ⓘ Horusi. Horus, quhej zoti i diellit te Egjiptianeve te lashte qe nga viti 3000 BC. Horusi kishte lindur me 25 dhjetor nga nena e tij e quajtur ISIS, lindja e ti ..

                                     

ⓘ Horusi

Horus, quhej zoti i diellit te Egjiptianeve te lashte qe nga viti 3000 BC. Horusi kishte lindur me 25 dhjetor nga nena e tij e quajtur ISIS, lindja e tij u shoqerua me lindjen e nje ylli ne lindje, e zbukuruar me shfaqjen e 3 mbreterve. Ne moshen 12 vjeqare Horusi u be Mesues kurse ne moshen 30 vjeçare Horusi u Pagezua. Ai kishte 12 dishepuj qe e ndiqnin ate te kryente mrekulli te shumta. Horusi cilsohej me emra te ndryshem nga Egjiptianet si: Drita, e verteta, qingji i zotit, biri i zotit, e shum emra te tjere. Pasi u tradhetua nga tayfo Horusi qendroi i kryqezuar e pas 3 diteve u ringjall. Pasi babai i Horusit vritet nga vellau i quajtur SET, Horusi luftoi me Set-in Me qellim ta marr Frontin e Egjiptit. Ne betejen Midis tyre, njeri sy i Horusit Demtohet rend. Horusi e fitoi betejen dhe u quajt "ZOT" i diellit me nje sy. Horusi u bashkua me "zotin" RA dhe u quajt Ra-horakhty, sunduesi i Egjiptit. Ra-horakhty Njihhej si "zoti" i vetem i madh i Egjiptianeve e "zotat" e tjere Veqoheshin, prej tije.