viti 1991. Gjate antikitetit,si nje qytet romak u njihte me emrin Emona. Vete ...

Demografia e Sllovakisë

Sllovakia ka 5.4 milion banore, dhe radhitet ne shtetet e vogla te Evropes. Sllovakia ne vitin 1966 ka pasur 4.4 milion banore. Per tri decenie popullata e Sllovakise eshte shtuar per 1 milion banore. Shtimi ne te kaluaren ka qene me i larte nder ...

Adanë

Adana eshte nje qytet ne Turqi. Adana eshte qendra administrative e Provinces se Adanes. Popullsia e qytetit, sipas regjistrimit te popullsise te vitit 2000, ishte 1.130.710 banore, ndersa sipas regjistrimit te popullsise te vitit 2007, ne kete q ...

Peggy Whitson

Peggy Annette Whitson eshte nje kerkuese amerikane mbi biokimine, dhe astronaute e mirenjohur ne NASA. Misioni i pare i saj ne hapesire ishte ne 2002, ku qendroi per nje kohe te gjate ne Stacionin Nderkombetar te Hapesires si anetare e Ekspedites ...

William G. Gregory

William G. Gregory lindi ne Lockpart te New Yorkut me 14. 05. 1957, eshte astronaut amerikan me prejardhje shqiptare nga qyteti i Korçes. William G. Gregory eshte biri i nje piloti ushtarak i cili kishte migruar nga Shqiperia kur ai ishte vetem 2 ...

Gjeografia e Evropës

Evropa ze 7.8% te siperfaqes se ngurte te Tokes. Per nga madhesia siperfaqes Evrpoa eshte kontinenti i peste, ndersa per nga numri i banoreve ze vendim e dyte, pas Azise. Evropa pa BSHP ka vetem 5.09 milione mk² dhe 517 milione banore me dendesi ...

Indeksi i internetit

Indeksi i internetit ose indeksi i uebit nje statistike e perbere e hartuar dhe prodhuar nga Fondacioni World Wide Web, eshte llogaritja e pare shume-dimensionale e kontributit te World Wide Web-it ne zhvillimin dhe te drejtat e njeriut ne nivel ...

Saksonishtja e vjetër

Saksonishtja e vjeter, e njohur gjithashtu si Saksonishtja e ulet e vjeter, ishte nje gjuhe gjermanike dhe forma me e hershme e regjistruar e gjermanishtes se ulet. Eshte nje gjuhe gjermane perendimore, e lidhur ngushte me gjuhet Anglo-Friziane. ...

Ballkani Perëndimor

Ballkani Perendimor eshte nje shprehje qe eshte perdorur ne Bashkimin Evropian qe nga fillimi i shekullit 21 per te shenuar kryesisht territoret e shteteve te Ballkanit jo anetare te asaj organizate. Keto jane: Kosova Shqiperia Bosnja dhe Hercego ...

Bizantologjia

Bizantologjia ose Studimet Bizantine jane nje fushe akademike nderdisiplinare e cila merret me studimin e historise, kultures, demografise, kostumet, religjionin, artin, letersine, muziken, shkencen, ekonomine, monedhat dhe politiken e Perandoris ...

Helenistika

Helenistika apo Studimet Helene eshte nje fushe shkencore nderdisiplinore e cila perqendrohet ne gjuhen, letersine, historine, kulturen dhe politiken e Greqise post-klasike. Ajo perfshin nje game te gjere te programeve universitare, duke ofruar n ...

Gott mitt uns

Gott mitt uns eshte shprehje gjermane e perdorur ne heraldike ne Prusia dhe mee vone nga ushtria gjermane gjate periudhes qe perfshine Perandorine Gjermane, Perandorine e Trete, dhe ne vitet e hershme te Gjermanine Perendimore.

Vllaznim Bashkimi

Vllaznim Bashkim thirrej kryemotoja e propagandes socialiste komuniste te Republikes Socialiste Federative te Jugosllavise. Nen kete moto tentohej te ngritej nje shoqeri multi-kulturore e disa popujve te cilet jetonin ne brendi te kufinjeve te Ju ...

Fjala

Fjala eshte diçka e thene me goje dhe e shqiptuar nepermjet nje tingulli apo grupi tingujsh qe tregon nje kuptim, pershkrim, vend, kohe, lajm apo mendim. Fjala eshte pjesa themelore e marreveshjes gojor midis njerezve. Fjala eshte e shenjte. Me f ...

Gjuha leko

Leko ose Leco, eshte nje gjuhe e izoluar qe, edhe pse gjate kohe e kane raportuar si te zhdukur, thuhet se flitet nga 20-40 individet ne zonat lindore te Liqenit Titicaca, Bolivi. Popullsia etnike qe flasin leko eshte rreth 80 njerez.

Gjuha Mure

Mure eshte nje gjuhe e zhdukur e Bolivise. Konsiderohej prej kohesh nje gjuhe Chapacuran, por ngjashmerite jane te pakta, dhe ka te ngjare qe kredite, pasi Muret u derguan se bashku me folesit e gjuheve Chapacuran. Perveç atyre pak fjaleve, gjuhe ...

Bavarishtja jugore

Bavarishtja jugore, apo Austro-bavarishtja jugore, eshte nje grup i dialekteve te gjermanishtes se eperme te grupit bavarez. Ata fliten kryesisht ne Tirol, ne Karintie dhe ne pjesen perendimore te Stiririt te Eperm. Per shkak te izolimit gjeograf ...

Bavarishtja qendrore

Bavarishtja qendrore, e njohur edhe si Austro-bavarishtja Qendrore, formon nje nengrup te dialekteve bavareze ne pjese te medha te Austrise dhe te shtetit gjerman te Bavarise pergjate lumit Danub, ne anen veriore te Alpeve Lindore. Ata fliten ne ...

Gjermanishtja qendrore perëndimore

Gjermanishtja qendrore perendimore i perket familjes qendrore, gjermanisht te dialektit te gjuhes gjermane.

Saksonishtja lindore e ulët

Saksonishtja lindore e ulet eshte nje grup dialektesh te uleta gjermane te folur ne Gjermanine veri-lindore, si dhe nga pakicat ne Polonine veriore. Se bashku me dialektet e Saksonishtes se ulet, ajo formon nje vije dialektike me gjermanishten e ...

Dialekti Alsasian

Dialekti Alsasian, frengjisht: Alsacien, gjermanisht: Elsässisch ose Elsässerdeutsch) eshte nje dialekt alamnniko-gjerman i ulet qe flitet ne shumicen e Alsases, nje rajon i kontestuar me pare ne Francen Lindore qe ka kaluar ne mes te kontrollit ...

Alemnniko-gjermanishtja e lartë

Alemannika e larte eshte nje dialekt i alemnnikes gjermane dhe shpesh konsiderohet te jete pjese e gjuhes gjermane, edhe pse ajo eshte vetem pjeserisht e kuptueshme per folesit jo-alemannik.

Gjuha alemaniko-gjermane

Alemanik eshte nje grup dialektish te deges se Gjermanishtes se Eperme te familjes gjermane te gjuhes. Emri rrjedh nga aleanca e lashte gjermane e fiseve te njohura si Alemanni

Gjuha vymysorys

Vymysorys, gjithashtu i njohur si Vilamovian ose Wilamowicean, eshte nje shumellojshmeri e gjermanishtes se Larte, e folur ne qytetin e vogel te Wilamowice, Poloni, ne kufirin midis Silesias dhe Polonise se vogel, prane Bielsko-Biała. Konsiderohe ...

Gjuha serbe

Gjuha serbe ose serbishtja eshte njeri nga versionet e gjuhes se sllaveve te jugut, grupit qendror, qe perfshin edhe kroatishten dhe boshnjakishten. Flitet nga serbet ne Serbi, Bosnje e Hercegovine, Mal te Zi, Kosove e vende te tjera. Eshte gjuhe ...

Gjuha kapadokiane greke

Kapadokishtja, i njohur gjithashtu si Greqishtja Kapadokiane ose Azia e Vogel Greke, eshte nje gjuhe e perzier e folur ne Kapadokia. Gjuha fillimisht u dallua nga greket mesjetare te Perandorise Bizantine pas turmes Seljuq Turk ne Betejen e Manzi ...

Gjuha Bengime

Bangime / ˌbæŋɡimeɪ / eshte nje izoluar gjuhe qe flet nga 1.500 Dogon etnik ne shtate fshatra ne Mali jugore, te cilet e quajne veten bàŋɡá-ndɛ. Shume i njohur per te qene shume divergjent nga gjuhet e tjera, u propozua se pari si nje izolim i mu ...

Gjuha Sandave

Sandawe eshte nje "gjuhe klikimi" e folur nga rreth 60.000 njerez Sandawe ne rajonin e Dodomes te Tanzanise. Perdorimi i gjuhes eshte i fuqishem ne mesin te rriturve dhe femijeve, me njerez ne disa zona njegjuheshe. Sandawe ishte klasifikuar ne p ...

Gjuha Gaagudju

Gaagudju eshte shuar Australian Aboriginal gjuha pare e folur ne Arnhem Land, veri te Australise, ne rrethinat e Kakadu Parkut Kombetar. Folesi i saj i fundit, Big Bill Neidjie, vdiq me 23 maj 2002.