ⓘ Prodiku i Keos ishte nje filozof grek, dhe pjese e brezit te pare te sofisteve. Ai erdhi ne Athine si ambasador nga ishilli i Keas dhe u be i njohur si foles dh ..

                                     

ⓘ Prodiku

Prodiku i Keos ishte nje filozof grek, dhe pjese e brezit te pare te sofisteve. Ai erdhi ne Athine si ambasador nga ishilli i Keas dhe u be i njohur si foles dhe mesues. Platoni e trajton ate me nje respekt me te madh se sofistet e tjere dhe ne disa prej dialogeve platonike Sokrati shfaqet si miku i Prodikut. Nje shkrimtar pretendon se Sokrati perdori metoden e tij te udhezimit. Prodicus beri qe gjuhesia dhe etika te shquheshin ne kurrikulen e tij. Permbajtja e nje prej fjalimeve te tij eshte ende e njohur dhe ka te beje me nje fabul ne te cilen Herakliu duhet te beje nje zgjedhje midis Virtytit dhe Vesit. Ai gjithashtu interpretoi fene permes kornizes se natyralizmit.

                                     

1. Mesimet

Prodiku ishte pjese e gjenerates se pare te sofisteve. "Ai ishte nje sofist ne kuptimin e plote te nje edukatori profesionist te pavarur". Ndersa ai mesoi filozofine dhe politiken, keshtu Platoni perfaqeson udhezimet e tij si kryesisht etike, dhe i jep perparesi dallimit te tij te ideve, te tilla si guximi dhe nxitimi mbi perpjekjet e ngjashme te sofisteve te tjere. Ai nganjehere jepte shfaqje individuale, dhe megjithese ato i dinte Kalimaku, nuk duket se jane ruajtur gjate. Ne kontrast me Gorgias dhe te tjeret, te cilet mburreshin se zoteronin artin per ta bere te voglin te dukej i shkelqyeshem, i madhi i vogel dhe te ngushellonte ne fjalime te gjata ose te shkurtra, Prodiku kerkoi qe fjalimi te mos ishte as i gjate as i shkurter, por i mases se duhur, dhe eshte vetem se eshte i lidhur me sofiste te tjere qe ai eshte akuzuar per perpjekjen per ta bere kauzen me te dobet te duket e forte me ane te retorikes se tij.

                                     

2. Natyralizmi

Prodiku, si disa nga shoket e tij sofiste, e interpretuan fene permes kornizes se natyralizmit. Perendite qe ai i konsideronte si personifikime te diellit, henes, lumenjve, burimeve dhe gjithçkaje tjeter qe kontribuon ne komoditetin e jetes sone, dhe ai nganjehere akuzohej per ateizem. "Teoria e tij ishte qe njeriu primitiv ishte aq i impresionuar me dhuratat qe natyra i siguronte atij per perparimin e jetes se tij, saqe ai besonte se ato ishin zbulim i perendive ose misheronin hyjnine. Kjo teori ishte jo vetem e shquar per racionalizmin e saj por edhe per dallimin e saj per nje lidhje te ngushte midis fese dhe bujqesise.