ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 317

Trashëgimia Shpirtërore

Trashegimia kulturore jomateriale shpirterore, nenkupton praktikat, paraqitjet, shprehjet, gjuhen, njohurite dhe krijimtarine popullore, si dhe veglat, objektet, artizanatin dhe hapesirat kulturore qe bashkeshoqerojne ato, qe bashkesite, grupet d ...

Teoria e bashkësive

Termi bashkesi eshte nje nga kuptimet themelore ne matematike. Intuitivisht thuhet se ai paraqet nje garniture elementesh. Te bashkesite nuk eshte e rendesishme renditja e elementeve, Teoria e bashkesive nuk interesohet me natyren e tyre, por i s ...

Torfeno Branishte

Torfeno Branishte eshte nje rezerve natyrore ne malin Vitosha ne Bullgari, se bashku me rezerven e Bistrishko Branishte. Rezerva ka nje siperfaqe prej 728.8 ha qe perfshin pjeset e Big Plateau dhe Plateau Kapaklivets midis majave te Cherni Vrah, ...

Kisha katolike në Maqedoninë e Veriut

Kisha Katolike ne Maqedonine e Veriut eshte pjese e Kishes Katolike ne mbare boten, nen udheheqjen shpirterore te Papes ne Rome dhe eshte nje nga bashkesite kryesore fetare qe ekzistojne ne territorin e Republikes se Maqedonise se Veriut. Besimta ...

Wilnsdorf

Wilnsdorf u permend per here te pare ne vitin 1185 nen emrin Willelmesdorf. Nje forme tjeter e emrit te bashkesise eshte gjithashtu e regjistruar, Wielandisdorf, e cila bazohet ne nje legjende lokale rreth nje farketarit te quajtur Wieland i cili ...

Veton latifi

Profesori Veton Latifi eshte nje nga teoricientet kryesore te marredhenieve nderkombetare dhe shkencave politike ne Ballkan. Lindur: 10 Janar 1976 ne Kumanove, Republika e Maqedonise se Veriut. Rreth profesorit Veton Latifi Veton Latifi eshte teo ...

ERSTE Fondacioni

ERSTE Fondacioni eshte Fondacion i kursimores me te madhe austriake. Eshte themeluar ne vitin 2003, ne themelet e kursimores se pare austriake, e cila eshte themeluar ne vitin 1819. Si fondacion i kursimores private austriake, e perkushtuar per t ...

Lista e termave të emëruar sipas Leonard Eulerit

Ne matematike dhe fizike, ekziston nje numer i madh i termave qe jane emeruar sipas Leonard Eulerit, nga te cilat ka funksione unike, ekuacione, formula, identitete, numra, ose entitet matematikor. Shume nga keto mbajne emra si Funksioni i Euleri ...

Teoria e vendosur

Teoria e vendosur eshte nje dege e logjikes matematikore qe studion grupe, te cilat jane koleksione joformale objektesh. Megjithese çdo lloj objekti mund te mblidhet ne nje grup, teoria e grupit zbatohet me shpesh per objektet qe jane te rendesis ...

Qarku elektrik

Qarku elektrik, apo rrjet elektrik eshte nje nderlidhje e komponenteve elektrike si . Nje qark elektrik eshte nje rrjet i perbere nga nje hark i mbyllur, ne menyre qe te krijohet nje rruge per rrymen. Rrjetet elektrike lineare, nje tip i veçante ...

Jeta Ime (autobiografia e Bill Klintonit)

Jeta Ime eshte nje autobiografi shkruar nga ish-presidenti amerikan Bill Klinton, botuar me 22 qershor 2004 nga Knopf Publishing Group. Klinton kaloi rreth dy vite e gjysme ne liber. Ai mblodhi materiale per kater muaj, shkroi nje skice, dhe kalo ...

Benjamin Franklin

Benjamin Franklin. Jürgen Overhoff: "Benjamin Franklin. Inventor, mendimtar, shtetareve, Stuttgart 2006,

Kallogjeri

Kallogjeri eshte Murg ortodoks ndersa Kallogreja eshte Murgesha ortodokse. Gjate kohes pas luftes se dyte boterore deri ne fund te viteve 90-ta ne popull fjala Kallogjer perdorej gjate bisedave per personat e vetmuara a personat per te cilet nuk ...

Shkresa

NENA IME Nena ime je ti dhe ska tjeter ne bot me te mir se ti Nena ime shpirti im jeta ime ti me linde dhe me rrite me mundime moj e shtrenjta ime NENA IME Ti je engjull per mua A e di sa shum te dua ti vezullon oj NENA ime ti ben drit per mua O ...

Sinkopa (dramë)

Sinkopa eshte drame e autorit Anton Pashku e botuar ne vitin 1968 ne revisten letrare Jeta e Re, kurse nje vit me vone si liber me vete nga shtepia botuese Rilindja.

Selma Sotirllari

Selma Sotirllari Aktore shqiptare. Selma Sotirllari ka interpretuar ne 7 filma artistik. Pavaresisht se roli i saj i pare eshte ne filmin "Qyteti me ri ne bote" do te behet e njohur per publikun ne rolin e jetes ne filmin "Beni ecen vete" ne viti ...

Meriton Karaxha

meriton karaxha lindi me 7 prill 1989 dhe eshte nje boksier I shquar per luftimet koti qe ben.eshte shume I marum dhe I lodhur nga jeta ai vdiq me 10 dhjetor 2018

Southland Tales

Southland Tales eshte nje pjese e ansambel te vendosur ne peisazhin futuristike te Los Angeles me 4 korrik, 2008, si ajo qendron ne prag te katastrofes sociale, ekonomike dhe mjedisore. Boxer Santaros eshte nje yll veprim i cili eshte goditur me ...

Partia Shqiptare "Atdheu”

Partia Shqiptare Atdheu u thembeluar nga Kreshnik Osmani ne viti 2008 objektivi e kesaj parttie eshte Shqiperia do te behet gradualisht shtet modern i se drejtes, ku jeta dhe prona jane te garantuara me ligj, e integruar me rruge demkoratike ne h ...

Metalurgjia

Metalurgjia eshte dega kryesore e industrise se rende qe merret me perfitimin e metaleve nga xeheroret ose nga lende te tjera metalmbajtese si dhe per ti bere te pershtatshme per qellime te ndryshme perdorimi. Ne varesi nga menyra e perfitimit te ...

Agari

Agari eshte lende e qullet qe nxirret nga disa leshterike dhe qe perdoret per embelsira dhe ne laboratore si lende e pershtatshme per zhvillimin e bakterieve. Agari edhte perzierje e dy komponenteve: agaroza polisaharide lineare, dhe nje perzierj ...

Dërrasa

Derrasa eshte flete prej druri jo shume e trashe, zakonisht e ngushte, qe nxirret duke sharruar nje trung per se gjati dhe qe perdoret si lende ndertimi. Copat nga kjo flete mund te kete forma dhe madhesi te ndryshme. Po ashtu, si derrase nenkupt ...

Shtatë gjendjet e lëndës në univers

Ekzistojne plote 7 gjendje te lendes ne univers. Çdo kush mund te perfytyroj 3 gjendjet e zakonshme te lendes me te cilat ne jemi familjarizuar me teper. Ato jane" e ngurte”," e lenget” dhe" gaz”. Te gjitha gjendjet ndryshojne ndermejt tyre mbi b ...

Kapsolla

Kapsolla eshte kesules e metalte, e mbushur me nje lende shperthyese shume te ndjeshme nga goditjet, qe vihet ne fund te fishekut te predhes etj. dhe sherben per te ndezur barutin e gezhojes, dinamitit etj. Kapsula e raketave te derguara ne gjith ...

Mihai Eminescu

Mihai Eminescu ishte 1 poet I madhe historik.Ai ishte Roman dhe ka bere miqesi me Llazar GushoMihai Eminescu ; lindur Mihail Eminovici; 15 janar 1850 - 15 qershor 1889) ishte nje poet, romancier dhe gazetar romantik rumun, i konsideruar pergjithe ...

Piktogrami

Piktogrami ose piktografi, ne perdorimin kompjuterik i njohur edhe si nje ikone, eshte nje ideogram qe percjell kuptimin e tij permes ngjashmerise se tij piktoreske me nje objekt fizik. Piktogramet shpesh perdoren ne shkrimet dhe sistemet grafike ...

Përmes Gjithësisë me shpejtësi më të madhe se të dritës

Llogaritjet me te reja te bera sugjerojne se mund te kete vertete te ashtuquajtura krimbvrima aq te gjera dhe te qendrueshme sa mund te shfrytezoheshin per udhetime ndergalaktike. Krimbvrime quhet ai kanal kohor qe mund lidhe dy pika te Gjithesis ...

Konfiskimi i 44 kilogramve drogë në Shkozë të Prizrenit

Konfiskimi i 44 kilogramve droge ne Shkoze te Prizrenit ishte me i lart ine vitin 2006 ne Kosove. Per kete konfiskim ka njoftuar Sherbimi Policor i Kosoves me daten 1 gusht 2006. Vendi i bastisjes ka qene diku ne fshatin Shkoze te Prizrenit dhe m ...

Trihalomethane

Trihalomethane jane nje grup kimikatesh qe formohen nga bashkeveprimi i klorit qe perdoret per dizinfektim e ujit, me lendet organike qe gjenden natyrshem ne uje. Nivele te larta te trihalometaneve jane te rrezikshme. Per kete arsye, ne dhjetor t ...

Proteina

Proteinat jane lende organike, jane makromolekula te cilat kryesisht perbehen nga elementet e karbonit, hidrogjenit, oksigjenit, azoti si dhe rralle here edhe prej sulfurit. Proteinat jane baza kryesore te qelizave. Ato jo vetem qe i japin qeliza ...

Totemi

Totemi eshte nje qenie shpirterore, objekt i shenjte ose simbol qe sherben si embleme e nje grupi njerezish, siç eshte nje familje, klan, prejardhje ose fis. Ndersa termi totem rrjedh nga gjuha Ojibwe e Amerikes se Veriut, besimi ne shpirtrat dhe ...

Ligji natyror

Ligji natyror eshte ligj i pavarur, dhe ekzistues i ligjit pozitiv te çdo rendi te caktuar politik, shoqerise ose kombit-shtet. Zanafilla e tille shihet si e percaktuar nga natyra, dhe nje ligj nocional te natyres qe trajtohet si nje fakt objekti ...

Ishuj në Qiell

Ishuj ne qiell eshte nje roman fantastiko-shkencore i 1952-ishit i shkrimtarit britanik Arthur C. Clarke.Eshte nje nga veprat e tij me te hereshme.Clarke shkroi librin si nje kujtim udhetimesh i vendosjes se njeriut ne hapesire ne gjysmen e fundi ...

Lumnimi

Lumnimi) eshte nje njohje qe i akordohet nga Kisha Katolike te vdekurve qe hyjne ne Qiell per aftesine e tyre qe te ndermjetesojne te Zoti ne emer te individeve qe lutem ne emrin te tyre.

Islands in the Sky

Ishuj ne qiell eshte nje roman fantastiko-shkencore i 1952-ishit i shkrimtarit britanik Arthur C. Clarke.Eshte nje nga veprat e tij me te hereshme.Clarke shkroi librin si nje kujtim udhetimesh i vendosjes se njeriut ne hapesire ne gjysmen e fundi ...

Linjiti

Linjiti eshte xehe prej se ciles fitohet energjia elektrike. Keshtu p.sh i kontribuon 97 % te prodhimit te energjise totale elektrike me 3 % te bazuar ne Hidrocentrale ne Kosove. Me 14700 milion ton, Kosova zoteron vendin e peste qe rezervat indu ...

Shtate qiejt

Ne kozmologjine fetare ose mitologjike, shtate qiejt u referohen shtate niveleve ose ndarjeve te Qiejve. Koncepti, i gjetur gjithashtu ne fete e lashta Mesopotamiane, mund te gjendet ne Judaizem dhe Islam; nje koncept i ngjashem gjendet gjithasht ...

Tórshavn

Tórshavn eshte kryeqyteti dhe qyteti me i madh i Ishujve Faroe. Eshte ne pjesen jugore ne bregun lindor te Streymoy. Ne veriperendim te qytetit shtrihet mali Húsareyn dhe ne jugperendim, Kirkjuboreyn. Ata jane te ndare nga lumi Sandá. Sipas vitit ...

Zmiqi

Zmiqi mal ne jug te Mitrovices ne kilometrin 8-te magjistrales Mitrovice-Peje. Lartesia mbidetare 822 m. Ne maje te kesaj kodrine jane zbuluar gjurme te mureve antike. Popullsia e fshaterave Lushte, Vernice dhe Boroboniq e shfytezon kete mal per ...

Hëna

Hena eshte planeti i vetem natyror i Tokes, njeherit sateliti i 5-te per nga madhesia ne sistemin tone diellor, trupi qiellor me i afert me planetin tone dhe i vetmi ne te cilin ka arritur te shkele njeriu. Shpeshhere arrijme ta ndeshim ate ne qi ...

Prometeu i mbërthyer

Oqeanidet degjojne permes tingujve te eres se shpejte kobin qe ka pllakosur Prometeun dhe vijne ta ngushellojne: E shikojme, Promete! Lot te hidhur syte tane si me vello i mbeshtjellin, por na dukesh madheshtor! KORI Strofa I Shih si qajme, Prome ...

Matreia nderyjore

"Vrima ne qiell "ose zona ku nuk shihen yje,jan vrojtuar qe ne fillimet e astronomise dhe jane konsideruar zona boshlleku.Por,studimet mbi grumbullimet yjore te hapura kan cuar ne zbulimin,rreth 60 vjet me pare,te nje shperndarjeje pak a shume te ...

Materia nderyjore

"Vrima ne qiell "ose zona ku nuk shihen yje,jan vrojtuar qe ne fillimet e astronomise dhe jane konsideruar zona boshlleku.Por,studimet mbi grumbullimet yjore te hapura kan cuar ne zbulimin,rreth 60 vjet me pare,te nje shperndarjeje pak a shume te ...

Dokufesti

Qyteti piktoresk i Prizrenit eshte vend i kendshem per te qene gjate muajit gusht. Tani Dokufesti – festivali me i madh Kosovar i filmit dokumentar dhe atij te shkurte eshte me i famshem se kurre, duke joshur jashtzakonisht shume adhurues te film ...

Shtëpia e Zoi Vesho

Shtepia e Zoi Vesho eshte nje monument i trashegimise kulturore ne rrethin e Beratit, ne qarkun e Beratit, Shqiperi. Ky monument eshte i llojit "Arkitekture", i miratuar me 17.04.2015 ".

Bombardimi i shqiptarëve nga NATO

Bombardimi i shqiptareve refugjate prane Gjakoves nga NATO u regjistrua ne 14 prill 1999 gjate bombardimeve ne Jugosllavi, kur aeroplanet e NATO-s bombarduan aksidentalisht disa refugjate ne rrugen midis qyteteve te Gjakoves dhe Deçanit ne Kosove ...

Masakrat e Drenicës

Masakrat e Drenices perfshijne nje seri vrasjesh te shqiptareve kosovare nga forcat speciale policore serbe ne rajonin e Drenices ne qender te Kosoves. Sipas organizates Human Rights Watch, numri i abuzimeve ne kete rajon gjate luftes ne Kosove 1 ...

Krimet e Luftës në Kosovë

Nje seri krimesh u regjistruan gjate luftes ne Kosove. Forcat e regjimit te Sllobodan Milloshevicit perdoren perdhunimet, vrane shume shqiptare civile dhe debuan shume prej tyre gjate luftes. Sipas raporteve te realizuara nga organizata Human Rig ...

Liria e shprehjes

Liria e shprehjes eshte themeli i demokracise dhe eshte çelesi i gezimit te shume te drejtave te tjera. E drejta e mbrojtur shprehet shume gjeresisht, duke shkuar shume pertej lirise se shtypit. Ajo mbulon ligjerimet politike, ligjerimet tregtare ...

Masakra e Vushtrrisë

Nje kolone me rreth 1000 refugjate te cilet ishin duke udhetuar permes 100 traktoreve, te cilet po largoheshin drejt Vushtrrise lindore. Forcat ushtarake dhe paraushtarake i ndaluan keto automjete dhe ne datat 2-3 Maj u vrane rreth qindra civile ...