ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 278

Mali me Gropa - Bize - Martanesh

Eshte nder zonat me te reja te shpallura ne mbrojtje nga Qeveria Shqiptare. Kjo zone kufizohet ngushte me Parkun Kombetar te Dajtit, nga veriperendimi i saj, dhe eshte, gjithashtu, ekologjikisht e lidhur ngushte edhe me pellgun e Bovilles dhe Par ...

Razma

Razma eshte nje nder pikat turistike me te aferta me qytetin e Shkodres. Ndodhet ne komunen e Shkrelit, ne nje distance 43 km larg qytetit dhe 65 km larg bregdetit. Zona e Razmes eshte rreth 900 m mbi nivelin e detit. Kjo eshte shume e pershtatsh ...

Riviera shqiptare

Riviera shqiptare eshte nje zone bregdetare ne Qarkun e Vlores pergjate Detit te Jonit nen Malesine e Akrokerauneve ne jug te Shqiperise. Nuk duhet ngaterruar me Bregdetin shqiptar ne teresi qe perfshin Rivieren si dhe plazhet e sheshta ranore te ...

Rrapi i Kaçinarit

Çinari, perndryshe Rrapi i Kaçinarit, eshte nje dru natyror monumental, me nje moshe te papercaktuar, por natyrisht mjaft i hershem, aq sa besohet se dhe emri i vendit rrjedh prej tij. Per te shkuar ne Shkoder kane qene dy rruge, dhe njera rruge ...

Si të vish në Shqipëri

Si te vish ne Shqiperi Shtetasit qe vijne nga vendet e Bashkimit Evropian, si dhe Zvicra, Izraeli, ShBA, Kanada, Kore e Jugut, Kroacia, Zelande e re, Turqia, Japonia dhe Malajzi hyjne pa vize ne territorin e Shqiperise pa pagese. Ne periudhen e s ...

Syri i kaltër, Delvinë

Syri i Kalter eshte nje burim uji, dukuri natyrore dhe vend turistik i shpallur monument i natyres, qe ndodhet ne fshatin Muzine te Rrethit e Delvines, prane rruges nacionale Delvine – Gjirokaster, ne jug te Shqiperise.

Sheshi Skënderbej

Sheshi Skenderbej eshte nje shesh ne qender te Tiranes dhe eshte me afersisht 40 000 m² sheshi me i madh i Shqiperise. Kete emer e ka marre ne vitin 1968 ku ne krah te tij u vendos monumenti i Skenderbeut mbi kale duke zevendesuar shtatoren e Sta ...

Turizmi ne Pukë

Ndodhet afer fshatit Levrushk, ne malin e Kollates. E formuar si shpelle karstike ne gelqeroret e trias – jurasit, eshte e gjate 250 m, e gjere dhe e larte 3 m, me kaonkrecione te shumta. Vizitohet sipas rruges rurale Puke – Levrushk.D

Turizmi në Gjirokastër

Ndodhet ne afersi te fshatit Kutal, ne anen e majte te lumit te Vjoses, 213 m mbi nivelin e detit. Perben nje gur me forme te veçant rrumbulaket, i formuar ne gelqeroret e kretes se siperme. Eshte e gjate deri ne 15 metra, i gjere deri ne 10 m dh ...

Turizmi në Shkodër

Gjenden ne kodrat Tepes prane Shkodres. Jane dy blloqe gelqerore te zones tektonike te alpeve, te vendosura mbi flishin paleologjenik, 10 – 15 m lartesi. Vizitohen lehte sipas rruges per ne kalane e Rozafes.

Turizmi në Tiranë

Me lindjen e Tiranes si qender qytetare me 1614, vu re nje zhvillim i vrullshem i zejtarise dhe i tregtise. E ndodhur ne nje pozicion te favorshem gjeografik, ne kryqezimin e rrugeve te rendesishme tregtare, Tirana fitoi vit pas ketij viti rendes ...

Ujëvara e Grunasit

Ujevara e Grunasit ndodhet ne shpatin perendimor te lugines se Thethit ne Alpet Shqiptare. Nis ne rrezen perendimore te majes se Boshit, ku formon nje lug te ngushte neper nje shpat gelqeror, pastaj uji bie menjehere ne nje gremine 25 m te thelle ...

Ultinjtë e Nënshejtit

Edhe sot e kesaj dite ne Shkallen e Malit te Shejtit, ne Orosh, eshte nje lis disi i veçante me emrin Ulti. Sipas gojedhenes kane qene 6 te tille, por vetem 2 kane mbijetuar ne udhen e gjate te jetes se tyre. Njeri eshte" dorezuar”, ka mbetur vet ...

Varrea e Fterrës

Pjerrtesia e shpateve dhe ndofta nje levizje tektonika kane formuar nje kon depozitimi, qe mund te jete me i madhi ne Shqiperine e Jugut. Dikur nje lagje me emrin Çoke ne fshatin Fterra nje perbytje disa ditore e lagjes se Çoke e cila sot quhet V ...

Gmail

Gmail eshte pjese per sherbime te postes elektronike ofruar nga korporata Google Inc. Edhe pse Gmail ose Googlemail si sherbim nuk daton heret arriti shume shpejt te behet i njohur nder shfrytezuesit. Shkaku i arritjes se nje popullariteti te shp ...

Google Drive

Google Drive eshte sherbim online qe mundeson ruajtjen dhe sinkronizimin te dhenave dhe dosjeve e krijuar nga Google. Ky sherbim i mundeson perdoruesit te ruaj te dhenat e tij ne memorien Re, te ndaj keto te dhena, dhe te modifikoj dokumente, fle ...

Google Earth

Google Earth eshte nje program i shkarkueshem falas qe ben te mundur vezhgimin ne hollesi te tokes. Eshte program kompjuterik i korporates Google Inc. qe krijon nje imazh virtual te tokes duke perdorur fotografi satelitore, ajrore dhe te dhena te ...

Google Hangouts

Google Hangouts eshte nje platforme e mesazhimit te drejtperdrejte dhe e video-çatit e zhvilluar nga Google qe u lançua me 15 maj 2013 gjate fjales se hapjes se konferences I/O te Google. Deri ne ate moment, Google kishte 3 platforma te ndryshme ...

Google Page Creator

Google Pages, Google Page Creator eshte nje nga projektet e laboratorit te Google Inc. qe mundeson krijimin e faqes personale. Fillimisht ky sherbim eshte me nje html editues shume te thjeshte dhe me nje mundesi aplikimi shume te kufizuar, edhe p ...

Google Play

Google Play eshte nje platforme digjitale per shperndarjen e aplikacioneve per sistemin operativ Android dhe nje dyqan elektronike online,operohet nga Google. Ky sherbim i lejon perdoruesit te shfletoje dhe te shkarkoje aplikacione te zhvilluara ...

Google News

Google News, eshte nje gjenerues automatik i lajmeve, mundesuar nga kompania Google Inc. Google Lajmet per here te pare u paraqit ne prill te vitit 2002, ne verzionin testues. Verzioni i plote u paraqit me 23 janar t vitit 2006. Google lajme nuk ...

Google Scholar

Google Scholar eshte motor kerkimi me hyrje falas qe mundeson kerkimin e literatures shkollore me teks te plote me format te plote te publikimit. Ke projekt u paraqit ne test verzion ne nentor te vitit 2004. Ky projekt ne funksion eshte i ngjashe ...

Scroogle

Scroogle ishte nje sherbim web qe lejoi perdoruesit per te kryer kerkime Google anonime. Sherbimi u perqendrua shume ne respektin e privatesis se kerkuesit duke bllokuar cookie nga Google dhe duke mos ruajtur te dhenat e kerkimeve te fotografive. ...

Fedora Project

Fedora Project eshte nje projekt i sponsorizuar nga Red Hat kryesisht per te bashkerenduar zhvillimin e sistemit te operimit Fedora qe eshte i bazuar ne Linux, duke vepruar me vizionin se projekti "krijon nje bote ku kultura e lire eshte e mirepr ...

Historia e Linux

Historia e Linux fillon ne vitin 1991 me fillimin e nje projekti personal nga nje student Finlandez: Linus Torvalds per te krijuar nje kernel te ri falas per nje sistem operativ. Qe atehere, rezultati, i cili ishte kerneli i Linux ka pasur nje rr ...

Instituti Profesional Linux

Instituti Profesional Linux eshte nje organizate jo fitim-prurese qe siguron çertifikim profesional per programuesit dhe administratoret e sistemit Linux. Çertifikimet nga Instituti Profesional Linux siguron nje kualifikim qe mund te perdoret per ...

Konfigurimi i VPN në Linux

Kur rrjetet e vogla duhet qe te shtrihen ne nje distance si psh jashte nje godine ose zone dhe per kete do te duhet nje data link i sigurte, lind nevoja e krijimit te nje Virtual Private Network per te perftuar nje data stream te enkriptuar midis ...

Red Hat

Red Hat, Inc. eshte nje kompani amerikane shumekombeshe programesh kompjuterike me fokus teknollogjite me burim te hapur. Sherbimi me i njohur i kompanise eshte Red Hat Enterprise Linux.

IceWarp

IceWarp, Inc. eshte nje kompani programuese, e cila ndodhet ne Springfield. Kjo kompani ofron sherbimin e mesazheve, thirrjeve dhe zgjidhje teknike per biznese te gjitha niveleve. Zyrat e kompanise ndodhen ne Shtetet e Bashkuara te Amerikes dhe R ...

LibreOffice Math

Nje aplikim projektuar per krijimin dhe redaktimin e formulave matematikore. Aplikimi perdor nje variant te XML per krijimin e formulave, siç percaktohet ne specifikimin OpenDocument.

Internet Protocol

Ky artikull merret me protokollin e internetit. Per IP adresen shiko ketu Internet Protocol eshte nje protokoll i perdorur per komunikim te dhenave permes nje inter-rrjeti "packet-switched" qe perdor TCP/IP-ne. IP eshte protokolli primar ne shtre ...

TCP dhe IP

TCP/IP eshte transmetim protokolli per internet. Ne kete mesim ju do te mesoni se ç’fare eshte TCP/IP, dhe si punon ajo. E-maili yt perdor TCP/IP E-mail programi juaj perdor TCP/IP qe te lidhet ne internet per te derguar apo pranuar e-maila. Adre ...

Tcp protokolli

Tcp protokolli eshte protokolli i kontrollit te transmisionit, nje protokoll kryesor i nje koleksioni te protokolleve te internetit. Origjinen e ka ne zbatimin e rrjetit fillestar ne te cilin ky protokoll e plotesoi Internet Protokollin.Keshtu, I ...

Motori Diezel

Fryt i punes se inxhinierit gjerman Rudolf Diesel nga viti 1893 deri ne vitin 1897, motori Diezel eshte nje motor me djegje te mbrendshme ndezja te cilit eshte spontane gjate injeksionit te karburantit, nga nje fenomen i quajtur auto-inflamacion ...

Grup i të dhënave

Nje grup i te dhenave eshte nje koleksion i te dhenave. Me se shpeshti, nje grup i te dhenave korrespondon me permbajtjen e nje tabele nga nje baze te dhenash, ose nga nje matrice te dhenave statistikore, ku çdo kolone nga tabela perfaqeson nje n ...

Përpunimi i të dhënave

Perpunimi i te dhenave eshte, ne pergjithesi, "grumbullimi dhe manipulimi i te dhenave per te prodhuar informacione kuptimplote." Ne kete kuptim mund te konsiderohet si nje nengrup i perpunimit te informacionit, "ndryshimi i informacioneve ne ndo ...

Abdylhej Çoban

Ai se pari u shfaq si mbledhes i mbeturinave, por me vone u zbulua se Abdylheji ishte nje anetar i KGT-se i cili me urdher te Asllan Akbej, ai u be njeriu i Polat Alemdarit. Emri i tij eshte ne arabisht dhe forma e tij origjinale eshte "Abd el-Ha ...

Memati Bash

Ai se pari u shfaq si krahu i djathte i Sylejman Çakerit. Pas vdekjes se Çakerit, ai u be njeriu i Polat Alemdarit dhe shpesh e quante ate "Mjeshter" turqisht: usta. Edhe pse ai kishte probleme me Polat per shkak te çeshtjes se pronarit te anijev ...

Polat Alemdar

Efe Jakup Karahanlle, pasi u biresua emri i tij u ndryshua ne Ali Xhandan pastaj u be Polat Alemdar, eshte personazhi kryesor i serise Lugina e Ujqerve. Ai u luajt nga Nexhati Shashmas.

Golo

Golo ishte departament prej vitit 1793 deri me 1811. Golo ishte ne pjesen veriore dhe lindore te ishullit te Korsikes. Kryeqyteti i saj ishte Bastia. Departamenti u emerua sipas lumit Golo. Golo formua ne vitin 1793 nga ndarja e ish-departamentit ...

Liamone

Liamone ishte departament i ishullit franceze Korsika mes viteve 1793 dhe 1811. Liamone ishte ne pjesen jugore dhe perendimore te ishullit dhe kryeqyteti i saj ishte Ajaçio. Liamone u formua ne vitin 1793 nga ndarja e ish-departamentit te Korsike ...

Auvernia

Auvernia eshte nje rajon administrativ i Frances. Gjendet ne qender te Frances dhe te Masivit qendrore. Rajoni perbehet nga kater departamente, prefktura dhe qyteti me i madh i rajonit eshte Clermont-Ferrand.

Burgonja

Burgonja eshte nje rajon administrativ i Frances. Gjendet ne qender te Frances. Rajoni perbehet nga kater departamente, prefktura dhe qyteti me i madh i rajonit eshte Dijoni. Me nje siperfaqe te 31 582 km2 dhe me 4 departamentet e tij, rajoni i B ...

Franche-Comté

Franche-Comté eshte nje rajon administrativ i Frances ne lindje te Frances ne kufi me Zvicrren. Rajoni perbehet nga kater departamente, prefktura dhe qyteti historik i rajonit eshte Besançon.

Limousin

Limousin eshte nje rajon administrativ i Frances, perbehet nga tri departamente, prefktura dhe qyteti me i madh i rajonit eshte Limoges. Rajoni gjendet teresisht brenda Masivit qendrore.

Lorena

Lorena eshte nje rajon administrativ i Frances ne verilindje te Frances kufizohet nga Luksemburgu, Gjermania dhe Belgjika. Rajoni perbehet nga kater departamente, prefktura dhe qyteti kryesor i rajonit eshte Metz.

Pikardia

Pikardia, eshte nje rajon administrativ i Frances ne veri te Frances. Rajoni perbehet nga tri departamente, prefktura dhe qyteti kryesor i rajonit eshte Amiens.

Champagne-Ardenne

Champagne-Ardenne eshte nje rajon administrativ i Frances ne verilindje te Frances. Rajoni perbehet nga kater departamente, prefktura e rajonit eshte Châlons-en-Champagne.

Languedoc-Roussillon

Languedoc-Roussillon eshte nje rajon administrativ i Frances, perbehet nga pese departamente, prefktura dhe qyteti me i madh i rajonit eshte Montpellier. Rajoni kufizohet ne jug nga Spanja, Andorra dhe Deti Mesdhe Ne rajonin Languedoc-Roussillon ...

Midi-Pyrénées

Midi-Pyrénées ; Miègjorn-Pirenèus ne gjuhen oksitane) eshte nje rajon administrativ i Frances ne jug te Frances. Rajoni perbehet nga tete departamente, prefktura dhe qyteti kryesor i rajonit eshte Toulouse. Eshte rajoni i dyte me i madh i Frances ...