ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 263

Guinea Ekuatoriale

Guinea Ekuatoriale ndodhet ne pjesen perenimore te Afrikes dhe ne perenidim te vendit ka dalje ne Oqeanin Atlantik. Guinea Ekuatoriale ne veri kufizohet nga Kameruni ndersa ne pjesen lindore dhe jugore nga Gaboni, pjesa perindimore laget nga ujra ...

Malavi

Republika Malavi ndodhen ne pjesen jugore te Afrikes dhe pergjate pjesen lindore te vendit ka dalje ne Liqenin Maleviane. Perndryshe siperfaqja e ketij vendi kufizohet ne veri me Tanzanine, ne lindje me liqenin, ne jug-lindje dhe jug me Mozambiku ...

Mauritiusi

Artikulli kryesor: Gjeografia e ishullit Mauritius Siperfaqja e pergjithshme e ishullit Mauritius eshte 2.040 km 2 duke llogaritur Ishujt Agalega, Kargados Karajos Shoals-in ang.: Cargados Carajos Shoals Saint Brandon) dhe Rodrigrezin ang.:Rodrig ...

Mozambiku

Mozambiku ndodhet ne pjesen jugore te Afrikes dhe pergjate tere vijes kufitare ne lindje ka dalje ne Oqeanin Indian. Pjesa tokesore e kufirit pershkohet nga kufiri me Republiken Afrika Jugore ne jug, pastaj ne perendim me Zambian e Malevin dhe ne ...

Republika Demokratike e Kongos

RD e Kongos ndodhet ne pjesen qendrore te Afrikes dhe eshte nje vend kontinental me ne dalje te ngushte ne perendim te vendit ne Oqeanin Atlantik. Kufirit i RD e Kongos pershkohet nga kufiri me Republiken Afrika Qendrore e Sudanin ne veri, ne lin ...

Republika e Kongos

Republika e Kongos, e njohur edhe si Kongoja ose Kongo, Kongoja e Vogel, Kongo-Brazzaville, eshte vend i pavarur ne Afriken qendrore. Kufizohet ne perendim dhe veriperendim me Gabonin, ne veriperendim me Kamerunin, ne veri me Afriken Qendrore, si ...

Ruanda

Ruanda ndodhet ne pjesen qendrore te Afrikes dhe eshte nje vend kontinental. Kufirit i Ruandes pershkohet nga kufiri me Uganden ne veri, ne lindje Tanzanine, ne jug me Burundin dhe ne tere pjesen perendimore me RD te Kongos

Ishujt Marshall

Republika e Ishujt Marshall eshte nje shtet ishull perendimore ne Oqeani Paqesor. I shtetit perbehet nga te njejtit grup ishull, e Mikronezise i takon.

Samoa

Shteti i Pavarur i Samoas ose siç njhet zakonisht Samoa eshte shtet ishullor ne Oqeanin e Qete. Deri ne vitin 1997 quhej Samoa Perendimore. Shtrihet perafersisht ne gjysme te rruges ne mes Havajeve dhe Zelandes se Re. Samoa perbehet nga dy ishuj ...

Samoa Amerikane

Samoa Amerikane eshte nje territor i painkorporuar i Shteteve te Bashkuara qe ndodhet ne jug te Oqeanit Paqesor, ne juglindje te shteti te pavarur te Samoas. Qyteti kryesor i ishulli eshte Tutuila. Ishujt Manua, Rose Atoll, dhe Swains Island gjit ...

Suedia

Suedia, zyrtarisht Mbreteria e Suedise, eshte nje shtet skandinav ne pjesen veriore te Evropes. Suedia kufizohet me Norvegjine ne perendim dhe Finlanden ne lindje dhe eshte e lidhur me Danimarken nepermjet ures mbi ngushticen Öresund. Me nje sipe ...

Argjentina

Argentina, zyrtarisht Republika Argjentine, eshte nje republike federale qe ndodhet ne juglindje te Amerikes se Jugut. Ajo kufizohet nga Bolivia dhe Paraguai ne veri, Brazili ne verilindje, Uruguai dhe Oqeani Atlantik ne lindje, Kili ne perendim ...

Bolivia

Bolivia eshte shtet ne pjesen qendrore te Amerikes Jugore. Ne veri dhe lindje kufizohet me Brazilin, ne jug me Paraguain dhe Argjentinen dhe ne perendim me Kilin dhe Perune. Qe nga viti 1839 qeveria ishte e vendosur ne Sucre, gjersa ne vitin 1898 ...

Arabia Saudite

Mbreteria e Arabise Saudite eshte shtet ne Azi. Arabia Saudite ndodhet ne Gadishullin Arabik. Me nje siperfaqe toke perafersisht 2.150.000 km 2, Arabia Saudite eshte gjeografikisht shteti me i madh sovran ne Azine Perendimore, i dyti per nga madh ...

Kuba

Kuba eshte nje shtet qe perfshin ishullin e Kubes, si dhe Ishullin e Rinise dhe disa arkipelage te vegjel. Kuba ndodhet ne Karaibet veriore ku takohen Deti i Karaibeve, Gjiri i Meksikes dhe Oqeani Atlantik. Ajo ndodhet ne jug te shtetit amerikan ...

Republika Dominikane

Republika Dominikane, e njohur edhe si Quisqueya nga vendasit, eshte shtet ne Karibe, e vendosur me dy te tretat ne lindje te ishullit Hispanjol, ne te cilen kufizohet me Haitin. Hispanjol eshte ishulli i dyte per nga madhesia ne Antilet e Medha ...

Melanesia

Melanesia eshte nje nenrajon i Oqeanise qe shtrihet nga ishulli i Guines se Re ne pjesen jugperendimore te Oqeanit Paqesor ne Detin Arafura dhe drejt lindjes ne Fixhi. Rajoni perfshin kater shtetet e pavarura te Vanuatuas, Ishujt Solomon, Fixhi, ...

Polinezia

Polinezia eshte nje nenrajon i Oqeanise, i perbere nga me shume se 1000 ishuj te shperndare ne zonat qendrore dhe jugore te Oqeanit Paqesor. Te gjithe njerezit qe banojne ne ishujt e Polinezise quhen polineziane dhe ata kane shume karakteristika ...

Konventa e Bernës

Konventa e Bernes e njohur ndryshe edhe si Konventa per Ruajtjen e Jetes se Eger dhe Habitatet Natyrore Evropiane eshte nje instrument juridik detyrues nderkombetar ne fushen e mbrojtjes dhe ruajtjes se natyres. Ajo perfshin trashegimine natyrore ...

Meteoroidet

Meteoroid eshte nje trup i vogel shkembor ose metalik ne hapesiren kozmike. Meteoroidet jane dukshem me te vegjel se asteroidet, dhe shkojne ne madhesi nga kokrra te vogla deri tek objektet me nje meter te gjere. Objektet me te vogla se kjo klasi ...

Bashkëpunëtorët shkencorë të Institutit Albanologjik - Prishtinë

Bashkepunetoret shkencore te Institutit Albanologjik te Prishtines eshte titull-statut qe i jepet punonjes shkencore qe zakonisht jane puntoreve shkencore te vjeter dhe i takojne brezit te mesem ne kete institucion.

Historija shqiptare

Historija shqiptare e autorit Georg Stadtmueller botim i Hylli i drites ne shtypshkronjen A. GJ. Fishta Shkoder 1942 Botim ne formen e nje fletorjeje me 27 faqe ne formatin 14 me 22 cm Perkthim i Prof. Karl Gurakuqi

Hulumtuesit e Institutit Albanologjik - Prishtinë

Hulumtuesit e Institutit Albanologjik te Prishtines eshte titull-statut qe i jepet punonjes shkencore qe zakonisht jane puntoreve te rinje ne kete institucion.

Instituti Albanologjik i Prishtinës

Instituti Albanologjik i Prishtines eshte institucion i pavarur publik kerkimor-shkencor qe merret me studimin e kultures shpirterore e materiale te shqiptareve. Veprimtarine e vet e zhvillon ne baze te Ligjit per Institutin Albanologjik dhe Ligj ...

Nahia

Nahia eshte nje percaktim ndarjeje administrative ne shtetet arabe, i zbatuar edhe ne viset shqiptare gjate Perandorise Osmane.

Kalokagathia

Kalokagathia ose kalos kagathos eshte nje shprehje e cila paraqet idealin e persosjes fizike dhe morale te njeriut ne kulturen greke te shekullit V p.e.s. Perdorimi i saj vertetohet qe nga Herodoti dhe periudha klasike. Fraza ne fjale eshte e per ...

Ad hoc

Ad hoc eshte nje fjali nga latinishtja qe ka kuptimin "per kete çast" ose "e pershtatshme per nje ndodhi/ngjarje". Ne kuptimin tjeter, ad hoc pershkruan veprimet e improvizuara dhe gjera, te cilat jane te formuluara posaçerisht per nje qellim apo ...

Ceteris paribus

Ceteris paribus ose caeteris paribus eshte nje shprehje latine qe do te thote "gjera te tjera te barabarta". perkthimet ne anglisht te frazes perfshijne te gjitha gjerat e tjera jane te barabarte ose gjera te tjera mbahen konstante ose gjithçka t ...

Rreth vitit

Circa shkurtuar shpesh ca. ose c. nenkupton "afersisht" ne disa gjuhe evropiane dhe perdoret si nje fjale e huazuar ne anglisht, zakonisht duke iu referuar nje date. Circa perdoret gjeresisht ne shkrimet historike kur datat e ngjarjeve nuk dihen ...

Sui generis

Sui generis eshte nje togfjalesh latin qe do te thote "i llojit te vet, lloj me vete, i veçante. Disa disiplina e perdorin gjeresisht per te percaktuar entitete te veçanta, ku perfshihen: Filozofi, per te pershkruar nje ide ose nje realitet qe nu ...

Arbëreshët (kthjellim)

Arben/Arber, prej ku rrjedh fjala Arbenesh/Arberesh, dikur metonte krejt shqiptaret deri ne shekullin e 18. Kohet e sotme perdoret per grupe te ndryshme me prejardhje shqiptare, por duke perfshire edhe perdorime si: Arbereshet, ku dallojne Arber, ...

Nuselala

Giusto ose bukla, eshte nje gjitar me trup te holle, ngjyre bezhe ne te kuqe. Ka permasa te vogla, deri ne 35 cm gjatesi. Eshte nje nga grabitqaret kryesore te minjve.

Shkijet

Shkijet jane popuj qe jetonin ne skajet e perandoris Bizantine qe nga vitet 513 paraqiteshin here pas here me sulme te organizuara ndaj Peradoris Bizantine. Populli i bare i skajshem qe kreu sulme te organizuar ishte populli i bullgareve thrake t ...

Hani

Hani eshte nje bujtine parake perbrinje nje rruge te pergjithshme, neper shtigje apo stacione ndalimi, po ashtu edhe neper qytete ku bunin shtegtaret, ku njeherit vendoseshin e grazhdoheshin edhe kafshet mbajtese para motorizimit. Pritesi ose per ...

Këna

Kena ose kâna eshte nje ngjyre e pergatitur nga bima Lawsonia inermis. Ne Malesi te Gjakoves kanagjeçi eshte nje festim i vogel midis grave qe zbukurohet me kane çika e cila te nesermen martohet e nuseron. Kena gjithashtu mund ti referohet artit ...

Gjermanishtja e ulët

Gjermanishtja e ulet ose Saksi i ulet eshte nje gjuhe gjermane perendimore e folur kryesisht ne Gjermanine veriore dhe ne pjesen lindore te Holandes. Eshte folur edhe ne nje mase me te vogel ne diasporen gjermane ne mbare boten, nga frisianet etn ...

Gjuha cimbriane

Gjuha Cimbriane i referohet ndonjeres prej varieteteve lokale te Gjermanishtes se eperme te folura ne Italine verilindore. Folesit e gjuhes njihen si Zimberni. Cimbriani eshte nje gjuhe gjermane qe lidhet me gjuhen bavareze, me sa duket qe rrjedh ...

Gjuhët Anglo-Frisiane

Gjuhet Anglo-Frisiane jane grupi i gjuheve perendimore gjermane qe perfshijne Gjuhet Angleze dhe Frisianisht. Gjuhet anglo-frisiane dallohen nga gjuhet e tjera perendimore gjermane nga disa ndryshime te shendosha: ligji ingameonik i shpines nazal ...

Gjuhët e larta gjermane

Gjuhet e larta gjermane ose dialektet e larta gjermane perfshijne varietetet e gjermanishtes te folur ne jug te isroglosses Benrath dhe Uerdingen ne Gjermanine qendrore dhe jugore, Austri, Lihtenshtajn, Zvicer dhe Luksemburg, si dhe ne pjeset fqi ...

Gjuhët ingvaonike

Gjermanishtja e detit te veriut i njohur edhe si Ingvaeonik eshte nje grupim i postuluar i gjuheve gjermane te veriut, qe perbehet nga frisianet e vjeter, anglishtja e vjeter dhe saksoni i vjeter dhe pasardhesit e tyre. Ingvaeonik eshte emeruar s ...

Fixhi Hindi

Fiji Hindi eshte nje gjuhe e folur nga njerez me origjine indiane qe jetojne ne Fixhi. Kjo eshte shume e ndryshme nga standardi Hindi folur ne Indi dhe marredheniet ne mes te dy gjuhet eshte i ngjashem me ate ne mes te Holandes dhe Africaans. Gju ...

Gjuhët indo-ariane

Gjuhet indo-ariane jane nje dege e familjes indo-evropiane te folur ne subkontinentin indian. Bashke me degen iraniane, ata i perkasin grupit gjuhesor indo-iranian. Folesit e gjuheve indo-ariane jane gati gjysmen te gjithe folesve e gjuheve indo- ...

Gjuha hindustani

Hindustanishtja, historikisht i njohur gjithashtu si Hindavi, Dehlavi dhe Rekhta, eshte lingua franca e Indise Veriore dhe Pakistanit. Kjo eshte nje gjuhe Indo-Arjane, qe bazen e saj kryesisht e ka nga dialekti Khariboli i Delhit. Gjuha perfshin ...

Gjuha rome

Gjuha Rome perbehet prej gjuheve te ndryshme te romeve qe perkasin ne degen Indo-Aryan te familjes indo-evropiane te gjuhes. Sipas Ethnologut, shtate varietetet e romeve jane mjaft divergjente per tu konsideruar gjuhe te tyre. Me e madhja eshte V ...

Gjuha urdu

Gjuha urdu, i njohur ne nivel lokal tek folesit e tij si Gjuha Lashkari لشکری, eshte nje gjuhe indoevropiane, pjese e familjes se gjuheve indoariane. Gjuha urdu u zhvillua ne Azine Jugore, ne periudhen nga viti 1200 deri ne vitin 1800, gjate kohe ...

Gjuha dari

Gjuha dari ose darishtja, e njohur edhe si persishtja dari eshte nje varitant i gjuhes perse qe flitet ne Afganistan. Termi "dari" eshte pranuar zyrtarisht qe te zevendesoj termin "perse" nga qeveria afgane ne vitin 1964. Ne shume burime peredimo ...

Gjuha pashto

Gjuha pashto ose pashtishtja, e njohur edhe si gjuha afgane ose patane, eshte gjuhe iranike e cila flitet ne Afganistan dhe ne perendim te Pakistanit. Gjuha pashto i takon grupit te gjuheve iraniko-lindore. Kjo gjuhe flitet nga 38 deri ne 42 mili ...

Gjuhët kurde

Gjuha kurde eshte nje kontinuum i gjuheve iranike veriperendimore te folura nga kurdet ne Azi. Kurdishtja formon tre grupe dialektore te njohura si kurdishtja veriore, kurdishtja qendrore dhe kurdishtja jugore. Nje grup i veçante i gjuheve zazish ...

Gjuha perse

Gjuha perse, persishtja ose farsishtja eshte nje gjuhe iranike qe flitet ne Iran, Afganistan, Taxhikistan dhe Uzbekistan. Eshte e klasifikuar si vazhdim i persishtes se mesme, gjuha zyrtare dhe letrare e Perandorise Sasanide, vete nje vazhdim i p ...

Frangjishtja e vjetër (Gjuhë)

Frangjishtja e vjeter ishte gjuha e folur ne Francen Veriore nga shekulli 8 deri ne shekullin e 14-te. Ne shekullin e 14-te, keto dialekte u njohen kolektivisht si langue doïl, ne kontrast me langue doc ose gjuhes okuliane ne jug te Frances. Mesi ...