ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 273

Palma mbretërore

Roystonea regia, e quajtur zakonisht edhe si palma mbreterore ose palma mbreterore e Kubes, eshte nje lloj i palmave e cila i perket gjinise Roystonea.

Pleshti

Pleshtat, jane insekte qe i takojne rendit Aphandipterat dhe jane ektoparazit qe ushqehen me gjak te gjitareve dhe te shpezeve.Perfaqsues nga ky rend eshte Pulex irritans. Jeton neper banesa, ka trup te vogel me kembe te pasme te gjata qe sherbej ...

Salamandra

Salamandra banon ne pyjet gjethngerense ne viset bregore prane ujerave. Eshte shtaze e ngathte dhe e ngadalshme, aktive gjate nates-kur edhe del per ne kerkim te ushqimit. Ne kohen me shi mund ta shohim edhe gjate dites. Shumicen e kohes e kalon ...

Fauna

Fauna perkufizon teresine te gjithe llojeve te kafsheve ne nje zone, shkenca perkatese eshte geozoologie. Ne se shihet e tere planeti toke, atehere ajo perfshin fauna gjithe kafshet, p.sh. ne paleontologjine, ku behet fjale per nje "Fauna te Krei ...

Rezervati Oreljak

Orelyak eshte rezerve natyrore ne pjesen qendrore te vargjeve malore Pirin ne Bullgarine jug-perendimore. Ndodhet ne Komunen Gotse Delçev, Provinca Blagoevgrad. Eshte shpallur me 22 shkurt 1985 per te mbrojtur pyjet e vjetra te ahut, me afersi te ...

Ailuridae

Ailuridae eshte nje familje ne rendin e gjitareve Karnivora. Familja perbehet nga panda e kuqe dhe te afermit e saj te zhdukur. Georges Cuvier per here te pare e pershkroi Ailurusin se i perkiste familjes se rakuneve ne 1825; ky klasifikim ka qen ...

Alcelafinët

Nenfamilja Alcelafinae i familjes Bovidae permban antilopat afrikane, alcefet, bonteboket, dhe disa lloje te ngjashme. Ne varesi te klasifikimit, ka 6-10 lloje te vendosura ne kater gjini, megjithese Beatragus ndonjehere konsiderohet nje nengjini ...

Antilokapridët

Antilokapridae eshte nje familje e dythundrakeve endemike ne Ameriken Veriore. Te aferit e tyre me te ngushte jane girafidet, te cilet sebashku ata perbejne superfamiljen Girafoidea. Vetem nje lloji, pronghorn, qe jeton sot; te gjithe anetaret e ...

Antilopat e vërteta

Antilopinae eshte nje nenfamilje qe ndodhet mbrenda familjes Bovidae.Gazelat, antilopa e zeze aziatike, gerenuket, dibatage, dhe gazelat e Azise Qendrore jane shpesh te referuara si "antilopat vertete", dhe zakonisht klasifikohen si te vetmit per ...

Ariu i shpellës

Ariu i Shpelles ishte nje specie ariu qe jetonte ne Evrope dhe Azi gjate epokes se akullnajave dhe u zhduk rreth 24.000 vjet me pare, gjate fundit e epokes se akullnajave. Si fjala "shpella" dhe emri shkencor spelaeus jane perdorur per shkak te f ...

Ariu me hunde te shtypur

Ariu hund shtypur ose ariu fytyr shkurter Arctodus spp. eshte nje i ari i zhdukur qe banonte ne Ameriken e Veriut gjate epoka se akullnajave nga rreth 1.8 Mya deri 11.000 vjet me pare. Ishte ariu me i zakonshem i Amerikes se Veriut dhe ishte me i ...

Ariu panda

Ariu panda ose shkurt panda, eshte nje gjitare qe ben ´pjese ne familjen Ursidae. Karakterizohet nga njolla te medha te zeza rreth syve, mbi veshe dhe neper trupin e tij te rrumbullaket. Megjithese i perket rendit Carnivora, ariu panda eshte nje ...

Bdeogale

Bdeogale eshte nje gjini e tre llojeve te mangustave vendas ne pyjet me shi te Afrikes qendrore dhe perendimore. Ato jane kryesisht tokesore dhe insektivor.

Beluga

Beluga ose balena e bardhe eshte cetace arktik dhe sub-arktik. Eshte nje nga dy anetaret e familjes Monodontidae, se bahsku me narvalin, dhe eshte anetari i vetem i gjinise Delphinapterus. Kjo kafshe e detit shpesh quhet edhe kanarina e detit per ...

Binturongu

Binturongu, i njohur gjithashtu si macja ari eshte nje viverrid,vendas per Azine jugore dhe Azine juglindore. Ёshte e pazakonte ne pjesen me te madhe te tij, dhe eshte vleresuar si lloji i cenuar ne listen e kuqe te IUCN per shkak te nje tendence ...

Binturongu i Palavanit

Binturongu i Palvanit eshte nje nenlloji binturongu, nje gjitar ne familjen Viverridae. Ёshte i njohur zakonisht edhe si macja ari palavaneze. Ky nenlloji eshte endemik ne ishullin e Palavan ne Filipine.

Bovidët

Bovidae perben nje familje biologjike thundrake, ripertypes vertebrore qe perfshin bizonet, buajt afrikan, buallicat, antilopat, delet, dhite, buajt e myshqeve, dhe lopet. Nje anetar i kesaj familje quhet bovid. Me 143 specie ekzistuese dhe 300 l ...

Caracal

Caracal eshte nje gjini e nenfamiljes Felinae ne familjen Felidae. Me pare, konsiderohej te ishte nje gjini monotipike, qe perbehej vetem nga speciet e tipit: Caracal caracal, i quajtur zakonisht karakali. Analiza gjenetike ka treguar qe karakali ...

Catopuma

Catopuma eshte nje gjini qe permban dy lloje te vogla te maceve te egra aziatike, macen e arte aziatike dhe macen borneane. Te dy jane zakonisht me ngjyre kafe te kuqerremte, me shenja me te erreta ne koke. Te dy speciet u ndane nga njera-tjetra ...

Cetacetë

Cetacete jane nje dege gjeresisht e perhapur e gjitareve te detit, mishngrenes dhe me pende. Pjese e rendit te cetaceve, Cetacea, jane nenrendet: Odontoceti, Mysticeti dhe Archaeoceti. Ka rreth 89 lloje te cetaceve, ku 70 i takojne nenrendit Odon ...

Civetët malagasianë

Euplerinae, te njohur si civetet malagaset, eshte nje nenfamilje e mishngrenesve qe perfshin kater lloje te kufizuara ne Madagaskar. Se bashku me nenfamiljen Galidiinae, e cila gjithashtu ndodhet vetem ne Madagaskar, ai formon familjen Eupleridae ...

Civeti i palmave i Hosetit

Civeti i palmave i Hosetit, i njohur gjithashtu si civeti i Hosetit, eshte nje specie viverrid endemike ne ishullin e Borneos. Ёshte radhitur ne Listen e Kuqe te IUCN si i prekshme per shkak te nje renie te vazhdueshme te popullsise, e vleresuar ...

Civeti i palmave i Ovstonit

Civeti i palmave i Ovstonit eshte nje civet amtare ne Vietnam, Laos dhe Kines jugore. Ёshte renditur si i rrezikuar nga IUCN per shkak te nje renie te vazhdueshme te popullsise, e vleresuar te jete me shume se 50% gjate tre brezave te fundit, te ...

Civeti i palmave i Sulavesit

Civeti i palmave i Sulavesit,i njohur gjithashtu si civeti i Sulavesit dhe musangu eshte nje lloji civeti palmash pak i njohur qe eshte endemik per Sulavesin. Ёshte renditur si lloji i cenuar ne listen e kuqe te IUCN per shkak te renies se popull ...

Civeti i palmave me shirita

Civeti i palmave i shiritave, i quajtur edhe civeti me shirita, eshte nje civet qe gjendet ne rajonin Sundaic dhe ndodhet ne Mianmar, gadishullun e Malajzis, gadishullin e Tajlandes, dhe ne Indonezi ne ishujt e Sipura, Sumatra dhe Borneo. Ёshte r ...

Civeti i palmave të arta

Civeti i palmave te arta eshte nje civet palmash,endemik ne Sri Lanka. Ёshte renditur si lloji i cenuar ne listen e kuqe te IUCN. Shperndarja e saj eshte e fragmentuar, dhe shtrirja dhe cilesia e habitatit te saj ne rajonet kodrinore te Sri Lanka ...

Civeti me njolla të mëdha i Malabarit

Civeti me njolla te medha i Malbarit, i njohur gjithashtu si civeti Malabar, eshte nje viverrid endemike te Ghatsit perendimore te Indise. Ёshte renditur si e rrezikuar ne menyre kritike ne listen e kuqe te IUCN pasi popullsia vleresohet te kete ...

Civeti vidër

Civeti vider eshte nje civet semiaquatik amtare ne Tajlande, Malajzia, Indonezia dhe Brunei. Ёshte renditur si e rrezikuar per shkak te nje renie serioze te popullsise ne vazhdim, e vleresuar te jete me shume se 50% gjate tre brezave te fundit, q ...

Çervotanët

Dreret-minj ose çervotinet jane dythundrake te vegjel qe perbejne familjen Tragulidae. 10 lloj ekzistuese jane vendosur ne tre gjini, por disa lloje gjithashtu njihen vetem nga fosilet. Ljojet e gjalla gjenden ne pyje ne Azine Jugore dhe Juglindo ...

Deinotherumi

Deinotheriumi "bishe e tmerrshme" qe rrjedh nga δεινός greke e lashte, deinos qe do te thote "i tmerrshem" dhe θηρίον,therion qe do te thote "kafshe" ishte nje i aferm i madh parahistorik i elefanteve te sotem qe shfaqeshin ne Miocene te Mesme dh ...

Delfini

Delfini eshte emri i perbashket per nje grup gjeresisht te shperndare dhe te larmishem te gjitareve placentare te detit. Eshte nje grupim joformal brenda rendit Cetacea, duke perjashtuar balenat dhe derrat e detit. Delfini eshte gjitar ujor i kon ...

Derri i egër

Paraardhes i shumices se llojeve te derrave shtepiake. Gezofi i tyre eshte ne ngjyre kafe te erret. Kelyshet kane vija me te erreta ne gjithe gjatesine e trupit, ndersa meshkujt kane nje krife te forte dhe nje dhemb te dale ne nofullen e siperme. ...

Deveja

Nje deve eshte nje kafshe dythundrake ne gjinine Camelus qe mban depozita te dallueshme yndyrore te njohura si "gunga" ne shpine te saj. Devete kane kohe qe jane zbutur dhe, si bageti, ato sigurojne ushqim dhe tekstile. Si kafshe qe punojne, deve ...

Drerët e Botës së Re

Capreolinae, Odocoileinae, ose dreret e Botes se Re eshte nje nenfamilje ne familjen Cervidae. Ndryshe, ata njihen si dreret telemetacarpal, per shkak te struktures se tyre te kockave qe jane te ndryshme nga nenfamilja Cervinae. Capreolinae besoh ...

Drerët e Botës së Vjetër

Cervinae ose dreret e Botes se Vjeter, jane nje nenfamilje ne familjen Cervidae. Nga ana tjeter, ata jane te njohur si dreret plesiometacarpal, per shkak te struktures se tyre se kaviljes duke qene e ndryshme nga Capreolinae.

Dreri

Dreri eshte nje emre qe perfshin te gjitha llojet e familjes Cervidae. Dy grupet kryesore te drereve jane Cervinae, duke perfshire muntjact, elkun, drerin e rendomt,drerin lopatar dhe çitali ; dhe Capreolinae, duke perfshire renen, kaprollin,drer ...

Dhentë

Nenfamilja Caprinae ose dhente eshte nje nenfamilje qe ben pjese ne familjen Bovidae ne rendin Artiodaktila, dhe perbehet kryesisht nga bovid me madhes te mesme. Nje anetar i kesaj nenfamilje quhet dhen, ose nga te huajt ata ndryshe quhen antolop ...

Elasmotheriumi

Elasmotherium eshte nje gjini e zhdukure rinoceronteve te medhenj endemike te Eurazise gjate Pliocenit te vonshem, qe ekziston nga 2.6 Ma ne te pakten sa me vone qe 39.000 vjet me pare ne Pleistocenen e Vone. Nje date me re e 26.000 BP konsideroh ...

Eupholidota

Familja: †Patriomanidae Superfamilja: Manoidea Gjinia: † Necromanis Incertae sedis Familja: Manidae pangolinet Nenrendi: Eufolidota pangolinet e vertete Familja: †Eomanidae Superfamilja: † Eomanoidea

Fokat pa veshë

Fokidae, fokat pa vesh ose fokat e verteta jane nje nga tre grupet kryesore te gjitareve brenda Pinipedia. Ata nganjehere quhen edhe fokat zvarritese per ti dalluar nga fokat me gezof dhe luanet e detit te familjes Otaridae. Fokat jetojne ne oqea ...

Geneta

Genetat jane mishngrenes viverrid te cilet perbejne gjinine Genetta, i cili perbehet nga 14 deri ne 17 lloje. Fosilet e genetave nga Plioceni jane gjetur ne Marok. Geneta e zakonshme eshte i vetmi i viverrideve,i cili eshte i pranishme ne Evrope ...

Geneta abisiniane

Geneta abisinane, e njohur gjithashtu si geneta etiopiane, eshte nje lloji genete amtare ne Etiopi, Eritrea, Somalia, Sudan, dhe Xhibuti. Ёshte renditur si te dhena te mangeta ne listen e kuqe te IUCN. Ёshte nje nga llojet e genetave me pak te nj ...

Geneta e Bourlonit

Geneta e Bourlonit eshte nje lloji genete e njohur ne pyjet e Guinese se siperme. Ёshte i njohur nga vetem 29 ekzemplare zoologjike ne muzeun e historise natyrore dhe eshte pershkruar si nje lloji ri Genetta ne 2003. Ajo eshte renditur si lloji i ...

Geneta e Xhonstonit

Geneta e Xhonstoni t eshte nje lloji genete e njohur ne pyjet e Guinese se siperme. Ndersa kercenohet nga shpyllezimi dhe shnderrimi i pyjeve te shiut ne toke bujqesore dhe industrialisht, ai renditet si lloji afer kercenimit ne Listen e Kuqe te ...

Geneta mbret

Geneta mbre t eshte nje lloji genete,vendas ne Republika e Kongos, Guinea Ekuatoriale, Liberi, Gana dhe Bregun e Fildishte. Siç nuk eshte regjistruar qe nga viti 1946, ai renditet si te dhena te mangeta ne Listen e Kuqe te IUCN. Ndoshta banon vet ...

Geneta servaline me kreshtë

Geneta servaine me kreshte, i njohur gjithashtu si geneta me kreshte, eshte nje lloji genete,endemik ne Nigeri dhe Kamerun. Ndersa popullsia ka rene per shkak te humbjes se habitatit, ajo renditet si lloji i cenuar ne Listen e Kuqe te IUCN. Ajo u ...

Geneta ujore

Geneta ujore eshte nje lloji genete qe ka qene vetem regjistruar ne verilindje te Republikes Demokratike te Kongos. Meqenese dihet vetem nga rreth 30 ekzemplare ne koleksionet zoologjike, ai ishte renditur si te dhena te mangeta ne Listen e Kuqe ...

Gepardi

Gepardi eshte nje mace e madhe e familjes Felidae qe ndodhet ne Afriken Jugore, Veriore dhe Lindore, dhe disa lokalitete ne Iran. Lloji eshte listuar ne listen e kuqe, pasi ajo pesoi nje renie te konsiderueshme ne rangun e saj historik ne shekull ...

Girafidët

Girafidae eshte nje familje ripertypesish ne rendin e dythundrakeve qe ndajne nje paraardhes te perbashket me cervidet dhe bovidet. Kjo familje, dikur nje grup i larmishem i perhapur ne te gjithe Evroazine dhe Afriken, aktualisht perfshin vetem d ...

Gorilla e malit

Gorilla e Malit eshte nje nga dy nenspeciet e Gorillave Lindore. Ka dy popullata Gorillash Mali, nje ne malin vullkanik Virunga ne Afriken Qendrore dhe tjetra ne Ugande