ⓘ Free online encyclopedia. Did you know? page 322

Kanioni i Piksit

Kanioni i Piksit ndodhet prane fshatit Fushebardhe, pergjate lugines se perroit Homonim. Ky perrua e ka formuar luginen e tij pergjate boshtit te antiklinalit te Malit te Gjere, duke krijuar keshtu nje lugine antiklinale, qe vende-vende merr form ...

Lojrat e Mesdheut

Lojerat Mesdhetare jane nje loje multi-sportesh qe zhvillohet zakonisht çdo kater vjet, midis kombeve rreth ose shume afer Detit Mesdhe, ku takohen Evropa, Afrika dhe Azia. Lojerat jane nen kujdesin e Komitetit Nderkombetar te Lojerave Mesdhetare.

Agoga

Agoga eshte nje shprehje e vjeter per "edukaten spartane". Agoga ishte nje program rigoroz arsimor dhe stervitor i mandatuar per te gjithe qytetaret meshkuj spartane, perveç djalit te pare te lindur te dy familjeve spartane ne pushtet, Euripontid ...

Daisuke Jigen

Daisuke Jigen eshte personazh fiktiv ne serialin e animuar Lupin krijuar nga Monkey Punch. Ai eshte bandit i cili shpesh shihet qe shoqerohet me Arsène Lupin III ne perpjekjet dhe sulmet e tij. Pavaresisht Jigen qe nuk pelqejne epshin e Lupin per ...

Dita e Pavarësisë së Shteteve të Bashkuara

Dita e Pavaresise eshte nje feste federale ne Shtetet e Bashkuara duke perkujtuar Deklaraten e Pavaresise se Shteteve te Bashkuara, me 4 korrik 1776. Kongresi Kontinental deklaroi se trembedhjete kolonite amerikane nuk ishin me subjekt te monarku ...

Mamiko Noto

Mamiko Noto eshte nje Seiyu femije qe punojne nen Zyra Osawa. Ajo ka lindur ne qytetin e Kanazawa, Ishikawa, dhe u diplomua nga Shkolla e Larte Hokuriku Gakuen Larte. Sipas llojit Japanese teorine e personalitetit te gjakut ajo eshte nje O. Ajo e ...

Boulingu

Bouling eshte nje sport shenjestre dhe aktivitet rekreativ ne te cilin nje lojtar rrotullon nje top drejt kunjave ose nje objektiv tjeter. Ne bouling pin, qellimi eshte qe te godet kunjat ne nje siperfaqe te gjate te lojes. Nje strike arrihet kur ...

Hokej mbi dysheme

Hokej mbi dysheme eshte nje lloj hokeji ne dysheme me pese lojtare dhe nje portier ne secilin ekip. Burrat dhe grate luajne brenda shtepise me shkopinj te gjate 96–115.5 cm dhe nje top plastik me vrima me perimeter prej 70–72 mm. Ndeshjet luhen n ...

Pastërtia

Pastertia eshte gjendje te qenit i paster dhe i lire nga mikrobet, papastertite, plehrat, apo mbeturinat, dhe zakon i arritjes dhe ruajtjes se asaj gjendje. Pastertia shpesh arrihet permes pastrimit. Pastertia eshte nje cilesi e mire, siç tregohe ...

Dita botërore e turizmit

Sot shenohet ne kete date dita boterore e turizimit.Turizmi eshte praktika, veprimi i marre nga ata qe udhetojne apo vizitojne vende me qellim zbavitjeje, njohurie dhe mesimi; sipas definicionit te Organizates Boterore te Turizmit, turist quhet g ...

Të fshehtat e treguara

Te fshehtat e treguara eshte roman i peste i shkrimtarit Rexhep Qosja, botuar ne vitin 2020. Te fshehtat e treguara eshte romani i pare omnibus ne letersine shqipe.

Shoqata Helmholtz e Qendrave Kërkimore Gjermane

Shoqata Helmholtz eshte nje nga organizatat me te medha shkencore, te pakten sa i perket institucioneve kerkimore ne Gjermani. Institucionet kane pajisje te medha, si pershembull reaktore kerkimore. "Shoqata Helmholtz e Qendrave Kerkimore Gjerman ...

Bibliomania

Bibliomania mund te jete nje simptome e çrregullimit obsesivo-kompulsiv qe perfshin mbledhjen ose edhe rrembimin e librave deri ne ate pike sa qe si rezultat i saj mund te demtohen marredheniet shoqerore ose shendeti. Bibliomania nuk duhet te nga ...

Bibliofilia

Bibliofilia ose bibliofilizmi eshte dashuria per librat, dhe ndersa bibliofil quhet nje individ qe i pelqen librat dhe i lexon e i shfleton shpesh ato. Bibliofili klasik eshte ai qe pelqen te lexoje, admiroje, mbledhe libra, dhe qe shpesh mbledh ...

Smuthi

Smoothie eshte nje pije e bere nga fruta te paperpunuara dhe / ose perime, te cilat zakonisht perdorin nje perzieres. Nje smoothie shpesh ka nje baze te lengshme siç eshte uji, lengu i frutave, qumeshti i bimeve, dhe nganjehere produktet e qumesh ...

Andrei Zhdanov

Andrei Alexandrovich Zhdanov ishte nje udheheqes i Partise Komuniste Sovjetike dhe ideolog kulturor. Pas Luftes se Dyte Boterore, Zhdanov mendohej te ishte pasardhesi ne pritje i Joseph Stalinit, por ai vdiq para Stalinit. Ai eshte pershkruar si ...

Sjelljet menaxheriale organizative

== Sjelljet Menaxheriale Organizative == Ne perfundim, menaxhimi ne menyre efektive premton nje numer perfitimesh per kompanite dhe mund te jete nje avantazh konkurrues. Megjithate, sfida te tilla si tendenca natyrore e njeriut qe te lidhen me at ...

Izolimi shoqëror

Izolimi shoqeror eshte nje gjendje e mungeses se kontaktit te plote ose pothuajse te plote midis nje individi dhe shoqerise. Ai ndryshon nga vetmia, gje qe pasqyron mungese kontakti te perkohshem dhe te pavullnetshem me njerezit e tjere ne bote. ...

Joga

Joga eshte nje emertim ne filozofine hinduiste qe tregon teresine e teknikave trupore apo mendore te cilat lejojne bashkimin e trupit, mendjes dhe shpirtit me Perendine. Kushdo qe ndjek ushtrimin e joges quhet jogi apo jogin. Joga eshte nje prej ...

Onirologjia

Onirologjia eshte studimi shkencor i endrrave. Hulumtimi aktual kerkon korrelacione midis enderrimit dhe njohurive aktuale ne lidhje me funksionet e trurit, si dhe te kuptuarit se si funksionon truri gjate enderrimit, qe i perket formimit te kujt ...

Folklori

Folklori eshte emri per teresine e krijimeve artistike te nje populli. Ai si cun i mireparaqet aspekte te ndryshme te tradites kulturore, ne kuptimin e emrave te perbashket per format tradicionale te letersise, muzikes, vallezimit, drames dhe kri ...

Hapësira ajrore

Hapesira ajrore eshte perpjekja e njeriut ne shkence, inxhinieri dhe biznes per te fluturuar ne atmosferen e Tokes dhe hapesiren perreth saj. Organizatat e hapesires ajrore hulumtojne, projektojne, prodhojne, veprojne ose mirembajne avionet dhe/o ...

Epidemiologjia

Epidemiologjia eshte shkence e cila merret me studimin dhe analizen e shperndarjes, modelet dhe percaktuesit e gjendjes se shendetit dhe semundjeve ne popullatat e caktuara.

Regjistrues i rrezeve diellore

Nje regjistrues i rrezeve diellore ose regjistrues i ndriçimimit diellor eshte nje pajisje e cila regjistron sasine rrezeve te diellit per nje vend te caktuar. Rezultatet japin informacione per motin dhe klimen e nje zone gjeografike. Ky informac ...

Ekonomia (kthjellim)

Kjo faqe ben kthjellimin e titujve qe kane per baze Ekonomia. Nese nje lidhje e brendshme ju solli ketu, ju lutemi, ndryshojeni lidhjen ne fjale qe te ridrejtoje direkt te faqja e duhur. Ekonomia - shkence. Ekonomia - gazete.

Qarku i rrymës

Qarku i rrymes elektrike eshte rruga neper te cilen kalon nje sasi e rrymes elektrike sipas lendes se fizikes, por ne baze se teknologjise qarku eshte nje komponent fizik qe perbehet nga tri elemente te thjeshta: burimi i rrymes, llambes, qelsit. ...

Fondacioni Gjerman për Kërkime Shkencore

Fondacioni Gjerman per Kerkime Shkencore eshte me i madhi nder institucione te tilla ne Evrope. Ai ofron programe te shumta per te mbeshtetur shkencetare nga e gjithe bota. Fale mbeshtetjes se qeverise gjermane, te landeve dhe Bashkimit te Fondac ...

Akin Akinozu

Akın Akınözü i lindur me 22 shtator 1990. Akin mori shkollimin e tij te mesem ne Kolegjin TED Ankara, Departamenti i Matematikes. Pas perfundimit te shkolles se mesme, ai studioi ne Studimet e Pergjithshme IC Berkeley Applied Math. Pas perfundimi ...

Universiteti Teknik i Talinit

Themeluar me 1918, Universiteti Teknik i Talinit eshte universiteti i vetem teknik ne Estoni. UTT, ne kryeqytetin Tallinn, eshte institucioni kryesor akademik i vendit ne inxhinieri, biznes dhe administraten publike. TUT ka kolegje ne Tallinn, Ta ...

1760 në shkencë

U shpik marika e shkrimit ne fshatin kreshpanj te rrethit te korces. Martin Duka ishte portjer kryesor i skuadres te futbollit ndesa Amadeo Tila u quaj Abraham Linkln i kreshpanjt sepse e shpalli Kreshpanjin republike me vete.

Federata Ndërkombëtare e Përkthyesve

Federata Nderkombetare e Perkthyesve eshte nje grup nderkombetar i shoqatave te perkthyesve, interpretuesve dhe terminologeve. Me shume se 100 shoqata profesionale jane te nderlidhura, qe perfaqesojne mbi 80.000 perkthyes ne 55 vende te ndryshme ...

Zenodo

Zenodo eshte nje platforme virtuale publikimesh shkencore te pergjithshme nen programin Evropian OpenAIRE dhe menaxhuar nga CERN. Kjo platforme lejon studiuesit te publikojne module te dhenash, softuer hulumtues, raporte dhe hulumtime te tjera di ...

Projekti i lirë

Projekti i lire eshte nje ndermarrje e personave apo grupeve shoqerore per krijiin e nje veprimtarie apo ndonje sendi me qellim sherbimi dhe zhvillimit te shoqerise. Keto projekte nisen nga personi apo grupi dhe varesisht nga efekti i tyre ne sho ...

Utopia

Utopia eshte nje emertim i sajuar nga Tomas More ne vitin 1516 ne nje liber te tij per te pershkruar shoqerine ideale. Utopia ne kuptimin e pergjithshem lidhet me perpjekjet njerzore per te krijuar nje shoqeri me te mire ose mbase te persosur, ku ...

Rendi i ri botëror (komplot)

Rendi ri boteror eshte nje emertim qe perdoret nga Teoria e komplotit ", me te cilin nenkuptohet nje shoqeri e fuqishme dhe sekrete, qe ka hedhur themelet per te pushtuar boten nepermjet nje qeverisjeje te vetme boterore. Rendi ri boteror eshte n ...

Erjona Rusi

Erjona Rusi ka lindur ne Shkoder dhe ka jetuar atje deri ne moshen dhjetevjeçare. Ajo ka studiuar per gazetari ne Tirane ne vitet 2002-2006. Krahas punes se saj si gazetare ajo eshte aktiviste e Çeshtjeve Gjinore dhe ka marre pjese ne evente dhe ...

Severxhane Laçi

Severxhane Laçi Severxhane Laçi eshte e lindur dhe e rritur ne Shkup. Si nxenese e shkolles filllore" Liria” aktivizohet ne korrin e shkolles, ku merr pjese ne garat e qytetit te Shkupit dhe ato republikane. Por ato qe e zbuluan talentin e Severx ...

Poliginia

Poliginia eshte nje forme martese dhe forme e veçante e poligamise, ku nje burri i lejohet te martohet me shume se nje grua. Poliginia eshte ne shume vende shume me e perhapur se poliandria. Kur nje burre ka marredhenie me dy gra, kjo quhet edhe ...

Epson

Seiko Epson e njohur ndryshe si EPSON eshte nje shoqeri Japoneze, eshte nje nder prodhuesit me te medhenj te printerave, letrave te imazheve dhe pajisjeve te ngjashme. Kryeqendra e saj ndodhet ne Suwa, Nagano, Japoni. Kompania ka shume dege te sa ...

Webhost.al

WebHost.al eshte brand i WebHost Sh.p.k. nje shoqeri lider ne ofrimin e Regjistrimit te domaineve.AL dhe Sherbim Hosting. Shoqeria ofron nje game te gjere instrumentash per ti mundesuar kompanive te vogla te mesme, te medha, profesionisteve te li ...

Titulli "Honoris Causa”

Honoris Causa” eshte titulli akademik qe nje universitet apo nje tjeter institucion qe jep tituj i akordon si menyre nderimi per kontributet, nje vizitori te shquar ne nje fushe te caktuar apo pergjithesisht ne shoqeri. Ky titull shoqerohet me nj ...

Sistemi ekonomik

Menyra se si çdo individ jeton ne nje shoqeri dhe vendimet e tij ekonomike varen, nder te tjera, nga sistemi ekonomik i shoqerise. Sistemi ekonomik eshte i perbere nga individe dhe organizma, te cilet veprojne per te permbushur nevojat e shoqeris ...

Shoqëritë e fshehta

Nje shoqeri e fshehte eshte nje klub ose nje organizate, funksioni i se ciles fshihet nga ata te cilet nuk jane anetare edhe pse ekzistenca e saj mund te behet e ditur per publikun. Keto organizata zakonisht kane ceremoni sekrete ku per te qene p ...

Agimi (kthjellim)

Agim ose agimi ka disa perdorime dhe me shpesh mund te referohet per: Pjese e dites Agimi - eshte koha mes muzgut dhe lindjes se diellit Dukuri natyrore Agimi polar - eshte nje dukuri natyrore qe karakterizohet nga dalja e drites agimi gjate nate ...

Aida Baraku

Aida Baraku lindi me 14 Tetor 1966 Prishtine eshte nje kengetare dhe tekstshkruese nga Kosova rrjedh nga nje familje e thjeshte dhe jane me origjine nga Gjakova eshte e shkolluar muzikalisht, ne muziken klasike-drejtimi violine ka te kryer Shkoll ...

Përmbushja e të Drejtës së të Mbijetuarve për Dëmshpërblim

Permbushja te drejtes se te mbijetuarve per demshperblim Sipas ligjit nderkombetar,qeveria mban pergjegjesi t’u garantoje viktimave drejtesi,te verteten dhe demshperblim. Ky detyrim perfshijne edhe vendosjen efikase dhe te barabarte te drejtesise ...

Gili

Fevzije Konushevci - Gili u lind me 21 maj 1966 ne Prishtine. Nje nder emrat me te shquar ne skenen muzikore i cili vazhdimisht diqka te re krijon edhe prane opusit tejet te gjere muzikor qe e posedone, se bashku me mbeshtetjen e madhe te bashkes ...

Dressrosa

Dressrosa eshte nje ishull dhe mbreteri ne Boten Re dhe nje nga 20 mbreterite e Qeverise Boterore One Piece. Ishulli fillimisht u sundua nga Familja Donquixote, por ata u zhvendosen ne Mary Geoise dhe u zevendesua nga Familja Riku. Dressrosa esht ...

Ligji Hekuri I Oligarkisë

Ligji Hekuri I Oligarkise eshte nje teorine politike pare i zhvilluar nga sociologu Robert Michels ne librin e tij: te Partive Politike. Ajo pretendon se sundimit nga nje elite, ose oligarki, eshte i pashmangshem si nje "ligji hekuri brenda çdo o ...

Vrasja e James A. Garfield

Vrasja e James A. Garfield, presidentit te 20-te i Shteteve te Bashkuara, filloi kur ai u qellua ne 9:30 te mengjesit me 2 korrik 1881, me pak se kater muaj ne mandatin e tij si president. Garfield vdiq 79 dite me vone, me 19 shtator 1881. Ai u q ...