ⓘ Helmeta e tipit ilir nuk duhet menduar se nje lloj helmete eshte shpikur e mbajtur vetem nga nje popull, por qe mund te jete mbajtur kryesisht nga nje kulture d ..

                                     

ⓘ Helmeta e tipit ilir

Helmeta e tipit ilir nuk duhet menduar se nje lloj helmete eshte shpikur e mbajtur vetem nga nje popull, por qe mund te jete mbajtur kryesisht nga nje kulture dhe nje popull.

Kjo helmete bronzi e cila ne stilimet e saj te mevonshme mbuloi te tere koken dhe zverkun dhe ishte e hapaur nga pjesa e fytyres ne te gjithe variantet e saj. Helmeta eshte quajtur e tipit ilir ne baze te nje numri te madh te ardhura nga Iliria.

                                     

1. Pamja trupore

Nga pamja tue gjykuar nga dukjaarkeologjike helmeta eshte nje zhvillimi i Helmeta me majuce ose tipi Kegel e periudhes arkaike gjetur ne Argos.

Tipi "ilir" i helmetes nuk pengon shqisat kritike te mbajtesit, ato te veshtrimit megjithate ajo pengon shqisat te ndigjuarit ndjeshmeria te ndigjuarit.

                                     

2. Pershkrimi

Helmeta ilire eshte e perbere zakonisht nga bronzi. Kembana e perkrenares eshte gjysemsferike, nga e majta dhe e djathta vazhdohet me dy zbritje deri tek vija e ndarjes qe sherbenin per fiksim te perkrenares. Ne llapat anesore shpesh hasen tre linja paralele dekorative. Pjeset e llapave anesore shtrihen nen mjeker. Pas llapave anesore disa jane te thelluara dhe valezuese ne forme te ziles. Ne vrima te faqeve jane ne dispozicion chisantrape per fiksim. Ne perkrenare mbrapa ekziston nje roje e ngushte horizontale e punuar rreth. Mbi balle shpesh gjenden edhe vrima per fiksim te stolive te perkrenares Zimier te cilat jane perdorur asokohe. Ne menyre qe te shtrihet edhe ne buzet e jashtme te perkrenares shpesh jane punuar imet ose Zierborte, e cila eshte e zbukuruar me modele te ndryshme.

                                     

3. Burime

  • Sekunda, Nick. The Spartan Army. Osprey Publishing, 1998. ISBN 1-85532-659-0.
  • Connolly, Peter. Greece & Rome at War. Greenhill, 1998. ISBN 1-85367-303-X
  • Snodgrass, Anthony M. Arms and Armor of the Greeks. Johns Hopkins University Press, 1998. ISBN 0-8018-6073-3
  • Cernenko, E. V. Scythians 700-300 B.C. Osprey Publishing, 1983. ISBN 0-85045-478-6