ⓘ Elateia ka qene ne Greqine e lashte qytet dhe krahas Delfi -t me i rendesishmi ne rajonin e Phocis. Ai ishte ne dalje te rruges nga Thermopilet, ne luginen pjel ..

                                     

ⓘ Elateia

Elateia ka qene ne Greqine e lashte qytet dhe krahas Delfi -t me i rendesishmi ne rajonin e Phocis. Ai ishte ne dalje te rruges nga Thermopilet, ne luginen pjellore te lumit Kephisos, dhe ka kontrolluar rruge te rendesishme ne Jug te Greqise. Prandaj, ai ka luajtur ne kohe luftrash ne menyre te perseritur nje rol te rendesishem strategjik.

Me poshte Elateia jane gjetur mbetje te rendesishme te vendbanimeve te Neolitike, si dhe te shumta nga varret eperiudhes e mikenase. Nga gjetjet mund te konkludohet se berthama e qytetit eshte e periudhes praklasike. Ketij lulezimi do ti kete ardhur fundi dikur ndaj dhe Homer nuk e permend Elateia ne katalogun e tij te qyteteve phokike.

Sipas mitologjise greke, Arcadian mbreti Elatos, i biri i Arkas, e pati themeluar Elateian; ndaj dhe ne qytet ka qene vendosur edhe imazhi i tij ne trajte busti gje qe e ka pare edhe shkrimtari grek Pausanias. Persianit mbretit Xerxes gjate luftes kunder Greqise 480 para krishtit C. Elateia, dhe te tjera phokische qytete per tu djegur. Elateia ishte e sapo ndertuar, mureve te saj, megjithate, 426 v. C., pjeserisht, nga nje termet te shembet. 346 v. C. ajo ishte pas trete te shenjte te luftes, ne pajtim me amphiktyonen vendimin me te gjitha qytetet ne Phocis, i shkaterruar. Si mbreti Filipi II i Maqedonise ne kuader te Katert te shenjte te luftes, ne vjeshten e 339 v. C. Elateia pushtuar dhe fortifications e saj te restaurohen, greke fuqive te medha, Thebes dhe Athines kunder Filipit krahut te Paktit. Por ne vitin e ardhshem, ne betejen e Chaeronea mundi; keshtu qe perfundoi de facto e pavaresise greke. V. 301 BC arritur te Elateia e suksesshme e diadochi, Cassander.

Mbreti maqedonas Filipi V mundi te pushtoje Elateian. Ne rrjedhen e saj te luftes kunder Perandorise Romake marshuan me Konsulli Titi Quinctius Flamininus ne 198 v. C., ne Phocis, dhe eshte ketu vetem per te marre e Elateia probleme me te medha, sepse nje marreveshje paqesore me Elateiern si rezultat i forte maqedonase deshtoi per sundimin e ekuipazhit. Ai kishte per te rrethuar qytetin per me te gjate dhe, me ne fund, per te bastisur, ku e kishte lene ne keshtjelle, te mbetur te ngulitura pushtuesve te zbres. 86 v. C. rezistences Elateia nje sulm te Taxiles, nje e Pergjithshme e mbretit Mithridates VI te Pontit. Kjo suksesit ushtarak te qytetit u zhvillua gjate Pare Mithridatic luftes. Rome tha: "prandaj, Elateia per te lira.

Qe nga viti 347 n. C. ishte Elateia ishte vendndodhja e dyte e nje Peshkopi, te dioqezes se mbajtesi i dioqezes se Elatea e Kishes Katolike Romake. Per 4. Shekulli eshte Elateia – tani nen emrin e Elatina – si nje qytet te fortifikuar; edhe ne Bizantine periudhe permend.

I parendesishem, mbetet e qyteti te lashte, duke perfshire edhe qytetin e mureve dhe te Akropolit, sot fshati Elateia Lefta. Pausanias raportet e tij me pershkrimin e qytetit, Agora, nje tempull i Asclepius, nje teater, dhe nje Statuje prej bronzi e Athena eshte me vlere te permendet. Per me teper, ai permend nje vend te shenjte e Athena Kranaia, qe u zbulua tri kilometra ne Juglindje te qytetit, mbi nje koder. Ne rastin e germime, vetem relativisht te vogel mbetjet e ketij tempulli u gjetur, megjithate.

                                     

1. Literatura

  • Sauli S. Weinberg:Stampa:PECSRichard StillwellStampa:PECS
  • Elateia 1. Ne: William Smith Ed.: Fjalor i greke dhe Romake Gjeografi. Walton dhe Maberly & a., Londer, 1854 online.
  • Ernst MeyerStampa:KlP