ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 303

Lepuri i murrmë

Shperndarje e gjere ne te gjithe Evropen. Kjo specie ndeshet ne gjithe rajonin. Eshte futur ne pjese te tjera te botes, si Zelanda e Re, si specie gjahu. Takohet kryesisht ne zona pyjore te hapura, çeltira e livadhe, stepa dhe zona bujqesore.

Karnivorët

Karnivorant eshte nje rend gjitaresh, qe perfshin rreth 280 specie gjitaresh placetan. Anetaret e tij jane quajtur zyrtarisht si karnivoret, ndersa fjala Grabiqaret ose Mishngrenes mund ti referohen çdo organizmi qe ushqehet me mish. Karnivoret j ...

Elefantët e detit

Elefantet e detit jane foka pa veshe, te medha me feçke, qe i perkasin gjinise Mirounga. Dy llojet e elefanteve te detit: elefanti verior i detit dhe elefanti jugor i detit, jane gjuajtur, deri ne fund te shekullit te 19-te, ne prag te zhdukjes, ...

Elefanti Verior i detit

Elefanti verior i detit eshte nje nga dy llojet e elefanteve te detit. I njohur ndryshe si foka elefant veriore, i takon familjes Phocidae. Elefantet e detit e kane marre emrin nga madhesia e tyre e madhe, si dhe nga feçka e madhe tek meshkujt, m ...

Foka

Fokat, te njohur gjeresisht si kembelopatat, jane gjitare gjysme-detare, te perhapur gjeresisht, qe i perkasin superfamiljes Pinnipedia. Sot ekzistojne tre familje fokash: Odobenidae, Otariidae dhe Phocidae. Ka 33 lloje te gjalla te fokave, dhe m ...

Foka e Havait

Foka e Havait eshte nje lloj i rrezikuar i fokave pa veshe, qe i takon familjes Phocidae dhe eshte endemik i Ishujve te Havait. Foka e Havait eshte nje nga dy llojet e gjalla te fokave murgesha; tjetra eshte foka e Mesdheut. Nje lloj i trete, fok ...

Foka e Mesdheut

Foka e Mesdheut eshte nje lloj foke qe i takon familjes Phocidae. Ne vitin 2016, eshte llogaritur te kete me pak se 700 individe te gjalle te ketij lloji, te vendosur ne tre apo kater nenpopullata te zolura ne Detin Mesdhe, arkipelagun e Maderias ...

Foka me veshë

Foka me vesh eshte çdo anetar i familjes te gjitareve detare Otariidae, nje nga tre familjet e pinipedeve. Otaridae ka 15 specie te gjalla ne shtate gjini dhe njihen zakonisht si luanet e detit ose fokat me gezof, te dallueshme nga fokat e vertet ...

Kaniformët

Kaniformia, eshte nje nen-radhitje brenda rendit Karnivora. Ata ne menyre tipike posedojne nje nofull te gjate dhe kthetra joetraktile. Pinnipedia gjithashtu i jane caktuar ketij grupi. Qendra e diversifikimit per kaniformet eshte Amerika e Veriu ...

Leopardi i detit

Leopardi i detit, i njohur edhe si foka leopard, eshte lloji i dyte me i madh i fokave ne Antarktik. Se bashku me te gjithe fokat tjera pa veshe, i takon familjes Phocidae, dhe eshte lloji i vetem i gjinise Hydrurga

Luanët e detit

Luanet e detit jane gjitare deti te karakterizuar nga llapat e jashtme te veshit, pendet notuese te perparme te gjata, aftesa per te ecur me katrat, dhe nga floket e trashe dhe te shkurter. Se bashku me fokat me gezof, perbejne familjen e fokave ...

Luani berber

Luani berber, i njohur edhe si luani i Atllasit, eshte nje popullate e Panthera leo leo, dikur vendas i Afrikes Veriore, duke perfshire malet e Atllasit, qe konsiderohet i zhdukur ne natyre. Alfred Pis iu referua luanit berber si luani i Afrikes ...

Panda e kuqe

Gjatesia e kokes dhe trupi i pandes se kuqe eshte 50 deri 64 cm. Bishti i tyre eshte 28 deri 59 cm. Meshkujt panda peshojne 3.7 deri ne 6.2 kg dhe Femrat peshojne 3 deri 6.0 kg. Ata kane nje bishte te gjate te bute me ngjyre te kuqe ne pjesen e k ...

Rrëqebulli evroaziatik

Rreqebulli euroaziatik eshte nje mace e eger qe ndodhet nga Veriu, Qendrore dhe Evropen Lindore ne Azine Qendrore dhe Siberi, e Plateau tibetian dhe Himalajet. Ai banon ne pyje te bute dhe boreal deri ne nje lartesi mbidetare prej 5.500 m. Per sh ...

Rrëqebulli kanadez

Rreqebulli i Kanadas eshte nje rreqebullit specie amtare ne Ameriken e Veriut. Ai shkon pertej Kanadase dhe Alaskes qe shtrihet ne malet Roki dhe New Mexico. Ёshte renditur si shqetesimi me i vogel ne listen e kuqe te IUCN qe nga viti 2002. Me nj ...

Rrëqebulli siberian

Rreqebulli siberian, i njohur si rreqebulli i Siberise lindore, eshte nje nenlloj i rreqebullit evroaziatik‎, qe jeton ne Lindjen e larget ruse, gjegjesisht ne Siberi. Jetojne rreth 5.890 individe te rritur te ketoj nenlloji ne Lindjen e larget r ...

Trikeku

Trikeku, morsi ose lopa e detit, eshte nje gjitar detar e nje nder fokat me te medhaja, qe gjendet i shperndare rreth Polit te Veriut, ne Oqeanit Arktik dhe detrat nenarktike te hemisferes veriore. Trikeku eshte lloji i vetem i gjalle i familjes ...

Balena

Balene eshte emri i perbashket per nje grup gjeresisht te shperndare dhe te larmishem te gjitareve placentare te detit. Eshte nje grupim joformal brenda rendit Cetacea, zakonisht duke perjashtuar delfinet dhe derrat e detit. Dy nenrendet e balena ...

Balena vrasëse

Balena vrasese, e njohur edhe si orka, eshte nje balene me dhembe e cila i perket familjes se delfineve oqeanike, ku eshte anetarja me e madhe e saj. Balenat vrasese jane te perhapura ne te gjitha oqeanet, nga rajonet e Arktikut dhe Antarktikut d ...

Balenat me dhëmbë

Balenat me dhembe formojne nje nenrend te rendit Cetacea, ku perfshihen kashalotet,balenat me sqep, delfinet dhe derrat e detit. Siç sugjeron dhe emri, ky nenrend veçohet nga prania e dhembeve, jo e mustaqeve te balenes sikurse tek balenat tjera. ...

Narvali

Narvali eshte nje balene me dhembe me madhesi te mesme, e cila posedon nje çatall te gjate te perdredhur i cili i rritet nga nofulla e siperme. Jeton gjate gjithe vitit ne ujerat e Arktikut rreth Groenlandes, Kanadase dhe Rusise. Eshte nje nga dy ...

Physeteroidea

Physeteroidea eshte nje superfamilje qe sot perfshin tre specie te gjalla te balenave: kashalotin e gjinise Physeter, dhe kashalotin e vogel e kashalotin xhuxh, te gjinise Kogia. Ne te kaluaren, keto gjini kane qene te bashkuara ne nje familje te ...

Delphinoidea

Delphinoidea eshte grupi me i madh i balenave me dhembe me 66 gjini ne 6 familje. Anetari me i madh i gjalle i kesaj mbifamilje eshte balena vrasese, qe peshon deri ne 6 tone, kurse me i vogli eshte delfini i Komersonit.

Lista e llojeve të cetaceve

Balenat me mustaqe, te njohura si balenat mistakocete, formojne Mysticeti. Balenat me mustaqe veçohen nga prania e pllakave ose fletezave brinake per filtrimin e ushqimit nga uji dhe nga prania e dy virmave te ajrimit.

Phoca

Phoca eshte nje gjini e fokave pa veshe, brenda familjes Phocidae. Gjiinse se fokave, Phoca, i takojne vetem dy specie: foka e limanit dhe foka larane.

Fokat me gëzof

Fokat me gezof jane gjitare deti, qe se bashku me luanet e detit, perbejne familjen e fokave me veshe. Me luanet e detit, ndajne disa karakteristika: llapat e jashtme te veshit, pendet notuese te perparme te gjata dhe aftesine per te ecur me katr ...

Dugongu

Dugongu eshte nje gjitar deti me madhesi mesatare. eshte nje nga kater llojet e gjalla te rendit Sirenia, i cili perfshin edhe tre lloje te lamantinave. Eshte perfaqesuesi i vetem i gjalle i familjes Dugongidae, e cila dikur ishte nje familje e s ...

Lamantina

Lamantinat jane gjitare detare te medhenj, plotesisht ujore, dhe kryesisht barngrenes, te njohur ndonjehere si lopet e detit. Ka tre lloje te gjalla te pranuara te Trichechidae, qe perfaqesojne tre nga kater llojet e gjalla te rendit Sirenia: lam ...

Lopa e detit

Lopet e detit ose sirenat jane gjitare detare e barngrenes, qe banojne ne keneta, lumenj, estuare, ligatina dhe ujra bregdetare, i takojne rendit Sirenia. Sot ekzistojne kater lloje te gjalla te lopeve te detit, te ndare ne dy familje e dy gjini. ...

Barbun

Peshk i ujerave te kripura, me koke te gjere me luspa te blu te erreta dhe te argjendta. Specia me e zakonshme e peshkimit ne brigjet dhe lagunat e Shqiperise.

Blini

Blini eshte peshk i ujerave te embla qe jeton ne shumicen e lumenjve dhe liqeneve te Evroazise dhe Amerikes se Veriut. Jane peshq qe ushqehen ne fundet e liqeneve e lumenjve, duke ngrene butake, krustace dhe peshq te vegjel. Ne Shqiperi gjendet n ...

Hanako (peshk)

Hanako ishte nje peshk i kuq ne pronesi te disa individeve, ku i fundit ishte Dr. Komei Koshihara. Ajo u raportua se jetoi 226 vite pas vdekjes se saj. Mosha e saj u percaktua duke hequr nje nga peshoret e saj dhe duke e shqyrtuar gjeresisht ate ...

Krapi

Krapi eshte peshk i ujerave te embla qe jeton ne shumicen e lumenjve dhe liqeneve te Shqiperise. Ben pjese ne familjen Cyprinidae, nje familje ku bejne pjese shume lloje te tjera krapi. Krapi i zakonshem njihet me emrin Cyprinus carpio. Ne Shqipe ...

Ngjala

Ngjala eshte peshk i ujerave te embla qe jeton ne shumicen e lumenjve dhe liqeneve te Shqiperise. Eshte i perhapur ne pothuajse te gjitha lumenjte dhe liqenet e Evropes.

Peshkaqeni i bardhë

Peshkaqeni i madh i bardhe eshte e vetmja specie e gjalle e gjinise Carcharodon, i familjes Lamnidae. Emri i tij rrjedh nga ngjyra e bardhe qe ka barku i tij. Ky peshkaqen eshte i njohur si nje grabitqar shume i rrezikshem qe mund te sulmoje edhe ...

Peshku elektrik

Peshku elektrik njihet ndryshe edhe si Ngjale. Ajo eshte e gjate 1 m - 1.87 m. Ngjala i ngjan shume peshkut por ajo njan me teper si nje peshk gjarper. Nese ti e prek ate ajo do te leshoje nje shume te madhe elektriciteti deri 650 volt elektricitet.

Peshku i kuq

Peshku i kuq eshte nje peshk i ujrave te embla, i familjes se krapit. Zakonisht mbahet si kafshe shtepiake ne akuariume te brendshme dhe eshte nje nga peshqit me te njohur te akuariumit. Ajo u edukua per here te pare ne menyre selektive ne Kinen ...

Trofta

Trofta eshte peshk i ujerave te embla qe jeton ne shumicen e lumenjve Shqiperise. Troftat gjenden kryesisht ne ujera te ftohta te kthjelleta, te temperaturave prej 10–16 °C. Trofta jeton ne pjesen me te madhe te lumenjve e liqeneve te Amerikes se ...

Raca Simental

Raca simental ose Fleckvieh zviceran eshte nje race zvicerane e gjedheve, bagetise. Eshte quajtur Simental sipas lugines se lumit Simme ne Suisse Oberland, ne kantonin e Bernes ne Zvicer. Ajo zakonisht eshte me ngjyre te kuqe dhe shenja te bardha ...

Monedhat Euro Gjermane

Monedhat Euro Gjermane kane tri dizajne te ndryshme per tri serite e tyre. Monedhat 1, 2 dhe 5 cent u dizajnuan nga Rolf Lederbogen, dizajni per 10, 20 dhe 50 cent u be nga Reinhard Heinsdorff dhe monedhat 1 dhe 2 euro u bene nga Heinz Hoyer dhe ...

Apple Inc.

Apple Inc., LSE: ACP), dikur Apple Computer, Inc, eshte nje korporate multinacionaleamerikane me seli ne Cupertino, Kaliforni qe harton, zhvillon, dhe shet elektronikes te konsumit, software kompjuter, dhe kompjuteret personal.Kompania eshte them ...

ICloud

iCloud eshte nje depo e reve dhe grumbullon sherbimet kompjuterike nga Apple inc.Icloud se pari u paraqit me 6 korrik 2011 ne konferencen boterore te zhvilluesve te Apple. Ky sherbim i lejon perdoruesit qe te ruajne te dhenat si: muzike, fotograf ...

Iphone 5

iPhone 5 prezantohet me date 12 shtator 2012. Thashethemet jane konfirmuar. Me nje ekran 4 polesh, aspect ratio 16:9, pjesen e pasme prej alumini, fotokamera 8 MegaPixel dhe me i holle se çdo smartphone tjeter ne treg. iPhone 5 eshte 18% me i hol ...

IPod

Gjithmone nga kureshtja njeriu fillon punen e pandalshme deri ne perfundimin e saj. Pse pikerisht zgjodha iPod? ideja ishte te lexoja me shume rreth kompanise se suksesshme sikurse eshte Apple, gjithashtu te mesoja me shume rreth iPod. Apple esht ...

MacBook Pro

MacBook Pro eshte nje linje e kompjutereve Mac portativ qe jane futur ne perdorim ne janar te vitit 2006 nga Apple Inc e cila zevendeson PowerBook G4 dhe ishte modeli i dyte, pas iMac qe futi ne tranzicion Apple-Intel. Ne pjesen e meposhtme behet ...

Blizzard Entertainment

Blizzard Entertainment, Inc. eshte kompani zhvilluese dhe publikuese e lojerave kompjuterike e themeluar me 8 Shkurt, 1991 me emrin Silicon & Synapse nga tre studente, Michael Morhaime, Allen Adham dhe Frank Pearce. Kompania aktualisht eshte pjes ...

Ekonomia e Gjermanisë

Gjermania eshte nder vendet qe kane me se shumti pervoje ne ekonomine e tregut. Ajo eshte ekonomia e trete ne bote sipas termeve te kursit te kembimit te dollarit, e pesta sipas "purchasing power parity", dhe ekonomia me e madhe ne Europe. Ekonom ...

Bursa Shqiptare e Titujve ALSE

Bursa Shqiptare e Titujve ALSE SH.A., eshte e para burse titujsh me kapital privat qe ushtron aktivitetin ne Republiken e Shqiperise. Ne Bursen ALSE tregtohen te gjithe llojet e instrumenteve financiare qe njihen nga Ligji nr. 9879, date 21.02.20 ...

Aerodromi ushtarak i Kuçovës

Punimet per ndertimin e kesaj baze, ne fushen qe kishin perdorur qysh ne vitet ’30 italianet, filluan ne vitin 1952, ne te njejten kohe kur qeveria shqiptare dergoi ne ish-Bashkimin Sovjetik shume djem shqiptare per te mbaruar shkollen e aviacion ...

Aeroporti i Kastrupit

Aeroporti i Kastrupit eshte aeroporti i qytetit Kopenhagen qe i sherben qytetet Kopenhagen ne Danimarke dhe Malmo ne Suedi. Aeroporti ndodhet rreth 8 km ne jug te qendres se qytetit Kopehagen ne ishullin Amager. Sherben rreth 50.000 pasagjere ne ...