ⓘ Sirmiumi. Sirmium ka qene nje qytet ne krahinen ilire te Panonise. Se pari permendet ne shekullin e katert dhe banohej nga Iliret. Qyteti u pushtua nga romaket ..

                                     

ⓘ Sirmiumi

Sirmium ka qene nje qytet ne krahinen ilire te Panonise. Se pari permendet ne shekullin e katert dhe banohej nga Iliret. Qyteti u pushtua nga romaket ne shekullin e pare para Krishtit dhe me pas u be kryeqyteti i provincees Romake te Pannonise Inferiore. Ne 294 AD, Sirmiumi u shpall nje nga kater kryeqytetet e Perandorise Romake. Gjithashtu sherbeu si kryeqyteti i Prefektures Pretoriane te Ilirikut dhe i Provinces Pannonia Secunda. Sirmiumi ishte i vendosur ne brigjet e lumit Sava, pikerisht ne vendin ku sot ndodhet Sremska Mitrovica, Vojvodine.

Sirmiumi ne kulmin e tij kishte 100.000 banore dhe ishte nje nga qytetet me te medha te kohes. Nga ana tjeter, sipas Colin McEvedy i mbeshtetur ne madhesine e sitit arkeologjik, popullsia nuk i kalonte 7.000, banore.