ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 304

Mëhalla e Çarshisë

Mehalla e Çarshise, lagjja e Çarshise, te cilen ne dokumentet osmane te viteve 30-40 te shek.XIX e hasem me kete emer, pos Lagjes se Bejlerve, ajo pershinte nje hapesire shume me te madhe dhe, pos dyqaneve zejtare e tregtare dhe objekteve te tjer ...

Mëhalla e Muhaxhirëve

Mehalla e Muhaxhireve, lagjja e muhaxhireve ne Gjilan, eshte themeluar nga familjet muhaxhire te debuara nga Sanxhaku i Nishit gjate viteve 1877-78. Kjo lagje eshte themeluar ne nje hapesire te lire ne pjesen veriore te qytetit, ne afersi te obje ...

Mëhalla e Romëve Myslimanë

Mehalla e Romeve Myslimane, lagje e themeluar ne hapesiren kadastrale Dheu i Bardhe, ne verilindje te qytetit, ne vendin ku edhe tani jetojne romet e kesaj lagjeje. Eshte nder lagjet me te vjetra ne Gjilan, e formuar nga romet myslimane te ardhur ...

Mëhalla e Varoshit

Mehalla e Varoshit, lagje serbe e krijuar jashte qytetit, fillimisht rreth kishes se tanishme ortodokse Shen Nikolla, per t’u shtrire pastaj ne te dy anet e rruges se tanishme Medllin Ollbrajt. Ishte nder pese lagjet e para te qytetit, e formuar ...

Mëhalla e Xhamisë së vjetër

Mehalla e Xhamise se vjeter, e cila ne dokumentet osmane quhet edhe si Atik Xhami Mehalla, eshte themeluar per rreth kesaj xhamie, fillimisht nga banoret shqiptare te ardhur nga fshatrat e rrethines se Novoberdes, te vendosur kryesisht ne veri-li ...

Arat Çerkeze

Toke e punueshme ne te djathte te djathte te rruges se vjeter nga Gjilani per ne fshatin Cernice, ne hapsire mes fshatrave Livoç i Epermm. Emri i ketij toponimi rrjedh, ngase ne afersi te kesaj hapesire ishin te vendosura disa familje çerkeze, te ...

Arat dhe livadhet te Mulliri i Arapit

-emer me te cilin jane te shenuar ne regjistrat kadastrale tokat e punueshme dhe livadhet ne juglindje te qytetit.Livadhet shtriheshin ne hapesiren qe nga Mulliri dhe deri te livadhet e Kufces se Poshtme, afer fshatit Malisheve. Permes tyre kalon ...

Arat e Malokëve (Gjilan)

Arat e Malokve ne regjistrat kadastrale jane te shenuara arat ne perendim te Kodravs se Deshmoreve,ne drejtim te fshatit Livoç i Eperm.Supozojme se emri rrjedhe nga banoret nga viset e Gallapit,te vendpsura ne kete hapsire.

Banja (Gjilan)

Burimi i lumit Banja rreze Gllames,per te cilin jane thurrur edhe legjenda.Aty ne te kaluaren "flinte" uji dhe linte pershtypjen e nje liqeni te vogel.Ne afersi te Banjes eshte ndertuar pishina,vend rekreacioni per larjen e rrezitje te qytetareve ...

Banja e Gjilanit

Banja,burimi i lumit Banja rreze Gllames,per te cilin jane thurrur edhe legjenda.Aty ne te kaluaren flinte uji dhe lindte pershtypjen e nje liqeni te vogel.Ne afersi te banjes eshte ndertuar pishina,vend rekracioni per larje e rrezitje te qytetar ...

Dardania I dhe II (GJILAN)

, dikur toke pjellore e bonitetit te larte, ne veriperendim te qytetit, tani vendbanimi i urbanizuar sipas planit urbanistik te viteve 70 te shekullit te kaluar. Sipas disa autoreve, ne ngastren Gavran, jane zbuluar mbeturinat e vendbanimit te di ...

Fidanishtja në Gjilan

Fidanishtja ishte ne hapsiren e tokes pjellore,ne te djathte rruges per Bujanoc,ku mbilleshin fidanet.Pas Luftes se Dyte Boterore,ne ate hapsire eshte ndertuar Shkolla Bujqesore e shendrruar ne kazerme te APJ-se.

Gllama

Gllama, eshte emri i kodres gurore ne veriperendim te Gjilanit. Ky emer rrjedh nga perberja e xehes se argjendit e perzier me ari. Ne maje te kodres ka shenja te eksploatimit mesjetar te xehes. Ne kete vend qe me kohe jane nxjerre dhe thyer guret ...

Istikamet

Istikamet e shohim te nevojshme qe me pak fjale ti zeme ne goje edhe istikamet perreth qytetit te Gjilanit, te hapura ne perfundim te Luftes se Dyte Boterore, nga okupatori fashist gjerman, per mbrojtjen nga sulmet partizano-çetnike. Pas terheqje ...

Kalillat

Kalillat -eshte lokacioni i thate dhe kryesisht me gure,mes Kodres se Deshmoreve dhe Livoqit te Eperm,ne te majte te rruges per Prishtine,i cili mori emrin nga ajo se dikur ne ate vend i kaleronin kuajt.

Kausha

Kausha, ishte objekti ne kat, me oborr ne qender te qytetit, i ndertuar ne kohen osmane dhe deri ne perfundim te Luftes se Dyte Boterore, ky objekt, pos nevojave te tjera, ka sherbyer edhe si burg, per çka eshte me teper i njohur. Siç kemi mesuar ...

Kodra e Dëshmorëve

Kodra e Deshmoreve ose e cila gjindet ne jugperendim te Gjilanit,e cila deri ne gjysmen e shekullit te kaluar ka qene e veshur me vreshta dhe peme te ndryshme por pas disa koheve eshte shendrruar ne toke te pjellshme dhe kullota.Kurse tani ka nde ...

Livadhet e Koretishtës

Nga keto livadhe buron lumi Mirushe, i cili qe nga fillimi dhe per nje kohe te gjate e ndante qytetin ne dy pjese. Nga keto livadhe e kishiin burimin edhe krojet e qytetit.

Parku (Gjilan)

Parku i eperm apo parku i madh i qytetit te Gjilanit, ndodhej ne pjesen jugperendimore te qytetit,ne hapsiren skaj varrezave myslimane te qytetit dhe Kombinatit te Duhanit. Dikur mjaft i vizituar. I rregulluar me dushk e bagrem,rrugicen ne mes pe ...

Pazari i Drithit (Lama e Miellit)

-Hapesira e cila kohe me pare njihej si Lama e Miellit,ishte hapesira e dikurshme e "Sarajit" dhe "Konakut te Pashes",te familjes Gjinolli.Aty,deri ne vitet 70 te shekullit te kaluar,ishte tregu i gjelber me pjacat e mbuluara per shitjen e produk ...

Qeremidhanja

Lokalitet ne lindje te kodres Gllama, ne anen e majte te lumit te Stanishtorit, hapesira ne te dy anet e rruges per ne fshatin Kufce e Eperme. Ne ate hapesire deri kah gjysma e shekullit te kaluar romet benin qerpiçe, tulla e tjegulla. Me pas, e ...

Tregu i kafshëve

Tregu i Kafsheve - Deshmi per hapesiren e vendndodhjes se tregut te kafsheve ne Gjilan, qe nga koha osmane dhe me vone, deri kah 60 te shek.XX, jane fotografite e kohes. Ky treg perfshinte hapesiren gurore jo te rrafshet, ne pjesen jug-perendim t ...

Thertorja (Sallhania)

Bazuar ne literaturen e gjertanishme, thertorja e pare ne Gjilan ishte ne anen e majte te lumit Mirusha, afer Ures se Maskatarit, ne afersi te se ciles ishte edhe shitorja e mishit. Tani pjese e bllokut te ndertesave te banimit. Thertorja tjeter, ...

Ura e Maskatarit

Gjilani kishte tre lumenj te vegjel, qe prenin rrugen kryesore te qytetit, mbi te cilat per nje kohe te gjate kane qendruar tri ura te ndertuara prej druri. Mirepo, ura mbi lumin Mirusha ne qender te qytetit, qe njihet si Ura e Maskatarit, kishte ...

Zabeli i Sahit agës

Zabeli i Sahit ages, eshte kodra ne juglindje te Gjilanit, perballe Kulles se Sahit ages, ne kufce te Poshtme, jo larg fshatit Malisheve, e cila edhe tani ne shenimet kadastrale mban emrin e pronarit te saj te dikurshem. Siç mesuam nga te dhenat ...

Zabeli i Sahit Agës

Zabeli i Sahit Ages, eshte kodra ne juglindje te Gjilanit, perballe Kulles se Sahit ages, ne Kufce te Poshtme, jo larg fshatit Malisheve, e cila edhe tani ne shenimet kadastrale mban emrin e pronarit te saj te dikurashem. Siç mesuam nga te dhenat ...

Ada e Bunës

Ada e Bunes eshte ishull lumor ne gryken e lumit Buna ne detin Adriatik, ne cepin juglindor te Malit te Zi, pergjate kufirit me Shqiperine. Ishulli eshte krijuar artificialisht, ndersa siperfaqja e tij eshte 4.9 km 2.

Guri i Gjeranave

Guri i Gjeranave eshte nje ishull i vogel qe gjendet 2.2 milja ne juglindje te kepit te Gjeranave dhe nje milje nga toka me e afert, gjegjsisht nga Plazhi i Madh. Kete lokalitet zhytesit e quajne vendin e amforave te fundosura, detaret varreze e ...

Kanali Milena

Kanali Milena, i njohur edhe si Porto Milena ose Partamilena, eshte nje kanal i hapur ne vitin 1885, sipas projektit te inxhinierit rus te oborrit te Malit te Zi Vladimir Ivanoviq Varmanit, per derdhjen e ujit te liqenit te Zogajve ne detin Adriatik.

Radio Elita

Radio Elita eshte radio stacion ne gjuhen shqipe nga Ulqini, Mali i Zi. Radioja eshte themeluar me 2002. Ky program transmetohet ne frekuencen 93.9 MHz dhe mbulon te gjithe territorrin e Komunes se Ulqinit. Gjate 24 oreve transmetim, Radio Elita ...

TV Teuta

Televizoni Teuta eshte nje kompani televizive me qender ne Ulqin, Mali i Zi. Programet e ketij televizioni mund te shihen ne zonen e Ulqinit, Tivarit dhe Podgorices, gjithashtu me ane te platformes te lidhur me internet Extra TV mund te shihet ne ...

Ulqinakët

Ulqinaket jane banoret vendas te Ulqinit ose kane prejardhje nga Ulqini. Banoret meshkuj quhen ulqinake, kurse banoret femra quhen ulqinake. Termi ulqinak, si mbiemer, ka kuptimin e diçkaje qe lidhet me Ulqinin ose me ulqinaket, qe eshte karakter ...

Bahri Brisku

Dr. Bahri Brisku ka lindur ne Ulqin me 1933, ku e kreu edhe shkollen fillore. Ne Shkup ka kryer shkollen e mesme dhe fakultetin ne Degen e Letersise te Popujve Jugosllave. Ne Prishtine ka kryer studimet pasuniversitare. Po ketu ka mbrojtur tezen ...

Rizo Shurdha

Rizo Shurdha, i njohur si Rizo Harapi, eshte fotograf, partizan dhe aktor ulqinak me prejardhje afrikane.

Lista e objekteve të Ulqinit

Xhamia e Namazgjahut Tyrbja e Resulbegve Xhamia e Bregut Xhamia e Lamit Xhamia e Kryepazarit Kisha ortodokse e Shen Nikolles Tyrbja e Fanit Kisha katolike e Shen Jozefit Xhamia e Pashes Tyrbja e Manajve Kishe-Xhamia Xhamia e Detareve

Kisha-Xhami e Ulqinit

Kishe-Xhamia e Ulqinit eshte ndertese e cila eshte ndertuar fillimisht si kishe dhe pastaj e kthyer ne xhami. Sot, sherben si vendi ku eshte i vendosur reparti arkeologjik i Muzeut te Ulqinit.

Ura e Klleznës

Ura e Vjeter ne Kllezen eshte nje ure prej guri e ndertuar ne vitin 1696 mbi perroin e Megjureçit ne Kelleznen e Siperme te Komunes se Ulqinit. Ajo ka keto dimensione: gjatesia 12 m, gjeresia 3.60 m, lartesia nga fundi i perroit 9.26 m dhe trashe ...

Villa Rustica (Ulqin)

Villa rustica ne Krruç eshte nje rrenoje e nje shtepie te madhe fshatare romake. Fisniket e kane ndertuar shtepi verore ne kete zone ne breg te detit i cili, per arsye te vegjetacionit te shumte mesdhetare dhe burimeve te ujit, eshte shume i dobi ...

Yeles

Yeles eshte nje komune ne Spanje, e vendosur ne qarkun Yeles, te provinces Toledo, ne Castile-La Mancha. Yeles ka 3113 banore, dhe perfshine nje siperfaqe prej 20 km 2.

Yepes

Yepes eshte nje komune ne Spanje, e vendosur ne qarkun Mesa de Ocaña, te provinces Toledo, ne Castile-La Mancha. Yepes ka 5200 banore, dhe perfshine nje siperfaqe prej 85 km 2.

Abdullah Pashë Taushani

Abdullah Pashe Taushani i Elbasanit ishte anetar i Keshillit Suprem te Forcave te Armatosura te Ali Pasha. Antare te tjere te keshillit ishin edhe Myftar Pasha, Veli Pasha, Xheladin bej Ohri dhe nje numer i njerezve te tij te besuar si Hasan Derv ...

Kafja e Madhe

Kafja e Madhe ne Shkoder ideuar nga mjeshtri i madh Idromeno ka qene gjithmone pike takimi per qytetaret shkodrane por dhe per te huajt qe kane ardhur ketu. Si vendi me i preferuar pasi ndodhej ne qender te qytetit ka qene pjese dhe e historise.a ...

Katedralja e Shën Shtjefnit

Kisha e Madhe, siç njihet pergjithesisht Katedralja e Shkodres, eshte nje kishe katedrale katolike romane kushtuar Shen Shtjefnit, shenjtit pajtor i qytetit sipas Kishes Katolike, e ndertuar me 7 prill 1858 ne periudhen e Perandorise Osmane.

Tirana 10

Tirana 10 eshte nje nga njembedhjete njesite e administrimit te Tiranes. Njesia ka rreth 24.000 banore.Aktualisht administratori i kesaj njesie eshte Dr. Arjan Hamiti

Blloku

Ka marre kete emer qe nga koha e komunizmit mbas viteve 1961, pasi aty ka qene nje zone e ndaluar ku banonin kryesuesit e Partise se Punes me ne krye Enver Hoxhen. Ne vitin 1991, Blloku u hap dhe perbente nje prej kersherive me te medha te kohes. ...

Brraka

Brraka eshte nje nga lagjet me te vjetra ne Tirane te Shqiperise. Lagjia e Brrakes shtrihet ne pjesen veriperendimore te qytetit te Tiranes, midis Stacionit te Trenit dhe Sheshit "Rilindja" Zogu i Zi. Permendja e pare e kesja lagjeje te vjeter na ...

Lapraka

Lapraka eshte nje lagje ne njesine administrative "Tirana 11" ne Bashkine e Tiranes Laprake eshte nje lagje e Tiranes, ndodhet ne perendim te qendres kryesore. Kjo eshte kryesisht nje lagje rezidenciale, por permban edhe Spitalin e Tiranes Ushtar ...

Ibrahim Sina

Ibrahim Sina Kryetar i Komitetit Ekzekutiv te qytetit te Tiranes, me 14.03.1947 deri me 16.04.1949, Kryetar i Komitetit Ekzekutiv te qytetit te Tiranes, me 22.06.1949 deri me 30.08.1950 dhe Kryetar i Komitetit Ekzekutiv te qytetit te Tiranes, me ...

Llazar Treska

Llazar Treska kryetar i Komitetit Ekzekutiv i Tiranes prej vitit 1944 deri ne vitin 1945.Themelues dhe Dekan i Fakultetit te Shkencave Pyjore prej vitit 1959 deri ne 1980. PROFESOR LLAZAR TRESKA, THEMELUESI I ARSIMIT TE LARTE PYJOR SHQIPTAR Prof. ...

Rexhep Jella

Rexhep Jella kryetar i Bashkise se Tiranes prej vitit 1930 deri ne vitin 1933. Jella mbaroi studimet e larta per Shkenca Politike ne Kembrixh ne Londer. Mori pjese ne konferencen e paqes ne Paris si pjese e delegacionit shqiptar. Pjesmarres ne ko ...