ⓘ Kulla e Babelit sipas Zanafilles, kreu 11 i Bibles ishte nje kulle e ndertuar per te arritur qiellin nga njerezimi i bashkuar. Perendia qe vezhgonte kryelartesi ..

                                     

ⓘ Kulla e Babelit

Kulla e Babelit sipas Zanafilles, kreu 11 i Bibles ishte nje kulle e ndertuar per te arritur qiellin nga njerezimi i bashkuar. Perendia qe vezhgonte kryelartesine e njerezimit, vendosi te peshtjellonte gjuhen e njejte te mepareshme te njerezimit, dhe keshtu parandaloi çdo perpjekje te tille ne te ardhmen. Shkaterrimi i kulles nuk pershkruhet ne Zanafille, por permendet ne Librin e Jubileve, e tjeterkund. Shpjegimi i arsyeshem i historise, siç e mendonte per shembull Flavius Jozefus, qe e shtjellon shkaterrimin e kulles ne termat te metave njerezore ndaj Perendise: brendaperbrenda nje sfere fetare, njerezimi mendohet te jete nje krijese trashegimtare cenesh jeta te cilit mvaret nga nje krijese e persosur, prandaj shkaterrimi i kulles eshte nje veprim i mundshem mosperfilljeje apo grishjeje krenare ndaj Perendise qe e krijoi ate. Si perfundim, kjo histori perdoret shpesh brenda nje teksti fetar per te shpjeguar ekzistencen e shume gjuheve te ndryshme.

                                     

1. Feja Islame

Edhe pse nuk permendet me emer,qartazi ne Librin e Allahut ne Kuran por neve na perngjan me nje hisotri ne ngjashmeri me tregimin e Kulles se Babelit.Kur faraoni urdheron Hamanin per tia ndertuar nje kulle te larte te madhe te hip mbi te e ta shoh Zotin e Musait alejhi selam.

Kjo permendet ne Suren Kasas ajeti 38: "Andaj ti o Haman mi pjektullat nga dheu me nderto nje kulle te larte ndoshta do te arrije ta shoh Zotin e Musait,sepse une mendoj se ai eshte genjshtar"

                                     

2. Shiko edhe

  • Haman Islam
  • Babilonia
  • Etemenanki
  • Babeli
  • Ngaterrimi i gjuheve
  • Prejardhja e gjuhes
  • Babiloni
  • Ziggurat
  • Borsipa
  • Burj Dubai, planifikuar te jete ndertesa me e larte ne bote