ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 225

Gurakuqët

Gurakuqet prej nga rrjedh patrioti Luigj Gurakuqi jane nje familje qytetare shkodrane. Simbas nje pinjolli te saj, Emzot Gasper Gurakuqi ne doreshkrimin "Neper Zadrime" AQSH jep keto te dhana: Gurakuqi asht nji katund ne krahinen e Çermenikes, ne ...

Jasharët (familje)

Historia e familjes Jashari Çlirimi i Kosoves eshte veper e disa brezave te popullit shqiptar per çlirim dhe bashkim kombetar. Levizja Kombetare per çlirim nga pushtuesi serb ka kontiunitetin qe nga viti 1913, kur Konferenca e Ambasadoreve ne Lon ...

Mjedajt

Sipas tradites familjare, Mjedasit rrjedhin nga familja Dukagjini, e cila drejtoi Shqiperine e veriut ne shekujt XIV dhe XV. Dukagjinet zbriti nga Duke Gin Tanusio Dux Ginius Tanuschus, i permendur se pari ne 1281, ndersa kronikat osmane te shek. ...

Ndreajt

Rreth gjysmes pare te shekullit XVI, mendohet se fisi i Ndreut te Dibres u ngulen per here te pare ne Sorice te Dardhes. Rreth ketij ngulimi ka disa versione. Nje version na thote se Ndret erdhen nga Puka, banore te cilet gjinden dhe sot me kete ...

Fiset shqiptare

Fiset e Shqiperise ose fiset shqiptare jane fise historike ne Shqiperi dhe ne Ballkanin Jugperendimor te karakterizuara nga nje kulture e perbashket, shpesh prejardhja e perbashket dhe lidhjet shoqerore te perbashketa. Shumica e tyre mbronin terr ...

Gruda (fis)

Si toponim emri Gruda gjindet qe ne lashtesi ne Val Canali ne mes republiken e Raguzes e Cattaro, e deri ne Venecia, pa llogaritur te tille emra ne Shqiperine veriore te pas 1913, çfare tregon per emigrimet e migrimet e detyruara ne shekuj nga pu ...

Malakasi

Malakasi ishte nje fis historik shqiptar ne Epir, Thesali dhe me vone Greqine jugore mesjetare. Emri i tyre eshte nje reference per zonen e origjines se tyre, Mallakastra ne jug te Shqiperise. Ato paraqiten ne te dhenat historike si nje nder fise ...

Triesh

Trieshi eshte nje nga shtate fiset e Maliesise se Madhe. Sot, rreth 400 pasardhes te fisit jetojne ne nje nenrajon fisnor te vogel por aktiv. Trieshi, njelloj si dhe Hoti, rrjedhin nga nje paraardhes i vetem i quajtur Keq Preka.

Kosovarët

Termi kosovar ka kuptime te ndryshme. Me te identifikohen shtetasit e "Kosova|Kosove se shumti eshte i njohur nder shqiptare por pas vitit 1998 filloi te shqiptohej edhe ne arenen nderkombetare kur Kosova u be e njohur ne mbare boten si rrjedhim ...

Baki Dullovi

BAKI DULLOVI - Jeta dhe vepra Te flasesh per nje figure i cili tere jeten e tij e vuri ne sherbim te çeshtjes kombetare, eshte privilegj por edhe emocion dhe pergjegjesi. Baki Dullovi u lind me 20 mars 1938 ne fshatin Biçec te Kaçanikut. Shkollen ...

Bashkësia Islame e Kosovës

Bashkesia Islame e Kosoves eshte institucion i pavarur i myslimaneve te Kosoves. Kjo bashkesi ka per qellim organizimin e jetes se myslimaneve ne Kosove ne baze te ligjeve islame, ku nen pergjegjesi te vete ka xhamite e Kosoves dhe imamet e ketyr ...

Forumi Mysliman i Shqipërisë

Forumi Musliman i Shqiperise nuk eshte nje organizate fetare, por qytetare themeluar prane gjykates se Tiranes ne prill te vitit 2005, nga nje grup intelektualesh dhe besimtaresh myslimane shqiptare, me qellim ; mbrojten e imazhit te fese Islame ...

Komuniteti Mysliman i Shqipërisë

Komuniteti Mysliman i Shqiperise eshte nje institucion fetar i pavarur i myslimaneve ne Shqiperi, themelimi zyrtar i te cilit daton me 24 shkurt 1923 deri me 1967, vit ne te cilin u mbyll per t’u rihapur me 16 nentor 1990. KMSH-ja eshte e regjist ...

Qendra Islame Shqiptare

Qendra Islame Shqiptare eshte nje qender fetare dhe xhami e myslimaneve shqiptare ne qytetin Harper Woods te Michiganit ne Shtetet e Bashkuara te Amerikes. Kjo qender eshte hapur me 3 nentor 1963 nga Vehbi Ismaili, i cili u be dhe imami i pare i ...

Qendra Islamike Kulturore Shqiptare në Norvegji

Qendra Islamike Kulturore Shqiptare eshte nje organizate fetare e myslimaneve shqiptare ne Norvegji. Qendra u themelua ne vitin 1986 ne Oslo, ndersa sot numeron rreth 5.300 anetare. QIKSHN eshte pjese e Keshillit Islam te Norvegjise.

Unioni i bashkësive islame shqiptare në Gjermani

Unioni i bashkesive islame shqiptare ne Gjermani eshte organizata ame e myslimaneve shqiptare ne Gjermani, e themeluar ne vitin 1993. Unioni eshte pjese e Keshillit qendror te myslimaneve ne Gjermani dhe anetar i Shurase se Hamburgut, ndersa seli ...

Milikije Halimi

Milikije Halimi lindi ne 4 Maj ne Haraçine te Shkupit. Mesimet e para i mori ne shkollen Gjergj Kastrioti- Skenderbeu ne vitin 1995, me vone kreu shkollen e mesme Mjeksore ne Tetove, Nikolla Shtejn 1996-2000. Studimet e larta i ndoqi ne Fakulteti ...

Irfan Bej Ohri

Irfan Bej Ohri ishte ligjvenes shqiptar. Ishte nje nga organizatoret e kryengritjes e Diber-Ohrit. Irfan Ohri ishte senator i Senatit te Dhomes se Keshillit Kombetar te Shqiperise nga 27 mars 1920 deri me 20 dhjetor 1920 dhe anetar i Keshillit Ko ...

Jerotheo Andon Jaho

Mbas Kongresit te Beratit, i mbajtur ne gusht te vitit 1922 ku u miratua me rezolute unanime Kisha Ortodokse e Shqiperise te behet veteqeverisese, ashtu si te gjitha kishat e tjera ne shtetet e Ballkanit dhe qe mitropolitet e dioqezave shqiptare ...

Pranvera Hyseni

Pranvera Hyseni eshte nje aktiviste kosovare, e cila ka themeluar dhe udheheq organizaten e vetme astronomike ne Kosove" Astronomy Outreach of Kosovo”.

Osmanllinjtë

Osmanllinjte ishin pasardhes te turqve oguze. Keta u shperngulen si tribu nga Azia Qendrore dhe u vendosen ne Anadoll ne fund te shek. XI, pas disfates se rende ushtarake qe turqit selxhuke i shkaktuan Perandorise Bizantine, se ciles i moren pjes ...

Naim Jerliu

Naim Jerliu, doktor i mjekesise, shqiptar nga Kosova. Naim Jerliu eshte specialist i shendetit publik, ndersa studimet e doktorates PhD i ka mbaruar ne Universitetin e Maastricht-it ne Holande Department of International Health, School of Public ...

Shqipe Mjekiqi

Shqipe Mjekiqi, politikane, shqiptare nga Kosova. Shqipja mesimet e para i zeri ne qytetin e lindjes, ndersa nxenjen e atyre te mesmeve i filloj ne qytetin e lindjes ndersa per shkake te luftes ne Kosoves, i kreu jashte vendit ne shtetin federal ...

Partia Demokratike e Ashkalive të Kosovës

Partia Demokratike e Ashkalive te Kosoves eshte nje parti politike Ashkali e Kosoves. Ne zgjedhjet legjislative te mbajtura me 24 tetor 2004, partia fitoi 0.4% te votave popullore dhe 1 nga 120 vendet.

Partia Demokratike e maqedonasve të Kosovës

Partia Demokratike e maqedonasve te Kosoves eshte nje parti politike maqedonase gorane te Kosoves qe perfaqeson maqedonasit te rajonit te Gores. Kryetari i partise eshte Ismail Bojda i cili eshte edhe presidenti i Shoqates Myslimane te Maqedonise ...

Partia e Ashkalinjve për Integrim

Partia e Ashkalinjve per Integrim eshte nje parti politike e Ashkalinjve ne Kosove. Ne zgjedhjet parlamentare te vitit 2010 partia mori 0.2% te votave dhe fitoi njeren prej vendeve te rezervuara per pakicat etnike. Ajo ruajti vendin e saj ne zgje ...

Partia e Veprimit Demokratik e Kosovës

Partia e Veprimit Demokratik eshte nje parti politike e Kosoves e cila perfaqeson pakicen boshnjake. Partia eshte e lidhur me Partine e Veprimit Demokratik te Bosnjes dhe Hercegovines. Ne zgjedhjet legjislative te mbajtura me 8 qershor 2014, part ...

Partia Liberale Egjiptiane

Partia Liberale Egjiptiane eshte nje parti politike ne Kosove, qe perfaqeson pakicen egjiptiane. Partia fitoi vendin e rezervuar per pakicen egjiptiane ne zgjedhjet parlamentare te vitit 2014, duke marre 1.960 vota. Perfaqesohet ne Kuvendin e Kos ...

Partia Rome e Bashkuar e Kosovës

Partia Rome e Bashkuar e Kosoves eshte nje parti politike e Kosoves, e cila perfaqeson minoritetet rome. Partia u themelua me 12 qershor 2005.

Lëvizja Besa

Levizja "Besa" eshte nje parti politike shqiptare ne Maqedonine e Veriut. U formua ne nentor te vitit 2014 nga Zeqirja Ibrahimi, Bilal Kasami, Hysni Ismaili, Shaban Zeneli dhe Afrim Gashi. Anetare te tjere themelues ishin Rexhep Mehmeti, Zirafet ...

Bashkimi i Rinisë së Punës së Shqipërisë

Bashkimi i Rinise se Punes se Shqiperise ishte organizate rinore e Partise se Punes se Shqiperise. U themelua me 23 nentor 1941 si Rinia Komuniste dhe zyrtarisht pershkrhej si forca me e madhe revolucionare e fuqise se pashtershme dhe nje rezerve ...

Zgjedhjet parlamentare në Maqedoni, 2016

Zgjedhjet parlamentare ne Maqedoni jane mbajtur me 11 dhjetor 2016, qe ne realitet jane dashur te mbahen me 24 prill dhe ne fund te 5 qershorit. Zgjedhjet u thirren si pjese e nje marreveshjeje nga Bashkimi Evropian ne menyre qe te jepet fund pro ...

Marrëdhëniet e jashtme të Bullgarisë

Marredheniet e jashtme te Republikes se Bullgarise jane marredhenie te qeverise bullgare me boten e jashtme. Bullgaria ne pergjithesi ka marredhenie te mira te jashtme me fqinjet e saj dhe ka deshmuar se eshte nje force konstruktive ne rajon nen ...

Asambleja Konsultative e Popullit

Njerezit e konsultatave te kuvendit te Republikes se Indonezise eshte degen legjislative ne Indonezi sistemi politik. Ajo eshte e perbere nga anetaret e Popullit te Perfaqesuesit te Keshillit dhe Rajonal, Perfaqesues te Keshillit. Para vitit 2004 ...

Peoples Consultative Assembly

E Njerezve Konsultative te Kuvendit te Republikes se Indonezise eshte degen legjislative ne Indonezi sistemi politik. Ajo eshte e perbere nga anetaret e Popullit te Perfaqesuesit te Keshillit dhe Rajonal, Perfaqesues te Keshillit. Para vitit 2004 ...

Ministria e Arsimit dhe Shkencës (Maqedonia)

Ministria e Arsimit dhe Shkences eshte njera nga ministrite e Qeverise se Maqedonise se Veriut, ne baze te nenit 23 te Ligjit te Organizimit dhe Veprimit te Organeve Shteterore te Administrates. Ministria ben punen lidhur me: edukimin dhe/ose ars ...

Ahmet Resuli

27 mars 1920 deri me 20 dhjetor 1920 - senator i Senatit te Dhomes se Keshillit Kombetar te Shqiperise. 21 prill 1921 deri me 30 shtator 1923 - deputet i Beratit ne Keshillin Kombetar te Shqiperise. 21 janar 1924 deri me 2 qershor 1924 - deputet ...

Dhoma e Këshillit Kombëtar të Shqipërisë

Dhoma e Keshillit Kombetar te Shqiperise paraqiste Kuvendin Kombetar Shqiptar, zgjedhjet per kuvendaret u mbajten me 5 prill 1921. Kuvendaret u zgjodhen per kohen nga data 21 prill 1921 deri me 30 shtator 1923 Kryetarte te dhomes ne vitin 1921 is ...

Këshilli Kombëtar i Shqipërisë (1921 - 1923)

Keshilli Kombetar i Shqiperise i dale nga zgjedhjet e dates 5 mars 1921 i filloi punimet me 21 prill 1921. Keshilli Kombetar perbehej 78 deputete. Qe prej kesaj periudhe, parlamenti filloi te shfaqej rregullisht si nje organ i dale nga populli, m ...

Senati i Shqipërisë (1920)

Senati i Shqiperise me vone Keshilli Kombetar kishte nje dhome dhe u mblodh pas zgjedhjeve te mbajtura me 31 janar 1920. Senatoret kishin mandatin nga data 27 mars 1920 deri me 20 dhjetor 1920. Kongresi i Lushnjes krijoi Senatin, Parlamentin e pa ...

Marrëdhëniet mes Shqipërisë dhe Kroacisë

Marredheniet diplomatike midis Shqiperise dhe Kroacise filluan ne vitin 1992, pasi Shqiperia ka njohur Kroacine ne fillim te ketij vitit. Mes te dy shteteve po ekziston nje bashkepunim ne shume fushat, dhe bashkepunimi po thellohet e zgjerohet gj ...

Marrëdhëniet mes Shqipërisë dhe Kinës

Marredheniet Shqiperi-Kine i referohet marredhenieve historike dhe te tanishme mes Shqiperise dhe Kines. Dy shtetet bene marredhenie diplomatike me 23 nentor 1849.

Marrëdhëniet mes Shqipërisë dhe Austrisë

Marredheniet Shqiperi-Austri u referohen marredhenieve aktuale dhe historike te Shqiperise dhe Austrise. Shqiperia ka nje ambasade ne Vjene dhe 7 konsullata nderi ne Eisenstadt, Gössendorf, Graz, Grödig, Salzburg, St. Pölten dhe Villach. Austria ...

Marrëdhëniet mes Shqipërisë dhe Azerbajxhanit

Marredheniet Shqiperi-Azerbajxhan jane marredheniet bilaterale te Shqiperise dhe Azerbajxhanit. Shqiperia synon te hape nje ambasade ne Baku dhe Azerbajxhani ka akredituar ambasadoren e saj ne Athine me pozicionin shtese te Ambasadorit ne Shqiper ...

Marrëdhëniet mes Shqipërisë dhe Bashkimit Sovjetik

Marredheniet Shqiperi - Bashkimi Sovjetik u vendosen me 17 shtator 1924. ne prill 1939 ato u nderprene per shkak te pushtimit te Shqiperise nga Italia fashiste. Pas mbarimit te Luftes se Dyte Boterore marredheniet diplomatike u rivendosen me 1945 ...

Marrëdhëniet mes Shqipërisë dhe Bullgarisë

Marredheniet Shqiperi-Bullgari jane marredhenie aktuale dhe historike te Shqiperise dhe Bullgarise. Marredheniet diplomatike midis Shqiperise dhe Bullgarise u vendosen me 1922. Ambasada shqiptare e Bullgarise eshte ne Sofje, dhe Ambasada bullgare ...

Marrëdhëniet mes Shqipërisë dhe Danimarkës

Marredheniet Shqiperi-Danimarke jane marredhenie te jashtme midis Shqiperise dhe Danimarkes. Shqiperia ka nje ambasade ne Kopenhage, dhe Danimarka ka nje ambasade ne Tirane. Rreth 8.000 shqiptare jetojne ne Danimarke. Te dyja vendet jane anetare ...

Marrëdhëniet mes Shqipërisë dhe Egjiptit

Marredheniet Shqiperi-Egjipt u referohen marredhenieve aktuale dhe historike midis Shqiperise dhe Egjiptit. Shqiperia ka nje ambasade ne Kajro, dhe Egjipti ka nje ambasade ne Tirane. Historia e marredhenieve politike dhe ushtarake te shqiptareve ...

Marrëdhëniet mes Shqipërisë dhe Francës

Marredheniet Shqiperi-France u referohen marredhenieve aktuale dhe historike te Shqiperise dhe Frances. Vendet jane anetare te Organizates se Traktatit te Atlantikut te Veriut NATO dhe Organizates per Siguri dhe Bashkepunim ne Evrope. Si themelue ...

Marrëdhëniet mes Shqipërisë dhe Gjeorgjisë

Marredheniet Shqiperi - Gjeorgji jane marredheniet nderkombetare midis Shqiperise dhe Gjeorgjise. Marredheniet diplomatike midis Gjeorgjise dhe Republikes se Shqiperise u krijuan ne 8 korrik 1993. Te dyja vendet kane nje ambasador jorezident me q ...