ⓘ Bilbilenjtë. Nje çete kaçakesh shqiptare e viteve 1850-60, qe kur u kapen nga autoritetet turke ishin 13 vete, edhe pse grupi kur ishte aktiv shkonte deri ne 50 ..

                                     

ⓘ Bilbilenjtë

Nje çete kaçakesh shqiptare e viteve 1850-60, qe kur u kapen nga autoritetet turke ishin 13 vete, edhe pse grupi kur ishte aktiv shkonte deri ne 50 vete. Quheshin bilbilenj nga emrat e komandanteve, Bilbil Shako e Bilbil Resuli. Ishin kryesisht te rinj te fshatrave Nivice, Rexhin, Gusmar, Progonat, Lekdush, Smokthina e nga zona te tjera te Laberise. Sulmonin karvanet ushtarake turq, por edhe mallin e bejlereve dhe agallareve te pasur. Prania e tyre beri qe per shume vite, autoritete turke t’i rrinin larg krahines se Kurveleshit. U kapen me tradhti dhe u ekzekutuan me varje ne Janine.

                                     

1. Kujtesa popullore

 • U hodhi bore te rende.
 • -Ngreu Bilbil e hidh litare,
 • Kater pashallare u çkule,
 • -Dale bej te dredh cigare,
 • Vare trembedhjete trima.
 • Lanet paç Xhelal Voshtina
 • Vane ne litare vete.
 • Shkurti u prishi takeme,
 • Per Bilbil e per Resule,
 • Bilbilenjte e trembedhjete
 • Po jam Bilbili me palle.
 • O ju te shkretet çaçkene,
 • Bilbilenjte trembedhjete,
 • Se sjam çanaku me dhalle,

Kenge tjeter

 • shtate pashallare u ckule
 • per Bilbil e per Resul
 • Aslla. trima fertune
 • O Kurveleshi me gure