ⓘ Sparta. Emri antik i vendit ne greqishten e vjeter standarde ishte ne gjuhen attike Spártē, ne dialektin e vjeter Dore Spártā ; ne koherat klasike Sparta u quaj ..

                                     

ⓘ Sparta

Emri antik i vendit ne greqishten e vjeter standarde ishte ne gjuhen attike Spártē, ne dialektin e vjeter Dore Spártā ; ne koherat klasike Sparta u quajt me se shumti Lakedaimōn. Ne mitologjine greke, Lacedaemoni ishte nje bir i Zeusit nga Taygete nimfe.Ai u martua me te bijen e Spartes Eurotas, nga kush lindi e Amyclas, Eurydice, dhe Asine. Ai ishte mbret i vendit i cili i vuri emrin pas vetes, emertimin e kryeqytetit sipas gruas vet. Ai besohet te kete ndertuar shenjteroren e Charites, i cili qendronte ne mes te Spartes dhe Amyclae, dhe qe kane dhene atyre emrat e hyjnive Cleta dhe Phaenna.Nje vend i shenjte ishte ngritur ne ate ne lagjen e Therapne

                                     

1. Historia e Spartes

Sparta gjendet ne greqin jugore. Sparta ishte nje nder qytetet shtetet me te fuqishme te Helades greqia e lashte. Sparten e udheheqnin dy mbreter. Luftrat me sukses te madh per sparten kunder persis ishin marathon dhe termofile. Sparta sulmoi athinen dhe mori tere pushtetin e Helades kjo lufte u quajt lufta e pelponezit. Por menjehere u forcua Teba dhe e mundi Sparten duke mori pushtetin. Sparta me vone u pushtua nga Perandoria Romake.

                                     

2. Literatura

Burime Antike

  • Plutarch: Große Griechen und Römer. Übersetzt von Konrat Ziegler und W. Wuhrmann. 6 Bde. Artemis, Zürich/Stuttgart 1954–1980. ISBN 3-7608-3607-0
  • Pausanias: Reisen in Griechenland. Gesamtausgabe in drei Bänden auf Grund der Übersetzung von Ernst Meyer. Hrsg. v. Felix Eckstein. 3. Aufl. Artemis, Zürich-München 1986. ISBN 3-7608-3678-X