ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 276

Sh.B. e Librit Universitar

Sh.B. e Librit Universitar ose shkurt SHBLU eshte shtepi botuese e Librit Universitar qe financohet nga shteti per botimin e teksteve universitare, te miratuara nga departamenti perkates. Zakonisht autoret qe botojne prane SHBLU-se jane

Sh.B. Logoreci

Sh tepia B otuese Logoreci e ka filluar aktivitetin e saj ne vitin 1994. Ajo boton kryesisht libra. Ne vitin 2000 Logoreci ka organizuar aktivitetin 80-vjetori i lindjes se aktores se popullit Marie Logoreci, ne te cilin u promovua edhe libri kus ...

SH.B. Rrjedha

Rrjedha vepron edhe si Shtepi Botuese me seli ne Gjilan, Kosove e cila funksionon ne kuader te KGA (Klubit "Rrjedha", pas vitit 1990 shpejt pas renies se monizmit me nje vizion per te vazhduar perhapjen e kultures shqiptare ne nje kohe te histori ...

Shtëpia Botuese Naim Frashëri

Shtepia Botuese" Naim Frasheri”, eshte ent botues qe mban ne biografine e vet botime te shkrimtareve te letersise se vjeter, Buzuku, Bogdani, Budi, te letersise se Rilindjes Kombetare, te letersise se Pavarsise, si dhe me pas te letersise se mbiq ...

Shtëpia Botuese Onufri

Shtepia Botuese Onufri eshte nje shtepi botuese e pavarur shqiptare me qender ne Tirane, Shqiperi dhe nje dege ne Prishtine. Onufri u themelua ne vitin 1992 dhe konsiderohet si shtepia kryesore per botimieve e punimeve klasikeve dhe shkencore ne ...

Sallë operacioni

Salle operacioni eshte nje strukture brenda nje spitali ku operacionet kirurgjikale kryhen ne nje mjedis aseptik. Sallat e operacionit jane te bollshme, te lehta per tu pastruar ne dhomen e pastrimit dhe te ndriçuara mire, tipikisht me drita kiru ...

1 Lek

Shih: 1 Lek monedhe 1988 1 Lek eshte monedhe e emetuar nga Banka e Shqiperise ne vitin 1988.

1/4 Leku (1927)

Monedha "1/4 Leku" leshuar ne qarkullim nga Banka e Shqiperise ne vitin 1927. Kjo monedhe u prodhua ne dy vite 1926-1927 dhe eshte prodhuar ne Rome, gjate periudhes se Mbreterise se Shqiperise nen mbretin Zog I.

5 Lekë (1995)

5 Leke eshte monedhe e emetuar nga Banka e Shqiperise ne vitin 1995. Pamja e perparme: Ka vleren nominale dhe nje dege ulliri anes vleres. Pamja e prapme: Ka te shkruar "Republika e Shqiperise", vitin e shtypit te monedhes dhe ne qender shqiponje ...

10 Lekë (2005)

Monedha 10 Leke e leshuar ne qarkullim nga Banka e Shqiperise ne vitin 2005 per qellime numizmatike me tematike "Objekte te trashegimise kulturore". Pamja kryesore: Vlera emerore 10 Leke, shkruar ne hark siper "Objekte te trashegimise kulturore". ...

10 Lekë monedhë (2005)

Monedha metalike 10 Leke e leshuar ne qarkullim nga Banka e Shqiperise ne vitin 2005 per qellime numizmatike me tematike "Tirana 85-vjet kryeqytet, 1920-2005". Pamja kryesore: Vlera emerore 10 Leke, siper nje pellumb dhe ne hark poshte shkruar "T ...

50 Lekë

50 Leke eshte monedhe metalike e emetuar nga Banka e Shqiperise. Pamja e peparme: Ka vleren nominale, si dhe nje mbushje artistike poshte saj. Pamja e prapme: Ka te shkruar "Republika e Shqiperise", vitin e shtypit te monedhes, 2000 dhe ne qender ...

50 Lekë (2004)

50 Leke eshte monedhe e emetuar nga Banka e Shqiperise ne vitin 2004 me tematike "Objekte te trashegimise kulturore". Pamja kryesore: Elementi figurativ i paraqitur, perfaqeson kostumin tipik tradicional shqiptar me fustanelle per burra, i cili e ...

50 Lekë monedhë (2003)

50 Leke eshte monedhe e emetuar nga Banka e Shqiperise. Pamja e perparme: Ka vleren nominale ne qender te ndare me nje vije horizontale ne mes dhe te shkruar, ne hark siper "Antikiteti shqiptar". Pamja e prapme: Ne qender ka nje helmete ilire, te ...

50 Lekë monedhë Jeronim De Rada (2003)

50 Leke Monedhe metalike me tematike "100 Vjetori i vdekjes se Jeronim De Rades. Pamja kryesore: Ne qender vlera "50 Leke", e vendosur brenda nje rombi. Pamja e pasme: Ne qender portreti i Jeronim De Rades, mbi nje liber te hapur dhe nen te vitet ...

100 Lekë (2002)

100 Leke eshte monedhe e emetuar nga Banka e Shqiperise ne vitin 2002 me tematike "90-Vjetori i Shpalljes se Pavaresise". Pamja kryesore: Portreti i Ismail Qemalit ne qender, vlera 100 Leke dhe shkruar ne hark siper "Ismail Qemali", ne hark posht ...

200 Lekë 900/1000 Ar (2001)

Monedhe ari e leshua ne qarkullim nga Banka e Shqiperise ne vitin 2001 per qellime numizmatike me tematike "Integrimi i Shqiperise ne Evrope" 200 Leke 900/1000 Ar

500 Lekë

te gjitha ketolek jane hequr nga qarkullimi pervec atij te fundit me fytyren e ismail qemalit

5000 Lekë (2007)

5000 Leke eshte nje kartemonedhe shqiptare e cila eshte emetuar 3 here: per here te pare ne vitin 1996, per here te dyte ne vitin 2001 dhe, se fundmi ne vitin 2007.Ne keto emetime figurat, forma dhe permasat jane ruajtur por jane shtuar elementet ...

Kartëmonedhave shqiptare

100 Franga Ari viti 1937 --- 100 Franga Ari viti 1939 20 Franga ari viti 1939 5 Franga Ari viti 1939 --- 10 Lek viti 1940 2 Lek viti 1940 100 Franga viti 1940 5 Lek viti 1940

Kartmonedha 20 lekë (Lek provë 1985)

Kartmonedha 20 leke eshte nje kartmonedhe e Bankes se Shtetit Shqiptar e vitit 1985 ne te cilen eshte dizajnuar nje foto ku paraqitet nje panorame nga qyteti i Gjirokastres ne qender te se ciles ndodhej shtepia e lindjes e Enver Hoxhes. Ne te shi ...

Monedha 100 Lekë

Monedhe e leshua ne qarkullim nga Banka e Shqiperise ne vitin 2000. Pamja e perparme: Ka vleren nominale, si dhe nje mbushje artistike me dege ne forme kurore. Pamja e prapme: Ka Teuten, Mbretereshen Ilire, shoqeruar me mbishkrimin "Republika e S ...

Monedhë Kodiku i Purpurt i Beratit - 50 Lekë

Monedhe Kodiku i Purpurt i Beratit - 50 Leke Pamja kryesore: Vlera emerore "50 Leke", ka logon e UNESCO-s mbi numrin "5". Te shkruar perreth ka "Kodiku i Purpurt i Beratit 043 Φ - Beratinus 1".Vlera emerore "50 Leke", ka logon e UNESCO-s mbi numr ...

Monedhë kushtuar Nënë Terezës - 200 Lekë

Monedhe kushtuar Nene Terezes - 200 Leke Ne pamjen kryesore, ne qender te monedhes eshte vendosur nje pellumb, i stilizuar, ne fluturim, si simbol i paqes. Ngjyra e pellumbit dhe ajo e shiritave harkore dhe harmonike qe mbyllin formen rrethore te ...

Monedhë për Pavarësinë – 100 lekë

Monedhe per Pavaresine – 100 leke eshte nje monedhe argjendi 100 leke. Ne pamjen kryesore te monedhes eshte vendosur shqiponja dykrenore e flamurit, ndersa ne pjesen e pasme monedha ndahet ne dy rrathe. Ne pjesen qendrore te saj ka te vendosur Ak ...

Monedhë për Pavarësinë – 200 lekë

Monedhe per Pavaresine – 200 leke Monedhe ari 200 leke. Ne pamjen kryesore te monedhes eshte vendosur shqiponja dykrenore e flamurit dhe nen te eshte shkruar vlera emerore 200 leke. Kjo monedhe ben pjese ne serine prej tre monedhash te emetuara n ...

Alpha Bank

Alpha Bank eshte themeluar ne vitin 1879 ne Kalamate, Greqi nga John. F. Costopoulos i cili krijoi nje kompani komerciale ne qytetin e Kalamata-s. Ne vitin 1918 departamenti bankar i ’J. F. Costopoulos’’ u quajt Banka e Kalamata-s. Ne vitin 1924 ...

Banka Kombëtare Tregtare

Dega e pare e Bankes Kombetare Tregtare u themelua ne Durres me date 29 nentor 1925, ne godinen historike ku sot ndodhet Dega e BKT ne Durres. Godina ne te cilen ndodhet kjo dege e BKT-se perfaqeson aktualisht institucionin financiar shqiptar me ...

Banka Ndërkombëtare Tregtare

Banka Nderkombetare Tregetare eshte nje nga pak bankat private ne Shqiperi, e cila e filloi veprimtarine e saj ne 1997. Banka dhe zyrat e saj qendrore jane rregjistruar ne Tirane. Banka ka nje rrjet online te 8 degeve te shperndare ne 8 vendndodh ...

Grupi ProCredit

Grupi ProCredit eshte nje grup bankash komerciale te fokusuara tek bizneset, te cilat operojne ne Europen Lindore dhe Juglindore, Ameriken Jugore dhe Gjermani. ProCredit Holding AG & Co. KgaA, me seli ne Frankfurt am Main, Gjermani, eshte kompani ...

Intesa Sanpaolo

Intesa Sanpaolo eshte shume aktive ne nivel nderkombetar, veçanerisht ne Europen Qendrore e Lindore dhe ne basenin Mesdhetar, me nje rrjet prej me shume se 1700 degesh dhe rreth 8.3 milion klientesh te filialeve qe operojne ne banka sherbimesh dh ...

Banka e Spanjës

Banka e Spanjes eshte banka qendrore e Spanjes. Themeluar ne Madrid me 1782 nga Charles III, sot banka eshte anetare e Sistemit Evropian te Bankave Qendrore dhe eshte gjithashtu autoriteti kompetent kombetar i Spanjes per mbikeqyrjen bankare bren ...

Banka Kombëtare e Maqedonisë së Veriut

Banka Kombetare e Republikes se Maqedonise se Veriut eshte banka qendrore e Maqedonise se Veriut, e vendosur ne kryeqytet, Shkup. Qe nga 22 maji 2018, Anita Angelovska Bezhoska eshte guvernatore e BKRMV. Para ndryshimit te emrit ne vitin 2019, Ba ...

Banka Kombëtare e Serbisë

Banka Kombetare e Serbise eshte banka qendrore e Serbise. Themeluar me 1884, pergjegjesite e bankes jane: politika monetare, emetuesi i vetem i kartemonedhave dhe monedhave serbe, mbrojtja e stabilitetit te çmimeve dhe promovimi i stabilitetit te ...

Banka Kombëtare e Zvicrës

Banka Kombetare e Zvicres eshte banka qendrore e Zvicres, pergjegjese per politiken monetare te vendit dhe emetuesi i vetem i kartemonedhave te frangave zvicerane. Banka njihet ndryshe si: gjermanisht: Schweizerische Nationalbank ; frengjisht: Ba ...

Banka Qendrore e Malit të Zi

Banka Qendrore e Malit te Zi eshte banka qendrore e Malit te Zi. Misioni i bankes qendrore eshte krijimi dhe mirembajtja e nje sistemi te shendoshe bankar dhe politikes monetare.

Banka Qendrore e Republikës së Turqisë

Banka Qendrore e Republikes se Turqise, BQRT eshte banka qendrore e Turqise. Pergjegjesite e saj perfshijne zhvillimin e politikes monetare dhe te kursit te kembimit, administrimin e rezervave nderkombetare te Turqise, si dhe shtypjen dhe leshimi ...

Deutsche Bundesbank

Deutsche Bundesbank, fjale per fjale "Banka Federale Gjermane", eshte banka qendrore e Republikes Federale te Gjermanise dhe si e tille, pjese e Sistemit Evropian te Bankave Qendrore. Per shkak te forces dhe madhesise se saj te meparshme, Bundesb ...

Euronext

Euronext N.V. eshte nje burse evropiane me seli ne Paris dhe me filiale tjera ne Belgjike, France, Holande, Portugali dhe ne Angli. Kjo burse lidhur me derivatet financiare me se shumti gjeneron sherbime te informimit. Me fillimin e veprimit te g ...

Lista e bursave evropiane

Kjo eshte lista e bursave ne Evrope. Ne Evrope jane dy bursa te medha gjitheperfshirese: Tregu Nordik Lidhja, qe momentalisht perbehet nga bursat e shteteve: Suedia, Danimarka, Finlanda dhe Islanda me seli eshte ne Norvegji dhe Ishujt Faroe. Firs ...

Kartëmonedhat Euro

Banknotat ose Kartemonedhat Euro jane kartemonedhat zyrtare te euros, valutes se eurozones. Ato kane qene ne qarkullim qysh nga 2002 dhe prodhohen nga Banka Qendrore Evropiane, secila e mban nenshkrimin e Presidentit te Bankes Qendrore Evropiane. ...

Traktati i Lisbonës

Traktati i Lisbones eshte nje marreveshje nderkombetare qe ndryshon te dy traktatet te cilat formojne bazen kushtetuese te Bashkimit Evropian. Traktati i Lisbones u nenshkrua nga vendet anetare te BE-se me 13 dhjetor 2007 dhe hyri ne fuqi me 1 dh ...

Sistemi Evropian i Bankave Qendrore

Sistemi Evropian i Bankave Qendrore perbehet nga Banka Qendrore Evropiane dhe bankat qendrore kombetare te gjithe 27 vendeve te Bashkimit Evropian.

Intel Corporation

Intel Corporation Korporata Intel NASDAQ: INTC; SEHK: 4335; INCO eshte shpikesja e seris;; x86 t;; mikroprocesoreve, te cilet gjenden ne pjese me te madhe te kompjuterave personal. Kjo kompani eshte prodhuesja me e madhe e çipave gjysmeperçues, b ...

Unilever

Unilever eshte nje kompani shumekombeshe e mallrave te konsumit me bashkepronesi ne Londer dhe Rotterdam. Produktet e saj perfshijne ushqime dhe pije, agjente pastrimi, produkte bukurie dhe produkte te kujdesit personal. Eshte kompania e shtate m ...

Degriges

DEGRIGES Deutsch-Griechische Warenausgleichsgesellschaft mbH ka qene nje shoqeri tregetare,qe zoteronte gjate kohes se pushtimit gjate Lufta e Dyte Boterore monopolin e tregetise se jashtme te Greqia. Kjo ishte per te gjithe zonat e pushtuara te ...

Air Albania

Air Albania eshte linja ajrore kombetare e transportit me flamur te Shqiperise, me seli ne Rinas, Shqiperi. Ajo u themelua me ndihmen e Presidentit turk Rexhep Taip Erdoan si nje dege e Turkish Airlines. Qendra e linjes ajrore eshte ne Aeroportin ...

Turkish Airlines

Turkish Airlines eshte kompania kombetare e transportit ajrore e Turqise, me seli ne ndertesen e Menaxhmentit te Pergjithsem te Turkish Airlines, ne Aeroportin Atatürk ne Yesilköy, Bakırköy, Stamboll. Nje dege eshte linja ajrore kombetare e Shqip ...

AEP

N. P. Sh "AEP" eshte themeluar ne vitin 2011. Ajo eshte themeluar ne kohen kur kerkesa per bimet mjekuese eshte ne rritje te vazhdueshme, prandaj si veprimtari kryesore do ta kete prodhimin, perpunimin dhe shitjen e tyre ne tregun me shumice ne K ...

N.T.Sh "Monting"

Ndermarrja "Monting" u themelua ne vitin 1993 ne Prishtine. Ne fillim u punua ne instalimet elektrike te objekteve te vogla dhe te mesme si dhe ne kompletimin e Trafostacioneve distributiv. Ne vitin 1995 u themelua reparti per riparimin e transpo ...